Y-sukupolven Y-liopisto

Viime aikoina on alettu puhua sukupolvista kuin ne olisivat perustavalla tavalla erilaisia. Ihme sinänsä olisi, jos näin ei olisi, sillä niin suuria yhteiskunnalliset muutokset ovat. Tietokoneet, henkilökohtaiset viestimet, sosiaalinen media ovat kuin huomaamatta tulleet arkeen ja työpaikalle. Monikulttuurisuus ja kansainvälinen yhteistoiminta ulottavat vaikutuksensa meihin yhä aikaisemmin ja yhä voimallisemmin.

Y-sukupolvelle, suurin piirtein 1980-luvun alun jälkeen, mutta ennen 1990-luvun puoltaväliä syntyneille, on ominaista vapaamielisyys ja kasvaminen uuden viestintätekniikan mukana. Y-sukupolvi on luontevan kansainvälistä ja tottunut ylittämään kulttuurirajoja. X-sukupolven sukukeskeisyys ja isänmaallisuus ovat vaihtuneet perhe- ja yksilökeskeisyyteen. Harrastetaan taidetta, eritoten musiikkia eri muodoissaan.

Y-sukupolvi tähtää hyvään elämään, eikä ole valmis luopumaan vapaa-ajasta työnteon hyväksi. Työssä viihtymistä ja työn mielekkyyttä korostetaan. Työnantajan valinnassa on tärkeää, että työnantaja edustaa omiksi koettuja arvoja. Työyhteisössä kaivataan itsenäisyyttä, palautetta ja luottamusta. Käskytystä vierastetaan.

Y-sukupolvi on jo pitkään ollut läsnä yliopistolla opiskelijoina ja nuorina tutkijoina. Ensimmäiset Y-sukupolveen kuuluvat professorit saadaan tuota pikaa. Y-sukupolvea seuraa Z-sukupolvi, jonka ensimmäiset edustajat ilmestyvät yliopistolle näinä aikoina. Z-sukupolvea edustavat diginatiivit, jotka ovat oppineet käyttämään tietokonetta ja älylaitteita ennen kuin oppivat lukemaan. He eivät muista aikaa kun oli puhelin, jossa oli lanka. Heitä on vaikea yllättää teknologisilla innovaatioilla. He oppivat asioita eri tavalla kuin edeltäjänsä.

Olen huomannut, että nuoret odottavat työelämältä hyvää fiilistä. Ei riitä, että jossakin kaukaisuudessa siintää himoittu akateeminen asema, jos tie sinne on toivotonta taistelua. Raha tai asema eivät määritä kaikkea. Ihailen Y-sukupolven asennetta. Elämä on tässä ja nyt.

Onko yliopisto valmistautunut Y-sukupolven tuloon? Näkisin, että yliopistolla herätään tähän tilanteeseen vasta, kun todellinen muutos on jo tapahtunut. Y-sukupolven luonnehdintaan perehtyminen antaa sen oivalluksen, että näinhän se juuri on. Omat lapseni ovat ilman muuta Y-sukupolvea ja edustavat sitä kunniakkaasti. Voi ihailla nuorten sosiaalisia taitoja ja suvaitsevaisuutta.

Nuoret ovat tottuneet navigoimaan haasteellisissa ympäristöissä ja jakamaan tietoa sekä sparraamaan toisiaan. Nämä taidot ovat valtavan tärkeä voimavara sekä oppimisen että tutkimustoiminnan kannalta. Nuoret ovat kuin huomaamatta valtaamassa yliopiston ja tekemässä siitä itsensä näköisen.

Yliopiston johtamiselle ja meille vanhemmille tämä uusi heimo tuottaa vaikeuksia, etenkin jos koetamme muuttaa heidät kaltaisiksemme. Se ei nimittäin tule onnistumaan. Onneksi.

Sukupolvien välinen yhteistyö on nyt ratkaisevan tärkeä kysymys. Yliopiston on muututtava niin, että Y-sukupolvi kokee yliopiston omakseen. Muussa tapauksessa yliopisto uhkaa taantua, kun positiivinen kuhina siirtyy muualle.

