II

Projektiot, aina yhtä hämmentäviä.

Tällä viikolla pääsimme sukeltamaan projektioiden sekavaan maailmaan.  Projektioiden kanssa palloittelu lennossa oli mielenkiinteista vaikkakin sekavaa. Oli jännä huomata, miten erilaiset projektiot vaikuttavat niinkin radikaalisti pinta-aloihin. Vaikka olinkin tietoinen, miten viheliäinen Mercatorin projektio on alueiden esittämisessä, pinta-alavääristymien valtava skaala tuli  minulle silti yllätyksenä.

Ensimmäisenä  vertailin projektioita käyttäen Qgis:n mittaustyökalua. Projektioiden vertailua varten piirsin pinta-alan mittaustyökalulla nelikulmion muotoisen alueen Suomen Lapin pohjoiseen osaan ja viivan jotakuinkin Suomen leveimmän kohdan läpi. Valitsin vertailukohteiksi Van der Griten -projektion, tasavälisen Eurooppaan asetetun karttaprojektion, WGS84:n globaalin projektion ja Mercatorin projektion. Pohjana vertailussa käytin Suomessa yleisesti hyödynnettyä ETRS-TM projektion 35. Suomen kaistaa, jota tuttavallisemmin kutsutaan ETRS-TM35FIN:ksi.

Nelikulmion ja viivan pituuksia eri projektoilla pylväsdiagrammissa esitettynä.

Näitä mittailuja on listattu tekemääni pylväsdiagrammiin, jonka säätämiseen käytin taas vaihteeksi aivan liikaa aikaa. Excelin käyttölogiikasta voisin avautua enemmänkin, mutta jätän tämän nyt siihen, että diagrammien personalisointivaihtoehdot ovat erittäin rajoittuneita ja niiden sijoittelu Excelin käyttöliittymään on aivan turhan sekavaa.  Yritin alun perin tehdä diagrammista sellaisen, että joka toinen pylväs esittäisi nelikulmion alaa ja joka toinen viivan pituutta. Mutta tällaista en mitenkään saanut aikaiseksi. Sen sijasta päädyin oheisenlaiseen diagrammiin, jossa pylväät kasvavat vastakkaisilta puolilta ja noudattavat omaa skaalaansa. Selvyyden vuoksi skaalat ja pylväät ovat värjätty omiaan vastaavilla väreillä. Lisäsin myös jokaiselle pylväälle lukuarvot, koska eri mittojen absoluuttinen tuntui minusta turhan vaikealta pelkästään kuvan perusteella.  Lopputulokseen olen kaikista vastoinkäymisistä huolimatta tyytyväinen. Diagrammista on helppo huomata, miten valtavan paljon suurempia kaikki etäisyydet ovat Mercatorin projektiossa: verrattuna ETRS-TM35FIN:iin Mercatorin projisoima pinta-ala on lähes kymmenkertainen ja Keski-Suomen läpi piirretyn viivan pituus yli kaksinkertainen.

Toisessa harjoituksessa oli tarkoitus vertailla erilaisten karttaesitysten pinta-alojen vääristymää karttaesitysten muodossa. Näissä kartoissa näkyy kuntien pinta-alojen muutoksia eri projektioiden välillä. Vertailtavina projektioina toimi ohjeissa annettu Mercatorin sphere-muotoinen globaali projektio ja Gall-Petersin projektio. Vertailun pohjana käytettiin Lambertin projektion Suomen kaistaa, jonka projisoimat pinta-alat ovat hyvin lähellä todellisuutta.

Ensimmäisessä kartassa on huomattavissa, miten äärimmäisiä pinta-alavääristymät ovat mercatorin projektiossa pohjoisilla leveyksillä. Suurimmat vääristymät pohjoisessa ovat yli 700 prosentin luokkaa. Tästä syystä Mercatorin globaali projektio on oikeastaan täysin hyödytön kuvaamaan Suomen aluetta ja ilmiöitä. Ja tarkemmin ajateltuna kyllä mitä tahanasa aluita. Mercatorin projektio on suorakulmaisen luonteensa vuoksi hyödyllinen lähinnä vain merenkulussa. Toinen kartta on ulkoiselta olemukseltaa hyvin ensimmäisen kaltainen, mutta sen  vääristymät ovat huomattavasti pienempiä. Tehtävänantona oli vertailla omavalintaista projektiota samaiseen Lambertin projektioon. Sattuman kaupalla vertailtavaksi projektioksi valikoitui Gall-Petersin oikea pinta-alainen projektio. Vaikka projetkio markkinoi itseään niin, että sen pinta-alat olisivat oikeita, vääristyvät pinta-alat silti yllättävän paljon vääristyneitä. Tästä olin hämmentynyt, enkä keksi syytä, mistä  nämä vääristymät voisivat johtua. Motivaatiostani ei kuitenkaan löytynyt ylijäämää asian selvittämiseen.

Mercatorin ja Lambertin Suomeen optimoidun projektion väliset pinta-alojen eroavaisuudet prosentteina.

Gall-Petersin ja Lambertin Suomeen optimoidun projektion väliset pinta-alojen eroavaisuudet prosentteina.

Kolmannessa karttaesityksessä visualisoin sitä, miten väestöntiheys vääristyy Mercatorin projektiossa. Kartassa on merkitty väestöntiheyksien muutos Mercatorin ja Lambert in projektioiden välillä. Tämä kartta oli helppo ja sain sen tehtyä suhteellisen vaivattomasti. Suurin kärsimyksen lähde oli kuitenkin itse tämän blogin kirjoittaminen. Tämä tuntui ikuisuusprojektilta ja luovuuteni tuntui olevan kokonaan mennyttä. Täytyy vain toivoa, että seuraavan päivityksen kirjoittaminen sujuu paremmin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *