Kirjanmerkit ja sivuhistoria

Kirjanmerkit

Voit tallentaa selaimeesi pysyviä linkkejä, kirjanmerkkejä (Bookmarks), jotta pääset suosikkisivuillesi myöhemmin ilman sivun osoitteen uudelleenkirjoittamista.

Kirjanmerkin tallentaminen

Kirjanmerkkejä tallennetaan eri selaimissa hieman eri tavoin. Firefox-selaimella kirjanmerkin teko onnistuu klikkaamalla selaimen valikkorivin tähtipainiketta tai painamalla näppäinyhdistelmän Ctrl+D. Tällöin näytölle ilmestyy valintaikkuna (ks. seuraava kuva), jossa voit muuttaa selainohjelman ehdottamaa kirjanmerkin nimeä ja tallennuspaikkaa. Painamalla Done (Valmis) tallennat kirjanmerkin selaimeesi.

win10_firefox_bookmarked

Kirjanmerkkien käyttö

Näin avaat tallentamasi kirjanmerkin:

 1. Avaa tähtipainikkeen vieressä oleva Bookmarks (Kirjanmerkit) -valikko.
 2. Avaa kansio, johon tallensit kirjanmerkin.
 3. Valitse haluamasi kirjanmerkki. Kirjanmerkin osoittama sivu tulee näkyviin selaimeesi.

Kirjanmerkkejä on helppo luoda, mutta ajan kuluessa valtavan kirjanmerkkimäärän hallinta vaikeutuu. Seuraavat vinkit auttavat sinua kirjanmerkkien hallinnassa:

 • Nimeä kirjanmerkki järkevästi: selaimen ehdottama nimi tulee sivun nimestä, joka voi olla aivan mitä sattuu. Anna kirjanmerkille kuvaava nimi tallennusvaiheessa, niin muistat myöhemmin, mitä kirjanmerkin takaa löytyy.
 • Pidä kirjanmerkkisi järjestyksessä ja ylläpidä niitä: jos tallennat kaikki kirjanmerkit yhteen ja samaan kansioon, seurauksena on sekava kirjasto. Tee siis eri aihealueille kansioita ja järjestele kirjanmerkkisi niihin. Firefoxin kirjanmerkkien järjestelytyökalun (ks. seuraava kuva) saat esiin valitsemalla Bookmarks (Kirjanmerkit) -valikon Organize Bookmarks (Muokkaa kirjanmerkkejä) -kohdan. Muista myös poistaa tai korjata vanhentuneet linkit!

win10_firefox_bookmarksmenu

 • Varmuuskopioi kirjanmerkkikokoelmasi: monet käyttäjät ottavat varmuuskopiot itselleen tärkeistä tiedostoista mutta unohtavat kirjanmerkkien varmuuskopioinnin! Älä siis unohda varmuuskopioida kirjanmerkkejäsi (varmuuskopioitavien kirjanmerkkitiedostojen sijainnin saat selville selaimen ohjetoiminnon avulla). Katso selaimesi ohjetoiminnosta, miten voit tallentaa kirjanmerkkitiedostot.

Selaimen sivuhistoria

Selaimen sivuhistoria (History) tallentaa tiedot siitä, millä sivuilla olet käynyt. Sivuhistoria-toiminnon avulla voit siirtyä sellaisille sivuille, joilla olet vieraillut aiemmin, vaikket ole tallentanut niitä kirjanmerkeiksi.

Huomaa sivuhistorian ja välimuistin ero: sivuhistoria taltioi selaimen osoitekenttään kirjoitetut osoitteet, kun välimuisti taltioi sivut kaikkine sisältöineen.

Sivuhistoriaan pääset esimerkiksi painamalla näppäimistöltä CTRL+H.

win10_firefox_history

Kun klikkaat sivun nimeä listalta, se aukeaa selaimeesi. Voit sulkea sivuhistoria-palkin napsauttamalla sen oikeassa yläreunassa olevaa rastia.

Selaimen aloitussivu

Sivua, joka aukeaa, kun käynnistät selaimen tai painat selaimen Home (Koti) -painiketta, kutsutaan selaimen aloitussivuksi.

Firefox-selaimessa voit määrittää aloitussivunnäin:

 1. Siirry sivulle, jonka haluat määrittää aloitussivuksi.
 2. Paina selaimen vasemman ylänurkan Firefox-painiketta avataksesi valikon. Valitse selaimen Tools (Työkalut) –valikosta kohta Options (Asetukset). Jos et näe valikkoa, saat sen esiin painamalla näppäpimistön Alt-painiketta.
 3. Valitse avautuneen General (Yleiset) -painike.
 4. Napsauta Use Current Pages (Käytä avointa sivua) kohdassa Home Page (Aloitussivu). Voit myös kirjoittaa osoitteen suoraan valintaikkunan ylimpään ruutuun.
 5. Hyväksy valinnat OK-painikkeella.