Kuudes kurssikerta

Heippa! 🙂

TÀmÀ kurssikerta alkoi yhteisellÀ aineistonkeruulla omasta lÀhiympÀröstÀÀn. TÀmÀ oli mielestÀni oikein mukava aloitus perjantaiaamulle, ja mietin heti aineenopettajaopiskelijana ettÀ tÀmÀn kaltaista tehtÀvÀÀ olisi kiva kokeilla omien tulevien oppilaiden kanssa!! SiitÀ huomasi kuinka helppoa datankeruu voi olla ja innosti jopa enemmÀn kuin valmiin datan kÀsittely. Data tuotiin QGIS:iin jossa pisteet ja niiden tiedot interpoloitiin, ja lisÀttiin niille kuvaava vÀripaletti. Vaikka osallistujia ei ollut kovinkaan runsaslukuisesti, saimme kartalle aika kivasti pisteitÀ joista hyvin erottui turvattomiksi ja epÀviihtyisiksi koetut paikat.

Myös toinen kurssikerran tehtÀvistÀ oli mieluisa opettajan nÀkökulmasta, koska siinÀ hyödynnettiin valmista ilmaista dataa verkosta, ja visualisoitiin sitÀ kartalle hyvin havainnoivasti, joka varmasti on kÀtevÀ taito tulevalle opettajalle. ItsenÀistyönÀ tuli luoda kolme kouluopetuksessa hyödynnettÀvÀÀ karttaa, jotka olen liittÀnyt alle (kuvat 1-3).

 

Kuva 1: Maailman tulivuorten sijainnit ja yli 6 magnitudin maanjÀristykset vuodesta 1980 tÀhÀn pÀivÀÀn. LÀhde: earthquake.usgs.gov
Kuva 2: Maailman tulivuorten sijainnit ja yli 7 magnitudin maanjÀristykset vuodesta 1980 tÀhÀn pÀivÀÀn. LÀhde: earthquake.usgs.gov
Kuva 3: Maailman tulivuorten sijainnit ja yli 8 magnitudin maanjÀristykset vuodesta 1980 tÀhÀn pÀivÀÀn. LÀhde: earthquake.usgs.gov

NÀitÀ karttoja avuksi kÀyttÀen voisi kouluopetuksessa pohtia minkÀlainen suhde tulivuorten sijainnilla ja maanjÀristyksien esiintyvyydellÀ on. Voitaisiin myös miettiÀ eri voimakkuuksien maanjÀristysten yleisyyttÀ ja voimakkaimpien jÀristysten sijaintia maapallolla.

Etsin internetistÀ samankaltaisia karttoja kuin olin juuri tuottanut, tarkistaakseni niiden yhtÀlÀisyyksiÀ. Alla olen liittÀnyt kuvan (kuva 4) jossa nÀkyy kuinka maanjÀristykset ja tulivuoret muodostavat selkeitÀ kuvioita jotka seuraavat tektonisten laattojen reunoja.

Plate Tectonics—The Unifying Theory of Geology - Geology (U.S. National Park Service)
Kuva 4: Tulivuorten ja maanjÀristysten sijainnit tektonisten laattojen reunoilla. LÀhde: https://www.nps.gov/subjects/geology/plate-tectonics-the-unifying-theory-of-geology.htm

Omissa kartoissani tĂ€mĂ€ trendi ei nĂ€y ihan yhtĂ€ selkeĂ€sti, mutta ainakin niistĂ€ ensimmĂ€isessĂ€ (yli 6 magnitudin maanjĂ€ristykset) on huomattavissa aika samanlaista kuviota kun yllĂ€ olevassa kuvassa. Uskon siis ettĂ€ minun karttani ovat oikein tehtyĂ€ ja tulokset todenmukaisia 🙂

JÀin miettimÀÀn kuinka kyseisiÀ karttoja voisi muuten kÀyttÀÀ opetuksessa, joten suuntasin lueskelemaan kurssitovereideni blogikirjoituksia aiheesta. Jere pohti blogissaan oivaltavasti sitÀ, kuinka oppilaat herkÀsti voivat tulkita karttoja ja kuvia omalla tavallaan, jolloin kunkin oppilaan kÀsitys aiheesta voi jÀÀdÀ erilaiseksi ja jopa vÀÀrÀksi jos karttojen analysointi jÀtetÀÀn ainostaan tÀlle tasolle. Olisi siis hyvÀ jatkaa pohdiskelua yhdessÀ luokan kesken ja selvitellÀ syitÀ nÀille yhtÀlÀisyyksille tektonisen toiminnan ja tulivuorten ja maanjÀristysten vÀlillÀ. Uskon ettÀ kartat ja niiden itsenÀinen pohdinta voivat herÀttÀÀ kiinnostuksen aiheeseen, ja voisivat opetuksessa toimia ehkÀ lÀhinnÀ johdatuksena aiheeseen.

TÀmÀ kurssikerta ja sen itsenÀistehtÀvÀt tuntuivat helpoilta viime kurssikerran kuormittavuuden jÀlkeen. Varsinkin Epicollect -sovellus oli kiinnostava, itselleni uusi datankeruutapa, jota haluaisin koittaa joskus tulevaisuudessa omien oppilaiden kanssa. Uskon ettÀ oppilaiden aktivoiminen on aina hyvÀstÀ, ja tÀhÀn saisi helposti yhdistettyÀ juuri kenttÀtyöskentelyÀ ja omaan lÀhiympÀristöön tutustumista ja sen analysointia.

Ensi perjantaina on viimein vuorossa koko kurssin pÀÀtösluento, saa nĂ€hdĂ€ mitĂ€ se tuo tullessaan! Onpa taas mennyt jakso nopeasti, kohta on jo kesĂ€ 😀

 

LĂ€hteet:

National Oceanic and Atmospheric Administration, haettu osoitteesta https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/volcano/loc-search

USGS Earthquake Hazards Program, haettu osoitteesta https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/ 
Kuva: Plate Tectonics—The Unifying Theory of Geology, National Park Service, haettu osoitteesta https://www.nps.gov/subjects/geology/plate-tectonics-the-unifying-theory-of-geology.htm 
Jere Törösen blogi, luettu ja viitattu 3.3.2021 osoitteessa https://blogs.helsinki.fi/jeretoro/. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *