Opintosuunnitelma Sisussa

Voit aloittaa opintojesi suunnittelun käytännössä, kun luot itsellesi opintosuunnitelman Sisu-palvelussa:

 1. Siirry opintojen suunnittelupalveluun
 2. Kirjaudu sisään käyttämällä Helsingin Yliopiston tunnustasi ja salasanaasi
 3. Siirry Opintojen rakenne -välilehdelle
 4. Klikkaa kohdassa Luo uusi opintosuunnitelma
 5. Valitse listasta opintosuunnitelma

Suunnitelman tarkastelu ja opintojen valinta

Kun olet luonut uuden opintosuunnitelman, siirry Opintojen rakenne -välilehdelle. Siellä voit tarkastella suunnitelmaasi kuuluvia opintokokonaisuuksia, väliotsikoita ja opintojaksoja.

 1. Klikkaa auki jonkin suunnitelmaan sisältyvistä opintokokonaisuuksista painamalla jotakin suunnitelmassa esiintyvää otsikkoa.
 2. Kun opintokokonaisuus on auki, sen otsikko muuttuu siniseksi.
 3. Opintokokonaisuuden valintasäännöistä riippuen kokonaisuuteen on joko valmiiksi sijoitettu opintoja, tai sitten sinun pitää itse valita opintoja, kunnes valintasääntö täyttyy.
 4. Mikäli opintokokonaisuudessa on valmiiksi valittu pakolliset opinnot, niin ne myös näkyvät valmiiksi vasemmalle aukeavassa valinta-avustimessa:
 5. Mikäli opiskelijan pitää itse valita opintojaksoja, niin opiskelijan tulee valita opintojaksoja, kunnes valinta-avustimen yläreunassa näkyvä valintasääntö täyttyy. Valinta tapahtuu painamalla opintojakson nimen vasemmalla puolella olevaa laatikko-ikonia. Seuraavassa esimerkissä opiskelijan tarvitsi siis valita vain yksi opintojakso:
 6. Joissain tapauksissa opintokokonaisuudet saattavat sisältää toisia opintokokonaisuuksia valittavaksi. Vaikka kokonaisuudet näyttävätkin hieman erilaiselta, niin niiden lisääminen toimii samalla periaatteella kuin opintokokonaisuuksien lisääminen.
 7. Lisäksi opiskelijan suunnitelmaan sisältyy vapaavalintaisia opintoja. Vapaavalintaiset opinnot voivat olla opintojakso- tai kokonaisuuksia. Niitä voidaan lisätä suunnitelmaan painamalla ”Etsi opintoja…”-palkkia, ja kirjoittamalla haettavan opintojakson- tai kokonaisuuden nimi tai tunniste.
 8. Lisää suunnitelmasi opintokokonaisuuksiin opintojaksoja kunnes tutkintosi vaatima opintopistemäärä täytyy.

Suoritustapojen valitseminen

Kun olet luonut itsellesi opintosuunnitelman ja valinnut siihen haluamasi opintojaksot, seuraava vaihe on valita suoritustavat opintojaksoille.

 1. Avaa jokin opintokokonaisuus
 2. Klikkaa kokonaisuuteen sisältyvässä jaksossa olevaa muistilappukuvaketta. Tämä vie sinut Perustiedot-valikkoon.
 3. Siirry perustietovalikon Suoritustavat-välilehdelle
 4. Valitse jokin tarjotuista suoritustavoista painamalla jotain Tapa-välilehdistä. Valittu suoritustapa muuttuu siniseksi.
 5. Paina valitse tämä tapa, jolloin Tapa-välilehteen tulee vihreällä pohjalla teksti VALITTUNA
 6. Toista sama kaikille suunnitelmaasi valituille opintojaksoille

Valittujen opintojaksojen sijoittelu aikajanalle

Kun olet luonut itsellesi suunnitelman, valinnut opintojaksot sekä niille suoritustavat, voit siirtyä ajoittamaan opintojasi.

 1. Siirry Ajoitus-välilehdelle
 2. Klikkaa auki sijoittamattomat opinnot-kenttä painamalla Laajenna-tekstiä
 3. Valitse sijoitettava opintojakso painamalla nuoli ympyrän sisällä-ikonia
 4. Opintojen suunnittelujärjestelmä suosittelee sinulle suoritettavaa aikaväliä valitsemasi suoritustavan perusteella, mutta voit halutessasi sijoittaa jakson myös muualle aikajanalla
 5. Voit halutessasi vaihtaa valittua suoritustapaa myös tässä vaiheessa painamalla opintojakson perustiedot-ikonia (muistilappu)
 6. Mikäli haluat sijoitella opintoja kesälle, paina valitse Näytä kesäperioidit
 7. Sijoittele opintojasi, kunnes olet sijoittanut kaikki opintojaksosi