Verkkokeskustelu

Erilaisten verkkojuttelupalveluiden avulla verkon käyttäjät voivat pitää yhteyttä toisiinsa sekä näppäimistöllä kirjoitetun tekstin, äänen että videokuvan avulla. Tällä sivulla kerrotaan seuraavista asioista:

  • Chat- ja IRC-keskustelut
  • VoIP-puhelut
  • Hymiöt

Chat- ja IRC-keskustelut

Chat– ja IRC (Internet Relay Chat) -keskustelut ovat reaaliaikaisia, tekstipohjaisia keskustelujärjestelmiä, jossa voit jutella samanaikaisesti joko useiden tai vain yhden henkilön kanssa. Kullekin tällaiselle keskustelukanavalle on yleensä määritelty jokin teema tai puheenaihe, mutta keskustelu saattaa myös rönsytä vapaasti. Jos chat- tai irc-kanava on sinulle vieras, pääset parhaiten juonesta kiinni seuraamalla muiden keskustelua sivusta jonkin aikaa. Useimmat chatit toimivat verkkoselaimella.

IRC-kanaville voi liittyä helposti selaimen yli käytettävien palveluiden kautta (Google-haku ”irc” ”selain” auttaa tässä), mutta monet käyttäjät suosivat erillistä ohjelmaa. Eri käyttöjärjestelmille on tehty useita eri IRC-ohjelmia, joista esimerkkejä ovat mm. Mirc (Windows), X-Chat (Linux) sekä Irssi (Unix).

Chat-palvelu voi myös olla osa jotain muuta, isompaa palvelua. Esimerkiksi yhteisöverkkopalvelu Facebookissa on oma reaaliaikainen yksityisviestit ja chatin yhdistävä palvelu sen normaalien status- ja kommentointitoimintojen lisäksi.

Näiden lisäksi on olemassa erityisiä pikaviestinpalveluita, kuten mobiililaitteiden WhatsApp ja Viber, joissa on myös muita toimintoja, kuten mahdollisuus tiedostojen siirtoon tai puheviestintään. Tällaiset palvelut toimivat parhaiten kahdenkeskisessä, esimerkiksi kaverien välisessä viestittelyssä.

VoIP-puhelut

Internet mahdollistaa kuvan, äänen ja tekstin siirtämisen ympäri maailman lähes reaaliaikaisesti. Tämän vuoksi erilaiset palvelut ovat tehneet mahdolliseksi mm. puheluiden soittamisen toiselle puolelle maailmaa – ja vieläpä ilman erillismaksua.

Käyttäessäsi tällaisia palveluita puhelusi välittyy internetissä sen sijaan, että puhe kulkisi tavallisessa puhelinverkossa. Tämän vuoksi internetpuheluita kutsutaan VoIP (Voice over Internet Protocol) -puheluiksi. VoIP-puheluiden soittamiseksi tarvitset jommankumman seuraavista:

  • Suhteellisen uusi älypuhelin, jonka puhelinliittymässä internetyhteys, verkosta ladattava ilmaisohjelma
    TAI
  • Kannettava tai pöytätietokone, verkkoyhteys, mikrofoni ja kuulokkeet, verkosta ladattava ilmaisohjelma

Viber on mobiilikäyttäjien keskuudessa suosittu ilmainen ohjelma, jonka avulla palveluun liittyneet käyttäjät voivat soittaa toisilleen ilmaisia puheluja olettaen, että kummankin käyttämässä laitteessa on internetyhteys.

VoIP-puheluissa liikkuu suuria määriä tietoa internetin yli. Ennen kuin otat palvelun käyttöön matkapuhelimessasi, sinun kannattaakin varmistua siitä, että puhelinlaajakaistaliittymäsi hinnoittelu perustuu kiinteään kuukausihintaan eikä siirrettyyn tiedon määrään. Nykyään useimmat dataliittymät toki ovatkin kiinteästi hinnoiteltuja.

Ilmaisen Skype-ohjelman avulla puolestaan onnistuu äänen lisäksi myös kuvayhteyden luominen, jos vain jommallakummalla tai molemmilla keskustelukumppaneista on tietokoneeseen liitetty webkamera.

Äänen ja kuvan siirtämisen lisäksi puheluohjelmilla voi myös “chattailla” joko reaaliaikaisesti tai siten, että viestit saapuvat ystäväsi chat-viestilaatikkoon hänen kirjautuessaan seuraavan kerran pikaviestinpalveluun.

Alla oleva kuva esittää Skype-ohjelmaa, joka on eräs tunnetuimmista puheluohjelmista:

Huomaa, että monissa verkon VoIP-ohjelmissa on tarjolla myös maksullisia palveluita, jotka mahdollistavat mm. puhelut lanka- tai matkapuhelinverkkoon.

Hymiöt

Verkkokeskusteluissa käytetään usein hymiöitä (Smileys), joilla ilmaistaan erilaisia tunteita. Useimpien hymiöiden merkityksen ymmärrät taivuttamalla päätäsi 90 astetta vasemmalle.

🙂 Iloinen
🙁 Surullinen
😉 Silmänisku

Wikipediasta löydät kattavan listan hymiöistä sekä niiden suomenkielisistä merkityksistä.