Tiedostojen etsiminen

Kun tallentamiesi tiedostojen määrä kasvaa, kansioiden selaamisesta tulee hankala tapa etsiä tiedostoja. Löydät kuitenkin tarvitsemasi tiedoston tuhansien valokuvien, tekstien ja muiden tiedostojen joukosta, jos käytät käyttöjärjestelmän tarjoamaa hakutoimintoa (Search).

Hakutoiminnon avulla voit etsiä tiedostoja ja kansioita eri paikoista esimerkiksi tiedoston nimen, tallennuspäivämäärän tai koon perusteella.

Hakutoiminnon käyttö

win10_search1

Windowsissa voit etsiä tiedostoja nopeasti klikkaamalla vasemman alanurkan Start (Käynnistä) -painiketta. Kirjoita sitten etsimäsi tiedoston, ohjelman tai kansion nimi tai osa siitä.

Haku käynnistyy saman tien kirjoittaessasi, ja tulokset ilmestyvät hetken päästä hakukentän yläpuolelle käynnistysvalikkoon (ks. esimerkkikuva). Kannattaa odotella jos et heti löydä haluamaasi tiedostoa tai ohjelmaa, sillä haussa voi kestää hetki. Huomaa myös, että haun tulokset on lajiteltu tiedostotyypin mukaan!

Hakutulosten rajaaminen

Jos et löytänyt haluttua tiedostoa pikahaulla, voit rajata hakutuloksia kohteen tyypin mukaan hakusanan yläpuolisista kuvakkeista (ks. kuva yllä). Voit rajata hakutulokset:

  • ohjelmiin (apps)
  • käyttöjärjestelmän asetuksiin (settings)
  • asiakirjoihin (documents)
  • hakemistojen nimiin (folders)
  • kuvatiedostoihin (photos)
  • videoihin (videos)
  • tai musiikkitiedostoihin (music)

Voit hakea tiedostoja myös tiedostotyypin mukaan. Esimerkiksi RTF-tiedostot löydät kirjoittamalla hakulausekkeeksi *.rtf. Tiedoston nimen tarkennuksessa voit käyttää eri yhdistelmiä, esimerkiksi k*.ppt tai *muistio.doc. Voit myös hakea yhtä aikaa useita tiedostotyyppejä, esimerkiksi *.doc, *.txt, *.rtf, *.pdf.

Tiedon etsintää helpottavat jokerimerkit

Jos et muista hakemasi tiedoston nimeä, voit hyödyntää jokerimerkkejä. Merkeillä ? ja * voit korvata yhden tai useamman merkin hakulausekkeestasi. Seuraavassa taulukossa näet esimerkkejä jokerimerkkien käytöstä. Huomaa kuitenkin, että jokerimerkkien käyttö voi vaihdella eri käyttöjärjestelmien, ohjelmien ja hakukoneiden välillä! Esimerkiksi Google-haussa ei voi käyttää jokerimerkkejä.

* = mikä tahansa merkkijono
a* Etsii kaikki a-alkuiset tiedostot
raportti.* Etsii kaikki raportti.-alkuiset tiedostot (tiedostopäätteestä riippumatta)
*muistio* TAI muistio Etsii kaikki tiedostot, joiden nimessä esiintyy muistio-sana
kutsu.do? Etsii kaikki kutsu-nimiset tiedostot, joiden tiedostopääte alkaa do-kirjaimilla (esimerkiksi .docx tai .dotx)
? => korvaa yhden merkin
kuvatus.ps? Etsii kaikki kuvatus-nimiset tiedostot, joiden tiedostopääte alkaa ps-kirjaimilla (esimerkiksi .psd tai .psp)