Tulostimet ja skannerit

Tulostimet

monitoimilaiteYleisimpiä tulostintyyppejä ovat lasertulostimet ja mustesuihkutulostimet. Kotikäytössä on useimmin tavallisia pöytätulostimia. Joillakin pöytätulostimilla onnistuu myös skannaus ja kopiointi. Tällaisia tulostimia kutsutaan myös monitoimilaitteiksi.

Myös isommat, yliopiston tiloistakin löytyvät tulostimet (ks. kuva) ovat usein monitoimilaitteita. Verkkotulostuksen lisäksi voit ottaa niillä kopioita, skannata kuvia kuvatiedostoiksi sekä lukea kirjoja vaikkapa suoraan tekstitiedostoiksi niiden tekstintunnistusominaisuuksien (OCR, tästä lisää alempana) avulla. Jos tulostin on kiinni verkossa, tulostimen voi komentaa lähettämään skannaamansa tiedostot haluttuun sähköpostiosoitteeseen.

Lisää yleistä tietoa tulostamisesta löydät tämän luvun loppupuolelta. Tulostuksesta HY:n ympäristöstä kerrotaan materiaalin kakkosluvussa.

Kuvanlukijat eli skannerit

Kuvanlukijalla saat luettua eli skannattua painetun dokumentin digitaaliseen muotoon. Tasokuvanlukijalla onnistuu mm. valokuvien, tekstien ym. luku.

Tasokuvanlukijaa käytetään seuraavasti:

  1. aseta luettava kuva tai asiakirja kuvanlukijan lasille
  2. käynnistä tietokoneella kuvanlukuohjelma
  3. rajaa kuvanlukuohjelmasta käsin luettava alue
  4. määritä haluamasi kuvanlukutarkkuus (aiheesta enemmän lisälukemistossa)
  5. skannaa alue joko suoraan haluamaasi ohjelmaan tai tallenna kuva tiedostoksi.

Voit skannata myös tekstiä ja muuntaa tekstin suoraan tekstinkäsittelyohjelmassa muokattavaan tekstimuotoon. Tätä varten tarvitset tekstintunnistus- eli OCR– (Optical Character Recognition) ohjelman, joka toimitetaan yleensä kuvanlukijan mukana. Ohjelma muuntaa tietokoneelle lukemasi kuvan tekstiksi merkiten epäselvät kirjaimet luettuun tekstiin kuvina. Tekstintunnistuksen onnistuminen riippuu paljon alkuperäismateriaalin laadusta: käsin tehdyt alleviivaukset, merkinnät tai huono kopiojälki laskevat tunnistuksen onnistumisprosenttia.