Studerandes erfarenheter

Karolina

Vem är du, varifrån kommer du?
Karolina Asén, kallas också för Karre. Jag är hemma från Ingå, men har bott nu snart 3 år i Helsingfors.

När började du studera?
Jag började studera här på Soc&Kom hösten 2012, så jag är nu på mitt andra år.

Varför valde du att studera socialt arbete på Soc&Kom?
Efter gymnasiet höll jag ett mellanår och sökte till Arcada där jag sedan studerade ett år på socionomlinjen och märkte då att jag är intresserad av att jobba med människor och att den sociala branschen intresserade mig. Efter det sökte jag in till Soc&Kom efter att har hört mig för av några kompisar som då redan studerade socialt arbete här angående studier och vad de tyckte om skolan osv.

Hurdana tankar hade du om Soc&Kom innan du började studera?
Mina tankar angående Soc& Kom före jag själv började studera här var väldigt positiva. Hade hört av äldre studerande vad de tyckte och tänkte om Soc&Kom och hörde nästan bara positiva saker. Bl.a att det är en liten skola med familjär stämning, vilket visade sig vara sant!

Vad läser du som biämnen och varför?
Som mitt ena korta biämne läser jag socialpsykologi här på Soc&Kom och om allt går som planerat så kommer jag att läsa psykologi som mitt andra biämne utomlands nästa höst.

Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?
Hmm det är en svår fråga, det finns så många olika valmöjligheter inom den sociala branschen. Men just nu tycker jag att skolkurator eller att jobba med någon form av terapi skulle vara intressant. Fast det hinner såklart ändra ännu många gånger om innan jag är färdig.

Nadja

Vem är du, varifrån kommer du?
Hej hej, jag heter Nadja Leham. Jag är uppvuxen i Esbo, flyttade som 18-åring hemifrån till Helsingfors och har även gått gymnasiet här.

När började du studera?
Efter att jag tagit studenten våren 2011, var tanken att jag skulle ta ett mellanår. Istället läste jag nordisk litteratur och lite Nordamerikastudier i ett år. Gjorde det mest för att jag ville allmänbilda mig. Det var väldigt intressant, men det var nog ett ganska stressigt mellanår eftersom jag utöver mina studier även jobbade och dansade en hel del. Lite lugnare skulle jag ha kunnat ta det.

Varför valde du att studera socialt arbete på Soc&Kom?
Jag bollar konstant med olika idéer gällande vad jag vill göra i framtiden. Att studera socialt arbete blev på sätt och vis en gyllene medelväg av alla mina tankar. Jag visste att jag ville studera någonting akademiskt och någonting som har med samhällsvetenskaper att göra eftersom jag är väldigt vetgirig och tycker om stora helheter. Däremot var jag rädd för att jag skulle bli en högutbildad person utan kontakt med det ”verkliga livet” och jag såg det på sätt och vis som ett kall att jobba med något praktiskt där man aktivt kan vara en del av medborgarsamhället. Utöver detta har jag ett starkt politiskt intresse och sysslar också med dans. Redan nu har jag lyckats koppla ihop mina intressen och min utbildning och det är också mitt mål i framtiden.

Hurdana tankar hade du om Soc&Kom innan du började studera?
Tänkte att Soc&Kom-huset är identiskt med mitt gamla gymnasium (Tölö gymnasium) och tänkte därför att jag inte genast efter gymnasiet vill söka dit. Okej, nu var jag inte helt allvarlig. Jag hade egentligen inte så mycket förväntningar. Tänkte att det är mera sammanhållet än ”stora uni”, men var nog ändå kanske inte så förväntansfull.

Vad läser du som biämnen och varför?
Nordisk litteratur och u-landsforskning. Nordisk litteratur för att jag nästan hade alla grundkurser gjorda när jag började på Soc&Kom. U-landsforskning valde jag eftersom jag ville studera något som har med internationella relationer och världspolitik att göra. I framtiden vill jag kanske jobba med frågor som berör bland annat flyktingar och invandrare, vilket på sätt och vis också tangeras i u-landsforskning. Utöver det så passade kurserna bra in i mitt schema.

Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?
Just nu verkar det som om jag är intresserad av att arbeta inom tredje sektorn, eftersom det säkert är lättare att förverkliga sina egna visioner där. På hösten gjorde vi studiebesök till MonikaNaiset och Pakolaisapu och båda ställena verkade väldigt intressanta. Har lite funderat på att göra min praktik på något av dessa ställen, eller på Tyttöjen talo eller Röda Korsets skyddshus för ungdomar. Det kan också hända att jag i framtiden blir någon form av mångsysslare som kanske mera sysslar med olika sorters projekt, till exempel för någon organisation. HBTQ-frågor intresserar mig också. Jag tycker om verksamhet som är demokratisk och fungerar med ”lågtröskelmentalitet”. Samtidigt skulle det nog vara bra att jobba för kommunen något tag, för att verkligen lära sig hur ”systemet fungerar”. Vi får se, jag är väldigt förväntansfull och känner redan nu att jag får syssla med en massa intressant verksamhet.

Thor

Vem är du, varifrån kommer du, när började du studera?
Thor, född här i stan (bodde som liten några stenkast från Snellmansgatan). Började på Soc&kom hösten 2013.

Varför valde du att studera socialt arbete på Soc&kom?
Jag hade jobbat bl.a. inom sjukvård och skydd, så mitt arbete har rätt långt gått ut på att hantera olika slags risker. Och jag ser socialt arbete som ett mer preventivt sätt att nå samma mål, d.v.s. göra det möjligt för människor att ha så bra liv som möjligt. Till Soc&kom sökte jag för att jag gärna ville studera på svenska som omväxling.

Hurudana tankar hade du om Soc&kom innan du började?
Det var nog inte mycket jag visste om Soc&kom. Kanske jag hade snappat upp en del fördomar om att det skulle vara litet flumintensivt och vänstervridet. Men det ryktet kanske beror mest på att kulturen här inte går ut på att likrikta studenterna.

Vad läser du för biämnen och varför?
Rättsvetenskap, för jag är intresserad av hur juridik och socialt arbete reagerar med varandra i olika situationer.

Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?
Med vuxna klienter, gärna inom brottspåföljdssystemet eller missbrukarvården.