FAQ aka Frequently asked questions

The instructions of the services are being updated and slowly translated to English. During that time you may encounter a lot of contet that is still in Finnish.

Kirjoittaminen ja sisällöt

Miten saan lisätilaa blogiini?

Blogipalvelun levytila liitetiedostoille on 30 500 megatavua. Blogeissa käytettävissä olevaa levytilaa pyritään nostamaan säännöllisesti tarpeen mukaan. Yksittäisen blogiin ladattavan tiedoston maksimikoko 20 megatavua.

Kuvia ja muista tiedostoja voi myös tallentaa esim. kotisivuhakemistoon tai oppimateriaalipalveluun ja linkata tai upottaa sieltä blogiin. Myös monista kuvapalveluista kuten Cloudinarysta on mahdollisuus helposti upottaa kuvia merkintöihin ja blogeihin. Erillistä kuvapalvelua kannattaa harkita erityisesti, jos blogissa tarkoitus on käyttää paljon kuvia.

Miten saan etusivuksi staattisen sivun vaihtuvien blogimerkintöjen sijaan?

Kohdasta ”Asetukset” > ”Lukeminen” (”Settings” > ”Reading”) voit asettaa etusivulla näkyvien merkintöjen määrän tai vaihtaa tilalle staattisen sivun.

Mistä voi laittaa estää / sallia yksittäisten merkintöjen tai sivujen kommentoinnin?

Kenttä sivujen ja kommenttien sallimiseen tai estämiseen on oletuksena piilotettu. Sen saa päälle merkinnän tai sivun muokkausnäkymässä oikeast ylänurkasta löytyvästä ”näyttöasetuksista” (”Screen Options”). Merkitse valituksi ”Keskustelu” (”Discussion”), jolloin kettä kommentointioikeuksien valintaan tulee näkyviin editorin alle.

Kommentointia ja oletusasetuksia uusille merkinnöille voi säätää kohdasta ”Asetukset” > ”Keskustelu” (”Settings” > ”Discussion”).

Miten saan blogimerkintääni videoita?

UniTube-videoita voi upottaa blogimerkintään käyttämällä upotuskoodia [unitube videon_id].

YouTuben tai Vimeon upotuskoodit eivät toimi sellaisenaan, mutta näissä palveluissa julkaistuja videoita voi upottaa blogimerkintään laittamalla videon osoitteen omaksi kappaleekseen.

Blogiini tulee roskopostia, mitä teen?

Sulje kommentointi vanhoista merkinnöistä ja säädä tarvittaessa kommentointiasetuksia. Jos tämä ei auta, voit ottaa käyttöön CAPTCHA-tunnistuksen lisäosista.

Lisätietoja: Roskapostin torjunta.

Miten saan blogistani enlannin- / ruotsin- / muun kielisen version?

Lisäosista löytyy WP-Multilanguage -laajennus, jonka avulla blogisisällöistä on mahdollista tehdä käännöksiä. Toinen mahdollisuus on perustaa toissijaisille kielille erilliset blogisivustot.

Miten saan blogin sivupalkkiin uusimmat Twitter-päivitykseni?

Upotettavan virran esim. uusimmista päivityksistä tietyltä tilitä tai hastagilta voi luoda Twitterin omalla työkalulla. Saadun koodin voi lisätä sivupalkkiin Text-vimpaimella.

 

Blogin ulkoasu ja asettelu

Miten voin muuttaa blogin sivupalkkien sisältöä?

Voit muokata sivupalkkeja kohdasta ”Ulkoasu” > ”Vimpaimet” (”Appearance” > ”Widgets”). Sivupalkit koostuvat erilaisista dynaamisista sisältökentistä eli ”vimpaimista”, joita voit lisätä sivupalkkeihin raahaamalla. Huomaa että sivupalkkien määrä, asettelu ja asetukset ovat teemakohtaisia.

Miten saan sivupalkin näkymään muillakin kuin etusivulla?

Monissa nykyisiståä teemoista uusien sivujen sivupohja (template) on oletuksena yksipalstainen. Sivupalkin saa näkyviin valistemalla sivun sivupohjaksi ”Sidebar Template”.

