Toinen kurssikerta

Hei taas!

Toisella kurssikerralla käytiin läpi tiedonhakua sekä tarkasteltiin eri projektioista johtuvia pinta-alavääristymiä. Eri projektioiden käyttö voi muuttaa kartan ulkoasua huomattavasti ja muokata siinä näkyviä pinta-aloja kunnolla. Kurssikerralla tarkasteltiin Suomea, ja sen kuntia, ja kuinka eri projektiot vääristävät/muokkavaat sen pinta-alaa ja muotoa.

Alle olen liittänyt kaksi lopputulostani (Kuva 1 ja 2). Ensin vertasin Mercatorin projektiota ETRS-TM35FIN-projektioon, jota suositellaan käyttämään Suomea projisoidessa (Kuva 1). Huomataan että mercatorin projektio vääristää suuresti maan pohjoisia alueita, jossa pinta-alat jossa projektioiden välinen suhdeluku voi olla jopa 8.

Kuva 1: Mercatorin projektion pinta-alaväärentymä suhteessa ETRS-TM35FIN-projektioon.

Seuraavaksi vertailin Robinsonin projektiota Mercator-projektioon (Kuva 2). Huomataan, että robinsonin projektio vääristää maan eteläisiä osia eniten suhteessa mercatoriin.

Kuva 2: Robinsonin projektion pinta-alavääristymä suhteessa Mercator-projektioon.

Tuloksiin palatessani muutamaa päivää kurssikerran jälkeen, huomasin että Santeri oli valinnut tarkasteltavaksi samat projektiot kuin minä, ja hänen blogiaan lukiessani ihmettelin miksi minun Robinson-projektioni näytti niin erilaiselta kuin hänen. Minun karttani oli kaventanut valtion eteläosaa niin kuin sen pitäisikin, mutta silti sen värit olivat päinvastaiset. Tajusin kuitenkin pian että olin jostain syystä valinnut verrata robinsonin projektiota mercatorin projektioon, vaikka muistaakseni ajatuksenani oli verrata sitä juurikin samaan projektioon kuin mihin aiemmin olin mercatorin projektiota verrannut, eli ETRS-TM35FIN-projektioon. Päätin siis vielä itsenäisesti tehdä tämän vertauksen, jotta saisin paremman kuvan näiden kahden projektioiden eroista. Oli taas hieman hankalaa yksin väkertää QGIS:n kanssa, mutta kai harjoittelu tekee mestarin ja tämäkin helpottuu kurssin edetessä 🙂

Sain lopulta aika vähällä vaivalla tehtyä uuden miellyttävämmän kartan (Kuva 3). Nyt siitä huomaa, että myös Robinsonin projektio väärentää maan pohjoisosia suhteessa ETRS-TM35FIN projektioon, mutta ei ollenkaan samalla mittakaavalla kuin mercatorin projektio. Robinsonin projektio vääristää  lapin pohjoisimpia korkeimillaan suhdeluvulla 1,4.

Kuva 3: Robinsonin projektio suhteessa ETRS-TM35FIN-projektioon. 

Lopputuloksista voi todeta että mercatorin projektio ei sovellu Suomen projisointiin, vaikka se onkin ehkä yleisin globaalisti käytetty projektio. Oli kiinnostava konkreettisesti huomata se ero jonka kyseinen projektio todellakin luo kun sitä käyttää sille soveltumattoman alueen tarkasteluun.

 

Lähteet:

Kurssikerran 2 aineistot

Santeri Saarisen blogi: “2 kurssikerta”, luettu 3.2.2021 osoitteessa https://saarinengeoinformatiikka.blogspot.com/2021/02/2-kurssikerta.html.

 

2 thoughts on “Toinen kurssikerta”

  1. Katoin, että olit viitannut mun blogiin ja tulin lukemaan niin toi sama sekaannus meinas tapahtua itse asiassa ensin mullekin, mutta niin se kai piti siis just lopulta tehdä että vertailee tosiaan molempia just siihen TM35-projektioon! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *