Merkkauksen tarkistaminen eli validointi

Validoinnilla tarkoitetaan verkkosivun merkkauksen tarkistamista virheiden varalta. On nimittäin  erittäin tärkeää, että dokumentin merkkaus on virheetöntä ja XHTML:n tai muun käyttämäsi merkkauskielen “kieliopin” mukaista. Alla olevat virheet ovat tyypillisiä, validaattorin löytämiä virheitä:

  • Lomittain sijoitetut elementit, esimerkiksi: <h1><em>Incorrect nesting</h1></em>
  • Puuttuvat attribuutit, esimerkiksi puuttuva alt-attribuutti: <img src=”koira.jpg” />

Validoimalla sivujesi koodin varmistat, että sivusi ovat varmasti standardien mukaisia ja että sivut näkyvät oikein eri selaimissa.

XHTML-kielen validointi

Validointi voidaan suorittaa useilla eri tavoilla, mutta eräs helpoimmista tavoista verkkosivun koodin tarkistamiseksi on ilmaisen validaattoripalvelun käyttäminen. Erilaisia validaatti-palveluita on useita, mutta varminta on käyttää XHTML-kieltä ja muita internetin standardeja ylläpitävän W3-konsortion omaa validaattoria, joka löytyy http://validator.w3.org-osoitteesta.

W3-validaattoria käyttäessäsi sinun tulee ladata tekemäsi verkkosivu validointipalvelun palvelimelle ja antaa palvelun tarkistaa verkkosivun koodi. Kun validointi on suoritettu, saat välittömästi palautteen sivun oikeellisuudesta. Jos validointi ei raportoinut virheitä, saat “oikeuden” käyttää sivullasi sivun laadun merkkinä seuraavaa kuvaketta:

Valid XHTML 1.0 Transitional -kuvake

CSS-tyylitiedostojen validointi

Voit validoida myös CSS-tiedostojesi koodin. Validointiin soveltuu mm. W3.org:in CSS Validator -palvelu. CSS-tiedostojen validointi tapahtuu samalla, yllä kuvatulla periaatteella. Jos sivustosi tyylitiedoston koodi on validia CSS-koodia, voit laittaa sivullesi em. asiasta laadun merkiksi seuraavan kuvakkeen:

Valid CSS! -kuvake