Miten muokkaan blogin päävalikkoa?

Oletuksena blogin päävalikko näyttää linkit etusivulle ja blogin staattisiin sivuihin. Stattisten sivujen järjestystä ja sivujen hierarkiaa voi muuttaa sivun muokkausnäkymässä kohdasta ”Sivun asetukset” (”Page Attributes”) ja sieltä kentistä ”Yläsivu” (”Parent”) ja ”Järjestys” (”Order”).

Päävalikon voi myös korvata kokonaan itse määritetyllä valikolla kohdasta ”Ulkoasu” > ”Valikot” (”Appearance” > ”Menus”).

Asetukset ja hallinnointi

Miten lisään käyttäjiä blogiini?

Voit jakaa oikeuksia muille yliopistolaisille näiden käyttäjätunnuksella kohdasta ”Käyttäjät” (”Users”) > ”Add user” .

Jos oikeuksia halutaan lisätä muille kuin yliopiston opiskelijoille tai henkiökunnalle, heille tulee hankkia tätä varten esim. yliopiston kevyttunnus.

Voinko lisätä blogiin omia teemoja tai lisäosia?

Blogipalvelussa on käytössä rajattu määrä ulkoasuteemoja ja lisäosia. Asennettujen teemojen ulkoasua on kuitenkin mahdollista muokata sekä teeman omien asetusten että CSS-tyylien avulla.

Palveluun ei voida asentaa omia blogikohtaisia lisäosia. Yleishyödyllisiä, turvallisia ja aktiivisesti ylläpidettyjä lisäosia voidaan eritäin pätevistä syistä harkita asennettavaksi.

Miten saan blogini näkyviin hakukoneissa (tai piilotettua hakukoneilta)?

Blogisivustot ovat lähtökohtaisesti julkisia. Sivustot löytyvät kuitenkin Googlesta tai muista hakukoneista vasta kun hakukoneet ovat indeksoineet sivuston seuraamalla sinne muualta johtavia linkkejä. Hakukonenäkyvyyden kannalta keskeisintä ovat sivustoon muilta sivustoilta johtavat linkit sekä hakujen kannalta tärkeiden termien käyttö otsikoissa ja merkintöjen avainsanoissa.

Jos sivustolleen ei halua laajempaa näkyvyyttä hahkukoneita voi ohjeistaa olemaan indeksoimatta sivustoa kohdasta ”Settings” > ”Reading” > ”Search Engine Visibility”.

Miten seuraan blogin kävijämääriä?

Blogia voi seurata luomalla tilin Google Analytics -palveluun. Tilin ID:n voi lisätä kohdasta ”Asetukset” (”Settings”) > ”Google Analytics”.

Lisätietoja: Blogin kävijäseuranta Google Analytics -palvelun avulla.

Voinko muuttaa blogin osoitetta?

Kaikkien yliopiston blogien osoite on muotoa  blogs.helsinki.fi/jotain. Osoitteen loppuosan voi muuttaa pyytämällä sitä ylläpidolta (opetusteknologia@helsinki.fi). Yliopiston blogiplavelussa ylläpidetylle blogille ei voi määrittää omaa domain-osoitetta.

Olen valmistumassa / lähdössä yliopistolta. Mitä blogilleni tapahtuu?

Blogin ylläpitäminen edellyttää voimassa olevat yliopistotunnukset, jotka lakkaavant olemasta voimassa pian sen jälkeen kun opiskeluoikeutesi loppuu.

Ennen valmistumistasi ota blogisi tai blogiesi sisällöt itsellesi talteen. Jos olet jonkin ryhmäblogin ylläpitäjä varmista että siirrät pääkäyttäjäoikeudet jatkajallesi ennen tunnustesi vanhenemista.

Voit ottaa blogisi sisällöt talteen ja siirtää ne johonkin toiseen WordPress-pohjaiseen blogiin siirtotiedoston avulla. Tominto löytyy kohdasta ”Tools” > ”Export” / ”Import”.

Blogit joilla ei ole voimassa olevat tunnukset omaavaa ylläpitäjää suljetaan automaattisesti noin vuoden kuluttua tunnusten sulkemisen jälkeen.