Blogit

Weblogit eli blogit ovat verkon käyttäjien ylläpitämiä, päivätyistä merkinnöistä koostuvia verkkojulkaisuja. Vaikka on olemassa hyvin erilaisia blogeja, blogeilla on kuitenkin yhteisiä piirteitä. Näitä piirteitä ovat mm.:

    • Henkilökohtaisuus: Blogi toimii tyypiillisesti kirjoittajan henkilöhtaisena viestikanavana, vaikkakin myös erilaiset ryhmäblogit ovat yleisiä. Monet blogit ovat tyyliltään päiväkirjamaisia, eli ne käsittelevät kirjoittajansa omaa elämää, mutta blogia voi kirjoittaa toki mistä tahansa aiheesta.
    • Vuorovaikutteisuus: Useimmissa blogeissa blogin lukijat voivat jättää omia kommentteja blogimerkintöihin. Blogit voivat myös keskustella keskenään viittaamalla toisiinsa. Blogien välinen linkittäminen on oleellinen osa blogien välistä vuorovaikutteisuutta.
    • Julkaisujärjestelmät: Blogeja päivitetään yleensä yksinkertaisilla julkaisujärjestelmillä, joiden ansiosta blogin ylläpitäminen on hyvin helppoa. Uusien merkintöjen kirjoittaminen muistuttaa sähköpostiviestin kirjoittamista.

 


Blogin tyypillinen rakenne

Vaikka blogit erottuvat toisistaan ulkoasun, sisällön ja käsiteltyjen aiheiden osalta, blogien rakenteista voidaan kuitenkin löytää yhteneviä piirteitä. Blogissa on yleensä etusivu, josta löytyvät uusimmat blogimerkinnät sekä arkisto, josta löytyvät vanhemmat viestit.

Blogimerkinnät eli blogiviestit koostuvat yleensä tietyistä, samanlaisina esiintyvistä osista. Näitä osia ovat mm:

  • viestin otsikko
  • viestin sisältö
  • viestin osoite (eli nk. permalinkki)
  • viestin julkaisupäivämäärä.

 

Eri aiheita käsittelevien blogien etsiminen

Internetistä löytyy useita palveluita, joiden avulla voit etsiä eri aiheisia blogeja. Yksi tunnetuimmista blogien etsimiseen soveltuvista palveluista on Technorati. Kyseinen palvelu pitää yllä mm. blogia maailman suosituimmista blogeista. Suomalaisten blogien hakemistoa ylläpitää Blogilista.fi.

 

Blogin perustaminen

HY:ssä voit perustaa blogin käyttämällä esimerkiksi blogs.helsinki.fi -palvelua. Toki voit tehdä blogisi myös jonnekin HY:n ulkopuoliseen blogipalveluun: ilmaisia, HY:n ulkopuolisia blogipalveluita ovat mm. WordPress.com ja Blogger.

Jos seuraat useita blogeja, hyödynnä niiden lukemisessa uutissyötteiden lukuohjelmaa. Monet blogipalvelut tarjoavat nimittäin käyttöösi helppokäyttöisen tavan seurata blogien päivityksiä.

Uutissyötteiden lukuohjelman käytössä (aiheesta lisää seuraavissa luvuissa) idea on se, että tieto verkkosivujen, blogien ym. järjestelmien sisältöpäivityksistä tulee sinun luoksesi sen sijaan, että sinun tarvitsisi “sinkoilla” ympäri verkkoa ja tarkistaa kerta toisensa jälkeen se, kuka on päivittänyt sivujaan ja kuka ei.