QGIS:n harjoittelua

Qgis-ohjelman käytön harjoitteleminen on lähtenyt käyntiin hankalasti. Minulla on ollut ohjelman kanssa työskennellessäni niin tietämättömyydestä johtuvia ongelmia, kuin myös teknisiä ongelmia. Ohjelma tuntuu aiemmin käyttämäämme verrattuna hankalalta, osittain epäloogiselta ja toisekseen myös valtavan monipuoliselta. Alkuun pääseminen on yleensä hankalaa melkein kaikessa, joten uskon kyllä tämänkin helpottuvan ajan myötä.

Teimme ensimmäisellä harjoituskerralla koropleettikartan, josta käy ilmi Itämeren typpipäästöjen alkuperä maakohtaisesti. Työskentely sujui varsin helposti ohjeita seuraten, eikä QGIS vaikuttanut ohjelmana kovinkaan mutkikkaalta. Värit ovat kartassa hieman räikeät, mutta ainakin selkeät.

Itämeren typpipäästöt maittain

Toisena tehtävänä oli tarkoitus tehdä jonkinlainen visualisointi Suomen kunnat -tiedoston attribuuttitaulukon arvoista. Otin tarkasteluuni ruotsinkielisten osuuden väestöstä. Luokkajaot eivät ole tasaisia, sillä ajattelin tämän ilmentävän paremmin sitä, kuinka pienelle alueelle ruotsinkielinen väestö on Suomessa tosiasiassa sijoittunut. Tein tämän tehtävän kotikoneellani, eikä se käynyt todellakaan helposti. Muistelemista oli jo monessa toiminnossa ja niiden paikoissa. Se ei kuitenkaan vielä riittänyt, sillä erilaiset tekniset ongelmat vaivasivat työskentelyäni. Ohjelma kaatuili useaan otteeseen ja eri resoluutioisten kuvien kanssa tuli ongelmia. Myöskin tämä käyttämäni blogipalvelu näytti hampaansa. Pitkän taistelun jälkeen sain kuitenkin kuvien resoluutio-ongelmat ja http:-virheet jokseenkin selätettyä.

 

Ruotsinkielisten osuus Suomessa kunnittain vuonna 2015

Vaikeuksien kautta voittoon, pitäisi kai tässä todeta. Toivon sydämestäni, että työskentely ohjelman ja blogipohjan kanssa helpottuu oleellisesti. Toki tämänkin ohjelman, kuten minkä tahansa muun, sulava käyttö vaatii harjaantuneisuutta. On kuitenkin joskus hieman hankalaa etsiä yksittäisiä toimintoja itsenäisesti näin monikäyttöisestä ohjelmasta. Ensimmäisen kerran jälkeen voisin kuitenkin sanoa, että toinen lienee helpompi, ja kolmas kerta saisi jo sanoa toden. Siispä, ensi kertaan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *