Opiskelijan digitaidot

Student’s digital skills in English | Studentens digitalkompetens på svenska

Tämä on Helsingin yliopiston Opiskelijan digitaidot -opintojakson (3 op) oppimateriaali. Se on suunnattu opintojakson sisältöjen itseopiskeluun, mutta materiaalista löytyy hyödyllistä tietoa kaikille yliopistolaisille.

 

Miten suoritan opintojakson?

Tavoitteet

Oppimistavoitteet eri osioittain ovat:

1 Tietokoneen käytön perusteet

Oppimistavoitteet: osaat käyttää tietokonetta ja erilaisia laitteita. Hallitset tiedostojen sekä hakemistojen käytön. Lisäksi selviydyt yleisimmistä tietoteknisistä ongelmatilanteista, ja hallitset verkon ja sähköpostin käytön.

2 Helsingin yliopiston tietotekninen ympäristö

Oppimistavoitteet: osaat käyttää itsenäisesti HY:n tietoteknistä ympäristöä ja sen palveluita. Tiedät, millä HY:n tarjoamilla verkkopalveluilla voit edistää opiskeluasi.

3 Tiedonhankinta

Oppimistavoitteet: osaat käyttää HY:n kirjaston palveluita ja hakea tietoa eri lähteistä. Tunnet erilaisia hakutekniikoita, joiden avulla voit tehostaa työskentelyäsi. Lisäksi tekijänoikeuksiin liittyvät perusteet tulevat sinulle tutuiksi.

4 Tietoturva ja tietosuoja

Oppimistavoitteet: ymmärrät tietoturvan ja tietosuojan merkitykseen opiskelusi ja muun toimintasi kannalta. Lisäksi osaat vaikuttaa omaan tietoturvaasi tekemiesi valintojen kautta.

Tiedon muokkaaminen ja esittäminen (1 op, syventävä osa)

Oppimistavoitteet: osaat valita tieteenalaasi soveltuvan työvälineen tehtävääsi varten ja hallitset sen peruskäytön. Osaat esittää tietoa eri tavoilla. Osaat siirtää tietoa eri ohjelmien välillä.

Oppimateriaalin PDF-versio

Opiskelijan digitaitojen oppimateriaalista on tehty myös PDF-versio. Jos haluat lukea materiaalia verkon kuulumattomissa, tallenna vain tiedosto laitteellesi ja avaa se myöhemmin. Jos et näe PDF-versiossa sisällysluetteloa, saat sen esille asettamalla Bookmarks (Kirjanmerkit) -palkin näkyviin.

Huomaa kuitenkin, että PDF-versiota ei päivitetä yhtä usein kuin verkkoversiota, joten se ei välttämättä ole sataprosenttisen ajantasainen.

Lisälukemisto

Varsinaisen oppimateriaalin lisäksi käytettävissäsi on lisälukemisto, jossa on tarjolla syventävää tietoa mm. käyttöjärjestelmistä, kuvankäsittelystä ja erilaisista verkkoviestinnän muodoista.

Oppimateriaalia voivat hyödyntää kaikki ei-kaupalliset oppilaitokset joko opetuksessa tai täydennyskoulutuksessa. Materiaalia ei kuitenkaan saa kopioida tai jatkomuokata ilman Helsingin yliopiston lupaa.