Hälsningar från Riga

kuva 4
Välkommen!

Jag har haft litet bråttom med skolan och allt under senaste tiden, inte minst med tyska språket som jag nyss börjat studera vid universitetet. Svenskan hotar bli litet försummad faktiskt, men för att inte glömma allt och för att inspirera er på ett nytt sätt ska jag nu berätta litet om en stad som jag besökte med min far och lillebror under jullovet.

Som klokaste av mina läsare troligtvis har gissat på grund av rubriken, är det den lettiska huvudstaden Riga det handlar om. Riga var en helt ny stad för mig och i högsta grad intressant. För det första är hon den största staden i Baltikum med över 600 000 invånare, en betydlig del av vilka är ryska eller åtminstone ryskspråkiga, vilket är självklart en följd av de sovjetiska förryskningsåtgärder mellan 1945 och 1991. Dessutom har staden genomgått en lång kultur- och språkmässigt tysk period under medeltiden och något efter den. Riga har till och med hunnit vara Sveriges största stad då rikets trupper erövrade den  i 1627.

Vi besökte Riga i fyra dagar snart efter nyårsdagen. Vårt hotell låg i Gamla stan som befinner sig på östra sidan av ån Daugava och är skild från det nya stadscentret av en liten kanal. Jämförd med Tallinn, som jag har besökt flera gånger, erbjuder Rigas Gamla stan inget speciellt. Den är inte byggd på någon berg, så det finns inte någon vy att njuta av, och dessutom finns det faktiskt färre medeltida hus där än i Tallinn. Området är i alla fall trivsam, och jag skulle gissa att det är bättre på sommaren. Det fula vädret som rådde nästan hela tiden under vår resa gjorde det nämligen mycket obekvämt att promenera på stan.

kuva 1-1
Vyn ut ur hotellfönstret.

Om man alltså vill se en fin medeltida stad har man ingen orsak att resa till Riga, Tallinn är såväl närmare som finare. Det i landskapet som den estniska huvudstaden inte kan mätta sig med är ån Daugava, som är mycket bred, flera hundra meter vid Gamla stan. Strandpromenaderna är ändå ganska kalla och gråa på vintern, jag vet inte hur det är på sommaren. Utanför Gamla stan på östra sidan av ån finns det även flera kvarter av byggnader i jugendstil, mer pompösa än i Helsingfors och någonting som man inte alls kan se i Tallinn. Söder om Gamla stan har man en enorm basar, byggd inom gamla tyska zeppelinarehallar, som erbjuder alla slags livsmedel men också kläder och kosmetik. Mer västeuropeiska inköpsmöjligheter finns det i Rigas Stockmann-varuhus bara ett stenkast iväg.

kuva 2
Daugava och Gamla stan.
kuva 3
Utanför Gamla stan liknar Rigas centrum ibland Helsingfors…
kuva 1
…och ibland inte!

När det gäller cafe- och restaurangvärlden finns det mycket att rekommendera. För det första, den ledande lokala cafekedjan, Double Coffee, har utmärkt espresso. Där serveras också varm mat, såväl öst- och centraleuropeiska lunchrätter som amerikanska dubbelmackor, och alkoholdrycker. På en rigisk jultorg måste man smutta på en mugg av glögg, eller karstvins som drycken nämns där – man lägger först små bitar av färska frukter på bottnen och gjuter sen den heta glöggen däröver. Smaken blir riktigt frisk och egendomlig.

En större hunger borde kunna avskaffas till exempel i någon uzbekisk restaurang. Genom den sovjetiska befolkningspolitiken har också kulinariska innovationer spridits från Kaukasus och Medelasien till Baltikum. Vi besökte två uzbekiska restauranger med mycket likadana namn – Uzbekistana och Uzbegims – och var mycket nöjda med de båda. Uzbekistan ligger mitt i Asien där den forntida Sidenvägen fanns och därför är dess nationella rätter en smakrik blandning av t. ex. grillspettar, fyllda grönsaker, hemgjord ost, kryddade nudel- och risrätter, söta bakelser och olika slags te.

kuva 5
Sådan blir man genom flera år på uzbekisk diet!

Museer tycks Riga ha tillräckligt med. Många av de föreställer stadens och statens stormiga öden under historiens lopp. Det lettiska krigsmuseet är mycket intressant och omfattande med talrika artefakter från förr. Där kan man känna sig vara mitt i historien mycket konkret. Det enda jag måste beklaga mig över är frånvaron av engelska och till och med ryska infotavlor i föreställningssalarna – man kan dock skaffa en engelsk infohäfte från personalen.

Under resan hann vi också besöka den Lettiska Nationaloperan och se Tjajkovskijs balett ”Nötknäpparen”. Jag är inte mycket sakkunnig när det gäller balett, men den här klassikern är dock berörande, särskilt i sin första akt. Dessutom kostar biljetter inte så hemskt mycket – en ståplats var fyra euro, och det fanns ändå fria platser att sitta på när föreställningen börjades. Så att det sannolikt lönar sig att gå dit om man vill ha någon rent borgerlig och bekväm kulturupplevelse i Riga!

kuva 2-1
Nationaloperan i Riga liknar Alexanders teater i Helsingfors.

En reaktion på ”Hälsningar från Riga”

1. Hej,
    Jag kan säga genast att tyvärr vinter är inte det bästa årstid för att resa till Riga.
    Gamla stan är stötrre än i Tallin och om man vill se en fin vy, då kan man åka hiss upp till St.Peters kyrkans tornet.