Tervetuloa Ząbkiin

Varsova-blogit ovat syntyneet Varsovan yliopiston suomen opiskelijoiden ja Helsingin yliopiston Suomen kielen ja kulttuurin opiskelijoiden välisenä yhteistyönä.

Teksti: Milena Kowalczyk ja Magdalena Jakóbczak

Ząbki on Varsovasta koilliseen sijatseva kaupunki . Ząbkista Varsovan keskustaan on kymmenen  kilometriä. Ząbkin asukasluku on noin 40 000  ja siellä on nopein luonnollinen väestönkasvu Puolassa. Kaupunki oli perustettu vuonna 1580. ”Ząbki” suomeksi tarkoittaa ”hampaat”.

Miksi kannattaa mennä juuri Ząbkiin?

Monet matkustajat, jotka menevät Varsovaan, ovat kiinnostuneet vain tästä kaupungista. Mutta sen lähialue on myös mielenkiintoista! Ząbki on yksi kaupungeista, joita  kutsutaan ”Varsovan makuuhuoneeksi”. Se tarkoittaa, että kaupungin asukkaat työskentelevät Varsovassa ja ainoastaan  nukkuvat Ząbkissa. Ząbki on enemmän kuin vain tavallinen ”makuuhuone”. Itse asiassa se on viehättävä ja kiinnostava puolalainen kaupunki, jossa voit mieluusti viettää aikaa.

Mitä voit nähdä Ząbkissa?

  • Miejski Ośrodek Kultury (MOK)- Kaupungin Kulttuurikeskus

Ząbkin kulttuurikeskus sijaitsee vanhassa Alina-kartanossa joka rakennettiin vuonna 1919. Siellä ennen sotaa asui kunniotettu puolalainen keneerali Władysław Sikorski. Nyt MOKissa  järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia esimerkiksi resitaaleja konsertteja, vernissauksia ja taidenäyttelyjä.

  • Dolcan Arena

Kaikille, jotka rakastavat jalkapalloa suositellaan käyntiä Dolcan Areenalla, jossa järjestetään usein jalkapallo-otteluita. Stadionia rakennettiin vuosina 2010 – 2012 ja avattiin 18 marraskuuta 2012. Jalkapallostadion kuuluu Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacjiin, eli kunnan urheilu- ja virkistyskeskukseen. Dolcan Ząbki – klubi   osallistuu usein liigaotteluihin.

  • Kuoro ja puhallinorkesteri

Ząbkissa toimivat puhallinorkesteri ja kaupungin oma kuoro nimeltään ”Cantores Misericordiae”.

Kuoro perustettiin vuonna 1998, Ząbkin Miłosierdzia Bożego-kirkossa. Kuoron ohjelmistossa on pyhiä ja isänmaallisia teoksia. Kuoro toimii myös instrumentaaliorkesterien kanssa Sen ensisijaisena tehtävänä on laulaminen pyhän messun aikana jumlanpalveluksessa. Lisäksi kuoro osallistuu lukuisiin kilpailuihin ja ja onkin voittanut palkintoja.

Kiinnostava on myös, että Ząbkissa voi ilmoittautua puhallinorkesteriin ilmaiseksi, ja se on kaikille avoin sekä kokeneille musikoille että amatööreille. Siellä voi oppia soittamaan saksofonia, trumpettia, pasuunaa, klarinettia ja myös lyömäsoittimia, kuten esimerkiksi rumpua. Bändin jäsenten ikä on 8 – 52 vuotta.

Koska Ząbkin historia huomattavasti liittyy Varsovan historiaan, on hyvä tutustua myös siihen Varsovan lähellä sijaitsevaan kaupunkiin. Lisäksi, Ząbkissa on paikkoja, joissa voi rentoutua aktiivisesti, tai syodä jotain herkullista. Ząbki tarjoaa erittäin paljon nähtävää kaikille matkailijoille.

 

Nettisivut:

http://www.zabki.pl
http://www.zabki.pl/kultura/chory
http://www.zabki.pl/kultura/orkiestra-deta
http://stadiony.net/stadiony/pol/stadion_miejski_w_zabkach

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *