Att utmana sina kunskaper i QGIS – Vecka 7

Kursen börjar lida mot sitt slut och i sista veckans arbete fick vi stå på egna ben och utmana såväl våra kunskaper som vår kreativitet när vi skapade våra helt egna kartor. Efter många om och men skapade jag en karta som visar hur Helsingfors stadsområden röstade i presidentvalet 2024.

Val och hämtning av material

När jag funderade på vad jag skulle vilja producera för karta tänkte jag på att jag ville arbeta med någonting som var relevant och som skulle producera ett intressant resultat. Jag diskuterade med en kompis som inte studerar geografi och han påpekade att det skulle vara intressant att se en karta som visar hur de olika stadsdelarna i Helsingfors röstade under presidentvalet. Jag tyckte att detta lät intressant och som någonting som jag skulle kunna producera, så jag började leta efter material.

Att leta material var svårare än jag hade förväntat mig. Under hela kursensgång har vi fått materialet ”serverat” till oss inför varje kurstillfälle, till exempel kartbottnar. Jag visste helt enkelt inte riktigt var jag skulle börja leta ens och jag funderade på att använda mig av en kartbotten som vi använt oss av tidigare. Det fanns inte riktigt någon som passade för mitt ändamål så jag googlade runt tills jag kom fram till att avoindata.fi var mitt bästa alternativ. Jag laddade upp Helsingfors röstningsområden som en WFS-fil. Informationen om röstningen kunde jag enkelt ladda ner från StatFin-databasen som en CSV-fil.

Produktionen av kartan

När jag väl hade mina material började jag fundera på hur jag ens skulle börja. Jag visste att jag skulle behöva länka ihop databaserna för att kunna skapa min karta, men det fanns inte en kolumn som matchade i mina två attributtabeller. Detta var kanske min största utmaning under projektets gång och till slut hittade jag på nätet ett kommando som tillät mig att splittra på en av kolumnerna så att jag fick behålla bara en viss del av tecknen i den nya kolumnen. Detta kunde jag göra med hjälp av field calculator.

Ett annat verktyg som för mig blev mycket hjälpsamt var verktyget select feature by expression med vilket jag kunde välja bara den kandidat som fått störst antal röster i varje område. Jag hade laddat ner information om varje kandidat för den första valrundan men jag insåg snabbt att det var onödigt eftersom det bara var antingen Alexander Stubb eller Pekka Haavisto som hade majoritet i Helsingfors röstningsområden.

När jag hade kunnat länka ihop attributtabellerna och skapa ett resultat för Helsingfors röstningsområden ville jag ännu överföra detta så att man såg resultatet per stadsområde i stället för röstningsområde. Efter att jag hade lyckats med detta gjorde jag om hela proceduren på nytt för den andra röstningsomgången för att kunna jämföra de två resultaten.

Om man tittar på resultatet (Bild 1 & 2) kan man konstatera att Haavisto har stor majoritet i nästan hela staden. I första omgången var valdeltagandet signifikant mindre i hela landet, men resultaten liknade ändå varandra i båda omgångarna. Om man tittar på resultatet i hela landet kan man se att Stubb har haft ett stort stöd i finlandssvenska valkretsar. Speciellt starkt var stödet för Stubb i svenskspråkiga Österbotten. Till exempel i kommunerna Korsnäs, Kronoby, Larsmo och Malax fick han över 50% av alla röster. Det var i princip bara på Åland som Haavisto hade överväldigande majoritet i Finlandssvenska valkretsar.

Bild 1, Hur röstade Helsingfors stadsbor i första valrundan?
Bild 2, Hur röstade Helsingfors befolkning i presidentvalets andra omgång?

Om man i stället tittar på hela landet kan man konstatera att Haavisto var mycket populär i Finlands större städer däribland såklart också Helsingfors. När jag tittar på min egen karta kan jag inte hjälpa att undra om mönstret som finns i hela landet repeteras på en mindre nivå i Helsingfors. Har de områden där majoriteten har röstat på Stubb en större andel svensktalande? Detta skulle kunna vara intressant att undersöka med fler kartor till exempel.

Sampo Väätäjä har jobbat på liknande sätt som mig och jag tycker att man kan få riktigt intressanta resultat genom att visualisera politiska ämnen på kartor.

Referenser:

Anttila, S., Ekholm, M., Hurme, M., West, P. Särkkä, N. (29 januari 2024). Valresultatet i siffror – vem var landsbygdens favorit, var klarade sig vinnaren bäst? https://svenska.yle.fi/a/7-10049561

Avoindata.fi. (2022). Helsingin maa- ja vesialueet. https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/helsingin-maa-ja-vesialueet?

Avoindata.fi. (2024). Pääkaupunkiseudun äänestysaluejako – Vuoden 2024 äänestysaluejako. https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/paakaupunkiseudun-aanestysaluejako/resource/b120334d-1fd0-4b45-af82-ffc36a8b65c2

Hurme, M., Mannila, S., West, P. (29 januari 2024). Stubb överlägsen i Österbotten – Haavisto starkare i Helsingfors, Åbo och på Åland. Svenska Yle. svenska.yle.fi/a/7-10049692

Tilastokeskus. (2024). Ehdokkaiden saamat äänimäärät ja äänimääräosuudet presidentinvaalissa, 2024. https://statfin.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__pvaa/statfin_pvaa_pxt_14d5.px/

Väätäjä, S. (1 mars 2024). Seitsemäs kurssikerta (27.2.2023). Sampon blogi. https://blogs.helsinki.fi/vsampo/2024/03/01/seitsemas-kurssikerta-27-2-2023/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *