OK:n uutiskirje 1/2013

1/2013
Opetusteknologiakeskuksen uutiskirje opettajille ja opetuksen tukitehtävissä toimiville

Opetusteknologiakeskuksen ensimmäinen Verkkopeda-kahvila järjestetään 6.6.2013 klo 9.00-12.00 päärakennuksen Runeberg-salissa. Ilmoittaudu mukaan Henkassa.
Lue lisää >>

Moodle päivitetään uuteen 2.4-versioon 10.6.2013 klo 10.00-14.00 välillä, jolloin palvelussa pidetään käyttökatko. Päivityksessä uudistuvat muun muassa ulkoasu (ikonit) ja tehdään pieniä parannuksia. Isoja uudistuksia ei tällä kertaa ole luvassa. 
Lue lisää >>

Learn, oppimisen ja opetuksen palautejärjestelmä, on Helsingin yliopiston käytössä oleva tutkimuspohjainen järjestelmä, joka on käyttöönottovaiheessa. Järjestelmää tarjotaan käytettäväksi kaikille 1. vuosikurssin opiskelijoille lukukaudella 2013-2014 kolmannesta periodista alkaen.
Lue lisää >>

Matskut on yliopiston uusi verkkopalvelu oppimateriaalien keskitettyyn jakeluun. Palvelu soveltuu sekä lähi- että verkko-opetuksen avuksi. 
Lue lisää >>

Rehtorin päätös ylemmän kk-tutkielman Urkund-tarkistuksesta täydentyi 23.4.2013 siten, että gradujen tarkastuksen aloitusvelvoite siirtyi vuodella (eli 1.8.2014 alkaen).  Kehitteillä yliopiston yhteinen sähköinen gradunkäsittelyprosessi, joka rakentuu kirjaston E-thesis -järjestelmän päälle. Urkund-tarkistus on tarkoitus tulla osaksi tätä prosessia.
Lue lisää >>

BSCW:n käyttö päättyy 1.6.2013 alkaen. Aineistot arkistoitava viimeistään 31.5.2013. Jokainen arkistoi omat aineistonsa. 
Lue lisää >>

ApuMatin alasajo on käynnissä.  ApuMatti siirtyy 1.9.2013 lukutilaan ja 31.12.2013 kokonaan pois käytöstä. Materiaaleja on siirretty korvaaviin järjestelmiin. 
Lue lisää >>

Opetusteknologiakanavaa ei enää päivitetä Almassa. Kaikki opettajille tärkeät linkit työvälineisiin, palveluihin ja tiedotteisiin löytyvät nyt Flammasta Opetusasiat-sisällöistä.

Aurinkoisin kesäterveisin OK:n väki

Matskut – uusi palvelu oppimateriaalien jakamiseen

Matskut on yliopiston uusi verkkopalvelu oppimateriaalien keskitettyyn jakeluun. Palvelu soveltuu sekä lähi- että verkko-opetuksen avuksi.

Matskuihin voi tallentaa oppimateriaalina toimivia tiedostoja ilman kokorajoitteita. Linkin materiaaleihin voi välittää esim. sähköpostissa  tai linkittämällä muista verkkosivuilta tai oppimisympäristöistä. Materiaaleja voi myös selata ja hakea suoraan palvelusta.

Matskut avataan aluksi englanninkielisenä Beta-versiona. Käyttäjien palaute palvelun toiminnasta on tervetullutta ja sitä hyödynnetään seuraavien versioiden kehittämisessä. Palvelun ovat kehittäneet yhteistyössä opetusteknologiakeskus ja Helsingin yliopiston kirjasto.

Matskut löydät osoitteesta: http://matskut.helsinki.fi ja ohjeita palvelun tukisivustolta osoitteesta http:///blogs.helsinki.fi/oppimateriaalit.

Palautetta palvelusta voit jättää osoitteessa http:///blogs.helsinki.fi/oppimateriaalit/feedback.

Tervetuloa OK:n Verkkopeda-kahvilaan 6.6.

Oletko liekeissä verkkopedagogiikasta? Kiinnostavatko sinua opetusteknologian uusimmat työkalut? Pohditko oman opetuksesi kehittämistä, mutta et vielä tiedä miten? Tule 6.6. klo 9-00-12.00 opetusteknologiakeskuksen Verkkopeda-kahvilaan tapaamaan toisia opettajia ja kuulemaan, millaisia opetuksen käytänteitä he ovat omassa opetuksessaan hyödyntäneet. Ohjelmassa on alustuksia eri aiheista, muun muassa vertaisarviointi massakurssilla, opiskelijoiden aktivointi luento-opetuksessa & arviointimatriisien hyödyt opetukselle. Tilaisuudessa pääset keskustelemaan niin alustajien kuin muiden osallistujien sekä opetusteknologiakeskuksen asiantuntijoiden kanssa.

Tule aamukahvittelemaan kanssamme ja pohtimaan tämän hetken kuumimpia verkko-opetuksen teemoja!

Tutustu alustavaan ohjelmaan wikissä. Voit lisätä wikisivulle jo ennen tilaisuutta ideoitasi keskusteltavista aiheista, kommenttejasi tai kysymyksiä alustajille.

Ilmoittauminen Henkka-koulutuskalenterissa 31.5. mennessä.

 

IT-Medi -seminaari Meilahdessa 22.5.

Joka keväinen IT-Medi -seminaari järjestetään keskiviikkona 22.5.2013 klo 12.15-16 Meilahden kampuksella Biomedicumin seminaarihuoneessa 1-2.  Seminaarissa tiedekunnan henkilökunta esittelee omassa opetuksessaan käyttämiään tietoteknisiä välineitä. Ohjelmassa mm. Googlekalenterin ja Facebookin käytön kokemuksia opetuksessa sekä IPad-teema. Samalla osallistujilla on tilaisuus verkostoitua ja vaihtaa kuulumisia.

Seminaarin ohjelma

Seminaari on ilmainen.  Ilmoittautuminen kahvitarjoilun vuoksi 16.5. mennessä E-lomakkeella.

Pelillinen oppiminen -työpaja 24.5.

Opetusteknologiakeskuksen 24.5. klo 9.15-12.00 järjestämässä työpajassa keskustellaan pelillisestä oppimisesta erityisesti verkko-opetuksessa. Otsikon alle kuuluvat opetuspelit ja pelien käyttö opetuksessa, mutta ennen kaikkea pelillisten käytäntöjen hyödyntäminen opetuksessa.

Työpajassa käsitellään mm. seuraavia teemoja:

 • Pelien ja pelillisyyden ominaispiirteet
 • Pelien pedagogiikka
 • Pelien psykologia vs. oppimisen psykologia
 • Erilaisia pelikäytäntöjä tai teknologioita
 • Pelillisyyden haasteet nykyisissä oppimisympäristöissä

Työpajan toimintamuotona ovat lyhyet alustukset ja ryhmätyöt, joissa hyödynnetään pelillisiä elementtejä. Työpaja perustuu Sulautuvan opetuksen seminaarissa maaliskuussa 2013  pidettyyn Press Start to Learn -työpajaan. Kouluttajina opetusteknologiakeskuksen verkkopedagogiikan asiantuntijat Pauliina Kupila ja  Jere Majava.

Opettaja, tervetuloa mukaan hauskaan ja kouluttavaa työpajaan!

Ilmoittautuminen Henkka-koulutuskalenterissa.

Plagiaatintunnistus-järjestelmän käyttäjäkoulutuksia kaikilla kampuksilla

Helsingin yliopisto on hankkinut käyttöönsä Urkund-plagiaatintunnistusjärjestelmän. Rehtorin päätöksellä 11/2013 kaikki Helsingin yliopiston pro gradu -tutkielmat tarkistetaan 1.8.2013 alkaen järjestelmässä. Tämän lisäksi tiedekunnat voivat tehdä omia päätöksiä siitä, miten järjestelmää tullaan käyttämään omassa tiedekunnassa.

Opetustehtävissä oleva tai tiedekunnan / laitoksen hallintohenkilökuntaan kuuluva, tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan, mitä tämä tarkoittaa sinun työssäsi.

Koulutuksen sisältö:

 • plagioinnin tunnistaminen Helsingin yliopistossa &  käyttösäännöt
 • oma Urkund-tunnus
 • miten käytän Urkundia?
 • Urkundin tarkistusraportin analysointi

Koulutuksia pidetään kaikilla kampuksilla keväällä 2013.

Keskusta: 27.2. klo 13.15-15.00
Meilahti: 13.3. klo 13.15-15.00
Kumpula: 15.3. klo 12.15-14.00
Viikki:  25.3. klo 10.15-12.00
Keskusta: 10.4. klo 10.15-12.00
Viikki: 24.4. klo  9.15-11.00
Keskusta: 29.4. klo 10.15-12.00

Tarkemmat tiedot sekä ilmoittautumiset Henkassa  (vaatii kirjautumisen).

Lisätietoa plagiaatintunnistuksesta Helsingin yliopistossa Älä kopsaa -blogissa.

Tekijänoikeudet haltuun – hyvät käytänteet verkko-opetuksessa -koulutus

Tekijänoikeudet haltuun – hyvät käytänteet verkko-opetuksessa -koulutuksessa saat tietoa, miten hyödynnät Helsingin ylioipiston tarjoamia opetusteknologiapalveluja omassa opetuksessasi ja otat huomioon tekijänoikeudet.

Aika ja paikka:

22.4.2013 klo 9.00 – 12.00
Päärakennus, Fabianinkatu 33, Runeberg-sali, 2. kerros

Koulutuksen sisälto:

 • Moodle ja tekijänoikeuden perusteet
 • Wikin ja blogin  hyvät käytänteet
 • Oman materiaalinen jakaminen

Aamupäivän aikana kuullaan ja keskustellaan esimerkkien kautta opettajien kohtaamista tekijänoikeusasioista verkko-opetuksessa.

Ilmoittautuminen Henkassa

Aalto-yliopiston TIVI-O -epäkonferenssi 11.1.13

Aalto-yliopisto järjestää jälleen TIVI-O on epäkonferenssin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittäjille, innostuneille innovaattoreille, takapiruille, kyselijöille, etsijöille, tietäjille ja pääosan esittäjille. Konferenssi pidetään perjantaina 11.1.2013 klo 9.00-15.00 Otaniemessä.

TIVI-O:n rinnalla on tänä vuonna myös Service Goes Accessible -symposiumi.

Lisätietoa TIVI-O:sta sekä ilmoittautuminen

Minne kurssini sisällöt ovat hävinneet?

Uuden Moodle-version käyttöönoton myötä, olemme saaneet lukuisia palautteita siitä, että kurssin osia tai sisältöjä on yht’äkkiä hävinnyt jonnekin. Kyse on saattanut olla joko oikean tai vasemman reunan “laatikoista” eli lohkoista tai keskipalstan aiheista.

Kurssialueen reunoilla olevia lohkoja voi jokainen käyttäjä telakoida eli piilottaa vasemman reunan sivupalkkiin tähän tapaan:

Lohkon telakointi laitetaan päälle ja puretaan samasta painikkeesta lohkon oikeasta yläreunasta.  Valinta on käyttäjäkohtainen eli opettajan telakkaan siirtämät lohkot eivät vaikuta opiskelijan näkymään.

Lohkojen lisäksi varsinainen kurssisisältö näytetään Moodlessa aina sivun keskipalstassa, oletuksena kaikki aiheet (tai viikot) kerralla. Voit kuitenkin säätää aiheet/viikot näkymään kurssisivulla yksi kerrallaan. Tämä on usein kätevää toiminto kursseilla, joilla kurssiohjelma etenee ajallisesti esimerkiksi viikkojen mukaan (jokaiselle viikolle on oma aiheensa) ja kurssin kesto on pitkä.

Valinta tehdään kunkin aihelaatikon oikeasta ylänurkasta.  Kun käyttäjä valitsee kurssialueen näkymään yksi kerrallaan se näyttää tältä:

Näkyviin valittu aihe näkyy sivulla niin sanotun “nollalohkon” eli yleisosan alapuolella. Sivun alareunan pudotusvalikosta “Siirry…” pääset siirtymään toisiin aiheisiin/viikkoihin. Kurssiaiheiden näkyvyyden rajoitus otetaan pois samasta painikkeesta, josta se laitetaan päälle eli aiheen oikean yläreunan painikkeesta (kuvassa nuolella korostettu).

Mikäli jotakin muita sisältöjä on hävinnyt opiskelijan näkymästä, kannattaa olla kurssin vastuuopettajaan yhteydessä. Hän on saattanut tarkoituksella rajoittaa pääsyä joidenkin viikkojen tai aiheiden sisältöihin.

ApuMatti on palautettu normaaliin käyttöön

Palautuksen yhteydessä on ApuMattiin tullut kaksi muutosta.  Jos viet uusia tiedostoja ApuMattiin, niin tiedostojen nimissä ei saa olla skandinaavisia kirjaimia eli ääkkösiä.  Jos ApuMatissa on jo ennestään tiedostoja, joiden nimissä esiintyy ääkkösiä, näyttävät ne toimivan normaalisti. Muutos koskee siis vain tiedostojen vientiä. Toinen muutos on se, että paikalliset käyttäjätunnukset on poistettu eli kirjaantumaan pääsee vain yliopistomme pääkäyttäjätunnuksilla (ldap).

Jos huomaat käytössä virheitä tai ongelmia, toivomme sinun ottavan yhteyttä palveluosoitteeseemme ok-materiaali@helsinki.fi.

Kiitokset kaikille ongelman kanssa puurtaneille ja käyttäjille kärsivällisyydestä!

ApuMatti-palvelusivusto