Viides kurssikerta

HeipĂ€hei taas 🙂

TĂ€mĂ€ viides kurssikerta oli helposti vaikein ja työlĂ€in tĂ€hĂ€n mennessĂ€, sillĂ€ se koostui lĂ€hes kokonaan itsenĂ€isesti tehtĂ€vistĂ€ harjoituksista. Luennolla pĂ€hkĂ€ilimme break-out roomeissa miten niitĂ€ lĂ€hdettĂ€isiin selvittĂ€mÀÀn, ja pienen alkuhĂ€mmennyksen jĂ€lkeen pÀÀsimme työparini kanssa ihan kivasti eteenpĂ€in, kunnes huomasimme muiden blogikirjoitusten kautta ettĂ€ useimpien vastaukset poikkesivat omistamme vĂ€hĂ€n liikaa ettĂ€ ne pystyisi selittĂ€mÀÀn eroavaisilla rajauksilla tms. Kurssikerran lopussa pyysimme Artulta apua, joka sitten huomautti ettĂ€ olimme työskennelleet vÀÀrĂ€n lentokentĂ€n parissa koko kolmisen tuntia… 😀 Noh, työ ei kuitenkaan mennyt ihan hukkaan, sillĂ€ olimme jo löytĂ€neet pariin kysymykseen oikean oloiset suoritustavat, ja kun myöhemmin aloitin tehtĂ€vĂ€t alusta oikean lentokentĂ€n parissa, pÀÀsin jo helpommin liikkeelle kun olimme tehneet ensimmĂ€iset tehtĂ€vĂ€t jo kertaalleen. VirheistĂ€ oppii 🙂

Kuten jo mainitsin, olivat tĂ€mĂ€n kurssikerran itsenĂ€istehtĂ€vĂ€t todella aikaavieviĂ€, mutta olin onneksi viime kurssikerran itsenĂ€istehtĂ€vistĂ€ oppineena varannut nĂ€ille useammalta pĂ€ivĂ€ltĂ€ aikaa, jolloin pienten vastoinkĂ€ymisten ylitsepÀÀseminen myös tuntui huomattavasti helpommalta. 😀 Alla olevaan taulokkoon olen koostanut saamani vastaukset.

Malmin lentokenttÀ  
2 km sÀteellÀ kiitoradoista asuvat 57042
1 km sÀteellÀ kiitoradoista asuvat 8779
Helsinki Vantaa
2 km sÀteellÀ kiitoradoista asuvat 10247
Pahimmalla melualueella (65dB) asuvat, osuus 2 km sÀteellÀ asuvista 11, 0.1 %
VÀhintÀÀn 55dB melualueella asuvat, osuus 2 km sÀteellÀ asuvista 632, 6.2 %
VÀhintÀÀn 65dB melualueella asuvat jos laskeutumissuunta kÀÀnnettÀisiin 15873
Asemat
Alle 500 m lÀhimmÀstÀ asemasta asuvat 107112
Alle 500 m lÀhimmÀstÀ asemasta asuvien osuus koko kartta-alueen asukkaista 20.96 %
TyössĂ€kĂ€yvĂ€t (15–64 v.) jotka asuvat alle 500 m lĂ€himmĂ€stĂ€ asemasta, osuus kaikista alle 500 m lĂ€himmĂ€stĂ€ asemasta asuvien mÀÀrĂ€stĂ€. 71540, 66.79 %
Koulut
6-vuotiaita Helsingin YhtenÀiskoulun koulupiirissÀ 14
YlÀasteikÀiset (13-15 v.) 63
KouluikÀisten osuus koulupiirin asukkaista 9.13 %
Arvio muunkielisten kouluikÀisten lasten ja nuorten mÀÀrÀstÀ alueella 10

Opin tĂ€llĂ€ kertaa paljon uutta, mikĂ€ tuntui kivalta kun tehtĂ€vĂ€t tehtiin pitkĂ€lti yksin. Opin mm. kĂ€yttĂ€mÀÀn select by value -toimintoa meluasteiden mÀÀrittĂ€miseen, bufferin kĂ€yttöÀ eri tarkoituksiin ja yleisesti minusta tuntuu ettĂ€ vihdoin ymmĂ€rsin oikeasti mitĂ€ tein, enkĂ€ vain tehnyt Artun / ohjeiden perĂ€ssĂ€. 😀 Sain kaikki tehtĂ€vĂ€t hyvin tehtyĂ€, paitsi tehtĂ€vĂ€n 2 (taajamat), koska attribuuttitaulukko ei suostunut aukeamaan, ja kaatoi pariin otteeseen koollaan QGIS:n joten jĂ€tin tĂ€mĂ€n tehtĂ€vĂ€n suosiolla tekemĂ€ttĂ€. Tuntuu kuitenkin etten jÀÀnyt tĂ€ssĂ€ paljosta paitsi, sillĂ€ luulen kuitenkin ettĂ€ ymmĂ€rsin miten se olisi pitĂ€nyt tehdĂ€ jos olisin saanut kaiken toiminaan.

Vaikka viikon tehtĂ€vĂ€t olivat haastavia, koen siis ettĂ€ ne olivat todella hyödyllisiĂ€. NiitĂ€ tekiessĂ€ sai hyvĂ€n kĂ€sityksen siitĂ€, mitĂ€ osasi ja mitĂ€ ei. Oli myös mukava huomata kuinka komennot luonnistuivat samalla kun niitĂ€ kĂ€ytti usemmassa tehtĂ€vistĂ€. Tein tehtĂ€viĂ€ jĂ€rjestyksessĂ€, joten vapaavalintaisista tehtĂ€vistĂ€ tein ensimmĂ€isen. Kun luin muiden blogitekstejĂ€, olisi vielĂ€ melkein tehnyt mieli kokeilla jompaa kumpaa kartantekotehtĂ€vistĂ€, mutta tĂ€ssĂ€ kohtaa oma energia nĂ€iden tehtĂ€vien suhteen oli jo sen verran lopussa ettĂ€ tyydyin tĂ€hĂ€n. Esimerkiksi Jonathan oli tehnyt  kartan Helsingin uima-altaista, joka vaikutti aika kivalta tehtĂ€vĂ€ltĂ€! YllĂ€tyin hĂ€nen karttaa tarkastellessa siitĂ€, kuinka paljon altaita HelsingissĂ€, sillĂ€ en ollut itse ajatellut ettĂ€ ne olisivat nĂ€inkin yleisiĂ€ 😀

 

LĂ€hteet:

Jonathan Loon blogi. Luettu ja viitattu 25.2.2021 osoitteessa https://blogs.helsinki.fi/joloo/2021/02/25/de-sjalvstandiga-uppgifterna/.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *