Laulava saattohoito

Pohjois-Amerikassa asuessani olen ollut vaikuttunut kuolinvuoteen kuorojen (Treshold Choir) toiminnasta. Kuorot vierailevat kutsusta kuolevien ihmisten kodeissa, saattohoitokodeissa tai sairaaloissa. Monet heidän lauluistaan on tilaustyötä; rauhoittava materiaali käsittelee kuolemiseen liittyviä teemoja. Tavoitteena on antaa lohtua, positiivisia kokemuksia ja rauhallinen hengähdyshetki niin kuoleville kuin toisinaan heidän omaisillekin.

Olen omassa tutkimuksessani dokumenttielokuvien parissa törmännyt siihen, että aiheesta kiinnostuneet taiteilijat haluavat tehdä kuolemasta normaalimman osan elämää. Sama tematiikka on esillä kuorotoiminnassa. Monet laulajista kokevat, että kuolema on ajautunut liian kauaksi arkielämästä ja meidän tulisi huomioida kuolevat paremmin. Vierailu kuolevien luona on heille tapa osoittaa kuolevien arvokasta olemassaoloa ja samalla tulla tutummaksi kuolemaan liittyvien teemojen kanssa.

Kuva: “Threshold Choir” a jacket for Ellen Rose, kuvaaja Regina Holliday (Flickr)

Kuolinvuoteen laulajat ovat osa vapaaehtoisten panostusta saattohoitotyöhön. Harjoituksiin voi osallistua monikin, mutta ennen kuin ketään lähetetään kuolinvuoteelle vierailemaan, on heidän käytävä lävitse myös saattohoidon vapaaehtoistyöntekijöiden koulutus. Laulamisen ohella he panostavatkin myös kuolevan kohtaamiseen – kyse ei ole niinkään esiintymisestä yleisölle, kuin ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta elämän loppuvaiheessa.

Kaliforniasta alkunsa saanut kuorotoimintaa on yli kahdessasadassa kaupungissa, pääosin tosin Pohjois-Amerikan mantereella. Euroopassa kuoroja on muutamalla paikkakunnalla Britanniassa ja Hollannissa. Ehkäpä voisi ajatella, että tällaiselle toiminnalle voisi olla kysyntää myös Suomessa. Onhan kyseessä ihmisläheinen, lohdullinen ja kaikille osapuolille vapaaehtoisuuteen perustuva kokemus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *