Selaimen käytön perusteet

Tällä sivulla kerrotaan verkkoselaimista seuraavia asioita:

  • Verkkoselaimet
  • URL-osoite ja ongelmanratkaisu rikkinäisten linkkien kanssa
  • Välilehtien käyttö
  • Tiedon tallennus ja kopiointi selaimesta

Verkkoselaimet ovat monikäyttöisiä, sillä niillä onnistuu verkkosivujen selaamisen lisäksi mm. videolähetyksien katselu, nettiradioiden kuuntelu ja sähköpostin käsittely.

Ongelmatilanteissa sinun kannattaa kokeilla toisen selainohjelman käyttöä tai selaimen päivittämistä. Selain on muutenkin hyvä pitää ajan tasalla (lisää toisaalla materiaalissaa). Selaimiin tehdään parannuksia sitä mukaa kun uusia tekniikoita syntyy ja tietoturva-aukkoja paljastuu, joten ajantasaisten versioiden käyttö on todella suositeltavaa!

Verkkoselaimet

Suosittuja, helppokäyttöisiä ja ilmaisia selaimia ovat mm. Mozilla Firefox ja Opera. Vanhemmissa Windows-käyttöjärjestelmissä tulee mukana Internet Explorer -selain. Windows 10:ssä selaimen nimi on Edge. Maceissa on valmiiksi Safari-selain.

Ulkoisesti eri selaimet näyttävät hyvin samankaltaisilta, ja ne toimivatkin lähes täysin identtisesti.

Verkkosivujen selaaminen

Jos tiedät etsimäsi sivun URL-osoitteen, kirjoita se selaimen osoiteriville ja paina selaimen Enter-, Go- tai vastaavaa siirtymisnäppäintä.

otsikkorivi, jossa www.helsinki.fi/

Selaimen käytöstä sinun on hyvä tietää ainakin seuraavat asiat:

  • Voit liikkua sivuilla ylös ja alas selaimen oikean laidan vierityspalkin sekä hiiren rullan avulla.
  • Sininen teksti on yleensä hyperlinkki, jota klikkaamalla voit siirtyä linkin osoittamaan paikkaan. Huomaa, että myös kuvat voivat sisältää linkkejä, ja että linkkiteksti vaihtaa yleensä väriä sen jälkeen, kun olet kertaalleen klikannut sitä.
  • Selaimen työkalurivillä on painikkeet, joiden avulla voit siirtyä sivulta toiselle. Ellet ole muuttanut selaimen asetuksia, kaikki vierailemasi sivut jäävät selaimen muistiin. Tämän ansiosta voit käyttää siirtymispainikkeita aiemmin vierailemiesi sivujen välillä liikkumiseen. Takaisin edelliselle sivulle pääset yleensä klikkaamalla vasemmalle osoittavaa nuolta ja eteenpäin oikealle osoittavasta nuolesta. Useimmissa selaimissa on näiden painikkeiden yhteydessä mahdollista avata luettelo, jonka avulla voit helposti siirtyä pidempiäkin välejä taakse- tai eteenpäin sivuhistoriassa. Saat luettelon auki napsauttamalla nuolia hiiren oikealla painikkeella.
  • Useimmissa selaimissa ei ole varsinaista valikkoriviä. Esimerkiksi Firefoxissa ja Chromessa tärkeimmät toiminnot löytyvät oikean ylänurkan valkkopainikkeen takaa. Näissä selaimissa valikkokuvaketta symboloi kolme päällekkäistä viivaa tai pistettä.

Ongelmanratkaisu rikkinäisten linkkien kanssa

Useimmiten selain avaa haluamasi sivun, mutta joskus saat ”Page cannot be found”– tai ”404 File not found” -ilmoituksen. Syy ongelmaan on yleensä joku seuraavista:

  • Olet kirjoittanut osoitteen väärin: tarkista osoite erityisesti isojen kirjainten ja erikoismerkkien osalta.
  • Etsimäsi verkkopalvelu on tilapäisesti tai pysyvästi poissa käytöstä: kokeile hakukoneella, löydätkö saman tiedon joltain toiselta sivustolta.
  • Etsimäsi sivu on siirretty tai nimetty uudelleen: tällöin sinun kannattaa kokeilla URL-osoitteen lyhentämistä tai tiedoston etsimistä palvelimelta palvelimen etusivulta mahdollisesti löytyvän etsi-toiminnon avulla.

Verkko-osoitteissa isolla ja pienellä kirjaimella on varsin usein eroa: esimerkiksi http://www.helsinki.fi/Talo on eri asia kuin http://www.helsinki.fi/talo – ole siis tarkkana: jos et pääse jollekin sivulle, syynä voi olla väärällä kirjainkoolla kirjoittamasi osoite!

Useiden selainikkunoiden käyttö

Lähes kaikissa verkkoselaimissa voit käyttää useita selainikkunoita yhtäaikaisesti. Uuden selainikkunan saat auki selainohjelmissa yleensä joko:

  • selainikkunan File (Tiedosto) -valikon New Window -valinnalla tai
  • näppäimistön CTRL+N -näppäinyhdistelmällä.

Yllä kuvatut tavat avaavat selainikkunaan yleensä selaimen aloitussivun. Jos haluat avata sivulla olevan linkin omaan ikkunaansa, klikkaa haluamaasi linkkiä hiiren kakkospainikkeella. Tällöin näytölle avautuu ponnahdusvalikko, josta voit antaa Open Link in new Window (Avaa uuteen ikkunaan) -käskyn:

Välilehtien käyttö

Voit myös avata verkkosivuja saman selainikkunan erillisille välilehdille (Tab). Kun käytät välilehtiä, näet samassa selainikkunassa kaikkien auki olevien sivujen otsikot ja voit siirtyä niiden välillä helposti.

Näin avaat uuden välilehden:

  • Paina välilehtien oikealla puolella näkyvää +-kuvaketta tai
  • paina CTRL+T -näppäinyhdistelmää.

Seuraavassa kuvassa näet kolme välilehteä, joista näkyvillä on Unisport-välilehti.

Voit avata myös linkkejä omille välilehdilleen: klikkaa linkkiä hiiren kakkospainikkeella ja valitse avautuvasta valikosta Open Link in new Tab (Avaa uuteen välilehteen) -kohta (katso aiempi kuva uuden ikkunan avaamisesta).

Tiedon tallennus ja kopiointi selaimesta

Jos haluat, voit tallentaa verkkosivulla olevan tiedon tai kopioida siellä olevaa tietoa (kuvia, tekstejä) myöhempää käyttöä varten. Tekijänoikeuslaki suojaa tekstejä, valokuvia, äänitteitä ja muita teoksia, joten yleensä verkosta kopioitua materiaalia ei saa käyttää ilman tekijänoikeuden omistajan lupaa (lisää tekijänoikeuksista muualla materiaalissa).

Tekstin kopioiminen

Tekstin kopioiminen verkkosivulta toiseen ohjelmaan onnistuu leikepöydän kautta kuten muissakin ohjelmissa (asiaa käsiteltiin edellisessä alaluvussa).

Huomaa, että Paste (Liitä) -komennolla liitetyn tekstin mukana siirtyvät yleensä myös sivulla olevan tekstin muotoilut. Jos haluat tuoda pelkän tekstin ilman sen muotoiluja, valitse kohdeohjelmassa Paste (Liitä) -komennon sijaan Paste Special (Liitä määräten) ja sen jälkeen avautuneesta valintaikkunasta vielä Unformatted text (Muotoilematon teksti). Vaihtoehtoisesti voit karistaa muotoilut käyttämällä tekstin muotoilut karistavassa yksinkertaisessa tekstieditorissa (kuten Windowsin Notepadissa). Tämä onnistuu siis liittämällä teksti ensin editoriin, kopioimalla se sieltä talteen, ja liittämällä lopuksi aiottuun kohteeseen. Tämä turhien muotoilujen ”karistamistoiminto” toimii moniin ohjelmiin.

Kuvan kopioiminen ja tallentaminen

Voit kopioida verkkosivulla olevan kuvan leikepöydän kautta toiseen ohjelmaan tai tallentaa omalle koneellesi seuraavasti:

  • Kopiointi: vie hiiren osoitin kuvan päälle ja klikkaa hiiren kakkospainiketta. Valitse avautuvasta pikavalikosta Copy Image (Kopioi kuva). Kuva kopioituu nyt leikepöydälle, josta voit liittää kuvan toisiin ohjelmiin.
  • Tallennus: vie hiiren osoitin kuvan päälle ja klikkaa hiiren kakkospainiketta. Valitse avautuvasta valikosta Save Image As (Tallenna kuva nimellä), ja määritä kuvan tallennuspaikka. Kuva tallentuu tiedostoksi valitsemaasi paikkaan.

Linkitettyjen tiedostojen avaaminen ja tallentaminen

Voit avata verkkosivuille tallennettuja liitetiedostoja napsauttamalla linkkiä ja valitsemalla avautuvasta ikkunasta Open (Avaa).

Toinen vaihtoehto on tallentaa tiedosto suoraan tietokoneellesi. Niinpä voit avata ja lukea sen myöhemmin ilman verkkoyhteyttä.

Tiedoston tallentaminen onnistuu useimmissa selaimissa seuraavasti: klikkaa sivulla olevaa tiedostolinkkiä hiiren kakkospainikkeella. Selaimen pikavalikko aukeaa. Valitse pikavalikosta Save Link As (Tallenna kohde levylle) -toiminto (ks. seuraava kuva). Tällöin saat näkyviin valintaikkunan, jossa voit valita, mihin kansioon ja millä nimellä haluat tallentaa tiedoston. Klikkaa lopuksi Save (Tallenna) -painiketta.

Tallentamisen jälkeen voit avata tiedoston kaksoisnapsauttamalla sitä.

Jos et tallenna liitetiedostoa edellä esitetyllä tavalla, vaan vain klikkaat sitä normaalisti hiiren ykköspainikkeella, et välttämättä pysty valitsemaan tiedoston tallennuspaikkaa. Tällöin tiedoston löytäminen voi olla vaikeaa! Esimerkiksi Firefoxissa hiiren ykkösnapilla ladatut tiedostot päätyvät perusasetuksilla niin sanottuun oletustallennuskansioon, joka Windowsissa on useimmiten (My) Documents -kansion alta löytyvä Downloads-kansio.