Liitännät ja yhteydet

Nykyaikaisissa tietokoneissa keskeisimmät liitäntätyypit ovat lähes samat. Pöytä- ja kannettavien tietokoneiden sekä erilaisten mobiililaitteiden välillä on toki hieman eroja, mutta kaikista löytyy yleensä ainakin seuraavat liitännät. Lisäksi uutta tietokonetta hankkiessasi sinun on tärkeää tietää, että saat kytkettyä siihen tarvitsemasi laitteet.

Virtaliitäntä

Verkkovirtaliitäntä sijaitsee yleensä tietokoneen takana.

Näyttöliitäntä

Näyttöliitäntä löytyy yleensä koneen takaa. Liitäntöjä on useita erilaisia, joten jos olet kytkemässä näyttöä koneeseesi, varmista että liitännät sopivat.

HDMI ja Displayport-liitännät koneessa

Joissain tietokoneissa on HDMI (High Definition Multimedia Interface) -liitäntä (vasemmalla), jolla koneeseen voi liittää esimerkiksi Blu-ray-soittimen, stereovahvistimen tai yleisimmin näytön. HDMI mahdollistaa kuvan ja äänen siirron yhdistettyjen laitteiden välillä.

Useissa tietokoneissa on HDMI:n kanssa kilpaileva Displayport-liitäntä (oikealla), johon voi myös liittää esimerkiksi tietokoneen näytön, videotykin tai stereovahvistimen.

Lähiverkkoliitäntä

Ethernet- eli verkkoliitäntä ja liitin

Jos haluat kytkeä koneesi kaapelilla internetiin, tarvitset LAN (Local Area Network) -liitäntää ja johtoa. Lähiverkkoliitännän sekä siihen liitettävän kaapelin tunnistat helposti niiden muodosta. Kevyemmissä kannettavissa ja mobiililaitteissa verkkoliitäntää ei usein ole, vaan verkkoa käytetään vain langattomasti.

USB-liitäntä

USB-liitäntä ja -liitin

USB-liitäntään voidaan liittää mm. hiiri, näppäimistö, digikamera, USB-muistitikku tai skanneri. Kuvassa näet kaksi tavallista USB-liitäntää sekä niihin liitettävän USB-johdon.

USB-liitännästä on useita eri versioita. Puhelimissa ja muissa kannettavissa laitteissa pitkään yleisin on ollut pieni micro-USB.

USB-C-liitin. Lähde: Wikimedia Commons, kuvaaja BandideuxUudempi USB-C -liitin (kuva oikealla Wikimedia Commonsista, tekijä Bandideux) on yleistymässä kaikkialla. Liitännän tunnistaa pienestä koosta, pyöreämmästä muodosta ja siitä, että sen voi kytkeä miten päin tahansa.

Ääniliitännät

3,5 millimertrin kuulokeliitäntä, sisäänmeno ja mikrofoniliitäntä sekä liittimiä

Monet tietokonekäyttöön suunnitellut kuulokkeet kytketään kiinni USB-liitännän avulla (ks. yllä).

Monissa laitteissa on kuitenkin yksi tai useampia erillisiä “oikeita” ääniliitäntöjä 3,5 millimetrin pyöreällä liittimellä. Nämä on merkitty tietokoneeseen usein värikoodein ja symbolein. Liitäntöjä voi olla kolme: ääni ulos (vihreä nuoli ulos -symboli tai kuulokesymboli), ääni sisään (sininen nuoli sisään -symboli) ja mikrofoni (punainen mikrofonisymboli).

Muut liitännät

Joissain kannettavissa tietokoneissa on myös laajennuskorttipaikkoja. ExpressCard -paikkaan (EC) voidaan liittää monia lisälaitteita, ja Secure Digital (SD) -paikkaan voidaan asettaa esimerkiksi kameran muistikortti digikuvien nopeaa siirtoa varten.

Langattomat yhteydet

Pöytäkoneita lukuun ottamatta kaikilla nykyaikaisilla laitteilla pystyy ottamaan yhteyden langattomiin verkkoihin. Langattomia liittymistapoja edustavat mm:

• Bluetooth- ja verkkokuvakkeet eri käyttöjärjestelmissä

Langattomat verkot: Langattoman verkon eli WLANin (Wireless local area network) avulla voit yhdistää oman tietokoneesi kotona tai vaikkapa yliopistolla langattomaan verkkoon Eduroamiin (lisää langattomista verkoista yliopistolla). WLAN-verkon toimintasäde on yleensä muutamista kymmenistä muutamiin satoihin metreihin.

• Bluetooth: Bluetoothin avulla voit luoda lyhyen kantaman verkon esimerkiksi tietokoneen ja kännykän tai vaikkapa langattomien kuulokkeiden välille. Tällöin voit mm. siirtää tietoja koneelta puhelimeen – tai päin vastoin. Bluetooth-yhteyden käyttö vaatii Bluetooth-tuen kummastakin laitteesta ja sen kantama on enimmillään muutamia metrejä. Kytke yhdistettävästä laitteesta Bluetooth-yhteys päälle, niin saat siihen yhteyden.

Jos sinulla on ongelmia oman tietokoneesi lähiverkon tai langattoman lähiverkon muodostamisessa, voit tarkistaa niiden tilan seuraavasti:

• Windows 7 & 10: Napsauta ruudun oikean alakulman ilmaisinalueelta löytyvää verkkoyhteydet näyttävää kuvaketta (ks. esimerkkikuva yllä). Tällöin näet tietokoneesi verkkoyhteysvaihtoehdot sekä niiden käytön tilan. Jos kuvaketta ei näy, napsauta kolmionmuotoista Show hidden icons (Näytä piilotetut kuvakkeet) -painiketta samalla alueella.