Liitännät

Nykyaikaisissa tietokoneissa keskeisimmät liitäntätyypit ovat – tietokonetyypistä riippumatta – lähes samat. Pöytä- ja kannettavien tietokoneiden välillä on toki eroja, mutta kummastakin tietokonetyypistä löytyy yleensä ainakin seuraavat liitännät (kirjaimet viittaavat alla oleviin kuviin, joista ylempi esittää kannettavan tietokoneen ja alempi pöytämallisen koneen liitäntöjä). Sinun on hyvä tuntea nämä sekä muut tällä sivulla esitellyt liitännät, jotta mm. laitteita ja ohjelmia käyttäessäsi et törmää erilaisiin ongelmiin. Lisäksi uutta tietokonetta hankkiessasi sinun on erittäin tärkeää tietää, että tietokoneesta löytyvät kaikki tarvitsemasi liitännät.

 • verkkovirtaliitäntä (A)
 • näyttöliitäntä (B)
 • langallinen lähiverkkoliitäntä (C)
 • USB-liitännät (Universal Serial Bus) (D)
 • ääniliitännät (E)
 • langattomien verkkojen liitännät (ei kuvissa)

a=virtaliitäntä, b=näyttöliitäntä, c=lähiverkkoliitäntä, d=USB-liitäntä, e=ääniliitännät
Suurenna kuva

Huomaa, että yllä olevat kuvat esittelevät vain osan yleisimmistä liitännöistä: liitäntöjä löytyy usein myös tietokoneen sivupaneelista, etupaneelista jne.

Virtaliitäntä

Verkkovirtaliitäntä sijaitsee yleensä tietokoneen takapaneelissa. Kannettavassa virtalähde on yleensä ulkopuolinen muunninyksikkö, joten kannettavan tietokoneen virtaliitäntä (vasen kuva alla) on pöytäkoneen liitäntää (oikeanpuoleinen kuva) pienempi.

virtaliitannat_yhd

Huomaa, että tietokone tulisi liittää maadoitettuun pistorasiaan ja että ukkosella tietokone on hyvä irrottaa sekä sähkö- että tietoliikenneverkosta.

Näyttöliitäntä

Näyttöliitäntä löytyy yleensä tietokoneen takapaneelista. Seuraava kaksoiskuva esittää vanhempaa VGA-liitäntää sekä DVI-liitäntää. Nykyään useimmissa tietokoneissa kuva siirretään näytölle DVI-liitännän (seuraavan kuvan ylempi osakuva ja valkoinen liitinjohto) avulla tai jollakin uudemmista näyttöliitännöistä, joista löydät lisää tietoa alla kohdassa “muut liitännät”.


Lähiverkkoliitäntä

Jotta voisit käyttää internetin erilaisia palveluita, tietokone on liitettävä lähiverkkoon eli LANiin (Local Area Network): yleensä tämä tapahtuu lähiverkkoliitännän avulla.  Lähiverkkoliitännän sekä siihen liitettävän kaapelin tunnistat helposti niiden erityismuodosta.

USB-liitäntä

USB-liitäntään voidaan liittää mm. hiiri, näppäimistö, digikamera, USB-muistitikku tai skanneri. Seuraavassa kuvassa on kaksi suorakulmaista USB-liitäntää sekä niihin liitettävä USB-johto.

usb_yhd

Ääniliitännät

Monet tietokonekäyttöön suunnitellut kuulokkeet kytketään kiinni USB-liitännän avulla (ks. yllä). Saatat kuitenkin tarvita erillisiä ääniliitäntöjä esimerkiksi liitäessäsi kaiuttimia, mikrofonia tai tavallisia kuulokkeita koneeseesi. Nämä erilliset ääniliitännät on merkitty tietokoneeseen varsin usein värikoodein ja seuraavan kuvan mukaisin symbolein.  Liitäntöjä on yleensä kolme: ääni ulos (vihreä nuoli ulos -symboli tai kuulokesymboli), ääni sisään (sininen nuoli sisään -symboli) ja mikrofoni (punainen mikrofonisymboli).

Halutessasi yhdistää tietokoneeseen esimerkiksi kuulokkeet tai kaiuttimet, käytä siis vihreää ääni ulos -liitäntää.

Muut liitännät

Monissa tietokoneissa on HDMI (High Definition Multimedia Interface) -liitäntä (ks. vasemmanpuoleinen liitäntä kuvassa alla), jolla koneeseen voi liittää esimerkiksi DVD- tai Blu-ray -soittimen, stereovahvistimen tai taulutelevision. HDMI mahdollistaa korkealaatuisen kuvan ja äänen siirron yhdistettyjen laitteiden välillä.

Joissain tietokoneissa on HDMI:n kanssa kilpaileva Displayport-liitäntä (ks. keskimmäinen liitäntä kuvassa alla), johon voi myös liittää esimerkiksi tietokoneen näytön tai stereovahvistimen.

Joistain tietokoneista löytyy myös eSata-liitäntä (ks. oikeanpuoleinen liitäntä kuvassa yllä), johon tyypillisesti liitetylle ulkoiselle kiintolevylle voi tallentaa tietoa nopeammin kuin vaikkapa USB-liitännän kautta olisi mahdollista.

Kannettavissa tietokoneissa voi olla useampia laajennuskorttipaikkoja. Allaolevassa kuvassa näkyvään ExpressCard -paikkaan (EC) voidaan liittää monia lisälaitteita ja Secure Digital -paikkaan (SD kuvassa alla) voidaan asettaa esimerkiksi kameran muistikortti digikuvien nopeaa siirtoa varten. Näiden yleisimpien lisäksi on olemassa vielä useita muitakin laajennuskorttipaikkoja.

Langattomat yhteydet

Pöytäkoneita lukuunottamatta kaikilla nykyaikaisilla laitteilla pystyy ottamaan yhteyden langattomiin verkkoihin. Langattomia liittymistapoja edustavat mm:

 • networks_pitka

  Langattomat verkot: Langattoman verkon eli WLANin (Wireless local area network) avulla voit yhdistää oman tietokoneesi kotona tai vaikkapa yliopistolla langattomaan lähiverkkoon, esimerkiksi Eduroamiin tai HupNETiin (lisää langattomista verkoista yliopistolla). WLAN-verkon toimintasäde on yleensä muutamista kymmenistä muutamiin satoihin metreihin.

 • Bluetooth: Bluetoothin avulla voit luoda lyhyen kantaman verkon esimerkiksi tietokoneen ja kännykän tai vaikkapa langattomien kuulokkeiden välille. Tällöin voit mm. siirtää tietoja koneelta puhelimeen – tai päin vastoin. Bluetooth-yhteyden käyttö vaatii Bluetooth-tuen kummastakin laitteesta ja sen kantama on enimmillään muutamia kymmeniä metrejä. Yhdistäminen tapahtuu kytkemällä yhdistettävästä laitteesta Bluetooth-yhteys päälle, jolloin siihen saa yhteyden. Joissain tapauksissa yhteyttä yrittävään laitteeseen täytyy vielä tietoturvasyistä syöttää pyydettäessä yhdistettävän laitteen tarjoama, usein nelinumeroinen tunnusluku.

Huomaa, että WLAN- tai Bluetooth-verkkojen ollessa käytössä, näytön laidassa on yleensä pienet kuvakkeet merkkinä niiden käytöstä.

Jos sinulla on ongelmia oman tietokoneesi lähiverkon tai langattoman lähiverkon muodostamisessa, voit tarkistaa niiden tilan seuraavasti:

 • Windows 7 & 10: Napsauta ruudun oikean alakulman ilmaisinalueelta löytyvää verkkoyhteydet näyttävää kuvaketta (ks. esimerkkikuva yllä). Tällöin näet tietokoneesi verkkoyhteysvaihtoehdot sekä niiden käytön tilan. Jos kuvaketta ei näy, napsauta kolmionmuotoista Show hidden icons (Näytä piilotetut kuvakkeet) -painiketta samalla alueella.