Onneksi Y-sukupolven edustajat ovat sosiaalisesti niin taitavia, että he kykenevät soluttamaan yliopiston ja muuttamaan sitä toivomaansa suuntaan. Meidän vanhempien tehtävänä on varmistaa, että tuo muutos voi toteutua kivuttomasti. Pahinta mitä voimme yrittää, on ottaa mallia siltä sukupolvelta, joka oli vanhoja silloin kun itse olimme nuoria. Se oli nimittäin vielä paljon autoritäärisempi ja suoraviivaisempi kuin mitä me sittemmin olimme. Meidän tuleekin mieluummin oppia nuorilta heidän joustavuuttaan ja sosiaalisuuttaan. Ja koettaa roikkua mukana maailman muutoksessa ja teknisten vempainten kehityksessä.

Nuoret ovat sinnikkäitä kysymään: ”Miksi?” Vanhemmat taas mielellään kertovat, jos osaavat. Ja kyllähän me taas jotakin osaamme mekin, kun olemme koko ikämme ponnistelleet. Parhaassa tapauksessa sukupolvilla luulisi voivan synkata hyvin keskenään, kunhan yhteinen sävel löytyy. Nuoria pitää kuunnella ja kannustaa ja antaa heidän tehdä omat valintansa. Itse asiassa tämäkin yhteistyöprosessi on jo osin löytämässä muotonsa yliopistolla, kun tarkemmin ajattelen.

Mitähän Z-sukupolven edustajat sanoisivat, kun kertoisin käyneeni lukioaikaan 1970-luvulla tietokonetaitojen erikoiskurssin. Harjoittelimme koodaamista konekielellä. Reikänauha rullasi kelalta jonnekin, ja reikäkortit saivat kyytiä. Tietokone täytti puolet huoneesta. Onko ihme, että joudun joskus ponnistelemaan järjestelmien kanssa?  Onneksi on Y-sukupolvi.

 

Kimmo Nuotio
dekaani

 

 

2 thoughts on “Y-sukupolven Y-liopisto

  1. Hei!
    Kirjoitat itselleni läheisestä aiheesta, koska olen toimittanut vuonna 2009 kirjan: Y-sukupolvi työelämässä. Olen luennoinut ympäri Suomea kyseisestä aiheesta erilaisille yleisöille kunnanjohtajista opettajiin, esimiehistä duunareihin. Minulla on ajatuksia herättävä aineisto erilaisia tutkimuksia liittyen digisukupolveen (Y:t ja Z:t digiaikaan syntyneet). Mielelläni luennoin tuosta aiheesta myös yliopistossa. Millainen tulevaisuutemme on, jos työtä tehdään yhä enemmän pelaamalla ja kommunikoidaan ensisijaisesti somessa? Ihmisten empatia- ja kommunikaatiotaidot jäävät puutteellisiksi (verrattuna nykyisiin) ja aivojen rakenne on muuttunut….

  2. Kiinnostava blogi! Olen itse toimittanut kirjan Y-sukupolvi työelämässä yhdessä Marjaana Suutarisen kanssa, joten aihe on läheinen. Olen luennoinut ympäri Suomea erilaisille yleisöille kyseisestä aiheesta. Voisin alustaa keskustelua myös yliopistossa Y- ja Z- eli digisukupolvista. olisi hyvä pohtia millaiseksi tulevaisuus muuttuu uuden sukupolven ja kehityksen myötä. Nyt jo netttikeskusteluissa digisukupolvi kyseenalaistaa yliopistorakennukset: tarvitaanko tulevaisuudessa opiskelua seinien sisällä, kun tietoa on mahdollisuus saada pilvestä? Millainen on tulevaisuuden työ, kun pelillistäminen (gamefication) lisääntyy yhä? millainen on ihminen, joka kommunikoi somessa sujuvammin kuin face-to-face ja empatiakyvyt ovat jääneet kehittymättä kaksisuuntaisessa teknisessä kommunikoinnissa?
    Aivotkin ovat digisukupolvella rakenteeltaan erilaiset kuin edeltäjillään…

    Yliopiston työhyvinvoinnin toimintamalli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *