Mac OS X

Applen Mac-kannettavien ja pöytäkoneiden mukana tuleva Mac OS -käyttöjärjestelmä on yksi helppokäyttöisimmistä pöytäkoneiden ja kannettavien käyttöjärjestelmistä. Seuraavassa on esitelty lyhyesti Macin käytön perusteita.

Macin käytön aloitus

Kun Mac-tietokoneeseen kytketään virta ensimmäisen kerran, samalla käynnistyy opasohjelma, joka auttaa käyttäjän alkuun koneen käyttöönotossa. Ohjelman opastuksella käyttäjä luo itselleen tilin ja määrittää itselleen mieluisat käyttöasetukset. Tarvittaessa tärkeitä tietoja ja tiedostoja voi myös siirtää toisesta Macista tai vaikkapa Windows-käyttöjärjestelmällä toimivasta tietokoneesta.

Käyttöliittymä ja perustoiminnot

Kuvan Mac-tietokoneen työpöydästä näet alla.

mac_screenshot_pieni

Seuraavassa on esitelty lyhyesti käyttöliittymän tärkeimmät elementit.

Työpöytä

Windowsin, Linuxin ja muiden graafisten käyttöjärjestelmien tavoin myös Mac OS X:n käyttöliittymää hallitsee työpöytä (engl. desktop). Työpöytä on merkitty ylläolevaan kuvaan numerolla 1. Mac OS -käyttöjärjestelmän tärkeimmät toiminnot, ohjelmaikonit ja valikot löytyvät työpöydältä. Käynnistetyt ohjelmat avautuvat työpöydälle.

Valikkorivi

Työpöydän yläreunasta löytyy valikkorivi (2). Vasemman ylälaidan omenakuvaketta painettaessa näytölle avautuu Apple-valikko, jonka kautta pääset muuttamaan koneen asetuksia ja päivityksiä. Voit myös sammuttaa koneen tämän valikon kautta. Apple-valikon oikealla puolella olevalta riviltä löytyvät kulloinkin käytössä olevan ohjelman valikkokomennot. Oikeassa yläreunaan on järjestetty mm. aikaa, ääniasetuksia ja langattoman verkon tilaa esittäviä kuvakkeita. Äärimmäisenä oikealla on Spotlight-suurennuslasikuvake. Spotlightin avulla voit etsiä tiedostoja ja ohjelmia koneeltasi.

Dock

Työpöydän alareunasta löytyy ns. telakkarivi eli Dock (3), josta löytyvät useimmin käytetyt ohjelmat, kansiot ja linkit sekä roskakori. Löydät myös auki olevat ohjelmat ja dokumentit Dock-riviltä. Voit liittää tai poistaa ohjelmia mielesi mukaan Dockiin, josta löydät ne jatkossa nopeasti.

Eleohjaus

Kuten muissakin kannettavissa tietokoneissa, myös Maceissa on ohjaustaso, jolla hiirtä voi ohjata koneen näytöllä. Muista poiketen Mac-laitteiden ohjaustasoa voi kuitenkin käyttää monipuolisemmin ns. eleohjauksen avulla. Nämä sormieleet ovat yhden tai useamman sormen pyyhkäisyjä, joiden tarkoitus on helpottaa tietokoneen ohjausta esimerkiksi verkkosivuja selattaessa. Lisää eleohjauksesta voi lukea mm. valmistajan verkkosivuilta.