Ohjelmien hallinta

Tietokoneohjelmat käynnistetään yleensä samantapaisesti käyttöjärjestelmästä riippumatta: käynnistäminen tapahtuu joko käynnistysvalikon tai työpöydän pikakuvakkeiden kautta.

Voit pitää samanaikaisesti avoinna useita kymmeniä ohjelmia, joten älä sammuta ohjelmia turhaan siirtyessäsi ohjelmasta toiseen! Huomaa kuitenkin, että raskaat ja paljon muistia sekä prosessoria kuormittavat sovellukset kannattaa sammuttaa, kun niitä ei enää tarvita.

Käynnistäminen

Ohjelmat käynnistetään yleensä samantapaisesti käyttöjärjestelmästä riippumatta. Seuraavassa muutamia Windowsissa toimivien ohjelmien käynnistystapoja:

 1. Jos ohjelman kuvake näkyy työpöydällä (Desktop), voit käynnistää ohjelman suoraan työpöydältä kaksoisklikkaamalla kuvaketta.Voit kiinnittää usein käyttämäsi ohjelman pysyvästi tehtäväpalkkiin klikkaamalla sitä tehtäväpalkissa hiiren kakkosnapilla ja valitsemalla avautuvasta valikosta Pin this program to taskbar (Kiinnitä tämä ohjelma tehtäväpalkkiin). Kun ohjelman painike on kiinnitetty tehtäväpalkkiin, sen voi käynnistää sieltä helposti yhdellä painalluksella.
  win10_pintotaskbar
 2. Jos et löydä etsimääsi ohjelmaa työpöydältä tai pikakäynnistyspainikkeista, löydät sen todennäköisesti käynnistysvalikosta (ks. seuraava kuva). Voit käynnistää ohjelman joko valikon vasemman laidan usein käytetyistä ohjelmista (Most used -listaus ylälaidassa) tai – jos et löydä ohjelmaa – voit etsiä ohjelman aakkostetusta listauksesta.
  win10_startmenu_b
 3. Windows 10:ssä kaikkia hyödyllisiä ohjelmia ei kuitenkaan löydy aakkoslistaukseta (tällainen on mm. aiemmin mainittu Notepad). Voit käynnistää halutun ohjelman myös kirjoittamalla sen nimen hakukenttään ja painamalla Enter-painiketta. Jos et tiedä ohjelman nimeä, voit kokeilla etsiä kirjoittamalla käynnistysvalikkoon jonkin sopivan hakusanan. Esimerkiksi hakusana “draw” palauttaa hakutuloksiin Paint-piirrosohjelman.

Sammuttaminen

Useissa käyttöjärjestelmissä ohjelmien sammutus onnistuu usealla eri tavalla. Tässä niistä kaksi yleisintä:

 • Kun olet tehnyt työsi valmiiksi ja haluat lopettaa ohjelman käytön, valitse kyseisen ohjelman File (Tiedosto) -valikosta Exit (Lopeta).
 • Voit sulkea ohjelmat myös ohjelmaikkunan oikeassa yläreunassa olevalla sulkemispainikkeella (alla olevan kuvan rasti). Joissakin ohjelmissa painikkeita on kaksi: ylempi niistä sulkee itse ohjelman ja alempi ohjelmalla avatun tiedoston tai välilehden.
  win10_closeprogrambutton

Jos et ole tallentanut työtäsi, ohjelma kysyy ennen sulkeutumistaan, haluatko tallentaa kyseisen tiedoston.

Käynnissä olevien ohjelmien välillä siirtyminen

Voit siirtyä ohjelmasta toiseen helposti ilman, että sinun tulee sulkea käyttämääsi ohjelmaa. Ohjelmien välillä siirtymisen tapoja on useampia:

 • Siirtyminen tehtäväpalkin (Task bar) kautta: näytön alareunassa olevaan tehtäväpalkkiin ilmestyy käynnissäolevien ohjelmien painikkeet (alla olevassa esimerkkikuvassa Adobe Acrobat Reader- ja Calculator-ohjelmat), joten voit siirtyä ohjelmasta toiseen napsauttamalla haluamasi ohjelman painiketta kerran hiirellä.

win10_taskbarprograms

 • Voit siirtyä ohjelmasta toiseen myös painamalla näppäimistön Alt-näppäimen alas, pitämällä sitä alhaalla ja painamalla näppäimistön Sarkain (Tab) -näppäintä. Tällöin saat näkyviin ikkunan, joka ilmaisee kaikkien käynnissä olevien ohjelmien kuvakkeet. Ikkunassa valittuna olevan ohjelman voit vaihtaa painamalla Sarkain (Tab) -näppäintä uudelleen. Kun vapautat näppäimet, tulee valitsemasi ohjelma näkyviin.

Aputoiminnot

Ohjelmissa on monia aputoimintoja, joista voit valita sinulle kussakin tilanteessa parhaiten sopivan toiminnon:

 • Vihjeteksti (Tool tip): vihjeteksti ilmestyy näytölle, kun viet hiiren kohdistimen ohjelmassa olevan painikkeen yläpuolelle ja jätät hiiren paikalleen hetkeksi. Seuraavassa kuvassa näet Junk-painikkeen keltaisen vihjetekstilaatikon:
  win10_tooltip
 • Sovellusohjelman sisäinen ohjetoiminto: ohjelman sisäisten aputoimintojen rakenne vaihtelee hieman käytetystä ohjelmasta ja käyttöjärjestelmästä riippuen, mutta useimmissa ohjelmissa pääset aputoimintoon mm. F1-painikkeen tai Help (Ohje) -valikon kautta.
 • Online-ohje: useissa nykyohjelmissa ohjetoiminto ohjaa sinut suoraan ohjelman tuottajan ohjesivuille.

Ohjelmien omat aputoiminnot

Useissa ohjelmissa on sisäisessä ohjetoiminnossa mahdollisuus hakea apua ongelmatilanteisiin useilla eri tavoilla.

Useimmisssa ohjelmissa pääset ohjelman omaan hakutoimintoon Help (Apua) -valikon kautta tai painamalla näppäimistön F1-painiketta aktiivisessa eli päällimmäisessä ohjelmaikkunassa.