Selaimen lisäosat

Selaimen avulla voi mm. kuunnella radiota, katsella videoita ja käyttää erilaisia ohjelmia. Uusia ominaisuuksia tulee verkkosivuille kuitenkin niin nopeasti, että useimmat selaimet eivät sellaisenaan kykene toteuttamaan kaikkia sivujen toimintoja. Tämän vuoksi sinun kannattaa varmistaa, että käyttämääsi selaimeen on asennettu yleisimmin tarvittavat lisäosat (Pluginit). Lisäosat asentamalla varmistat, että sivut näkyvät sinulle kaikkine ominaisuuksineen (äänet, videot, upotetut sovellukset jne).

Koska sivuilla käytetään useita tekniikoita, sinun kannattaa varmistaa kaikkien tarvitsemiesi lisäosien löytyminen tietokoneestasi. Nyt voitkin testata alla olevien mediasisältöjen toimintaa: jos seuraavat esimerkit eivät näy tekstin kuvaamalla tavalla, tietokoneeseen tulee asentaa esimerkissä mainittu lisäosa.

Lisäosa Testaa
selaimesi
Monet videot, pelit ja animaatiot sivuilla on perinteisesti toteutettu Flash-tekniikalla, joka edellyttää tietokoneelta Flash Player -lisäosaa. Jos viereisen linkin kautta ei avaudu demonstraatiovideota, asenna lisäosa osoitteesta http://get.adobe.com/flashplayer/
kuvan linkkiä klikkaamalla pitäisi avautua testitiedosto
Adobe Reader -lisäosa mahdollistaa PDF-dokumenttien katselun. Jos oheinen linkki ei avaa näytölle PDF-tiedostoa (jossa Raimo Keski-Vääntö hakee töitä), PDF-lisäosa osoitteesta www.adobe.com/reader
kuvan linkkiä klikkaamalla pitäisi avautua testitiedosto

Eri selainvalmistajien sivuilta löydät huomattavan määrän lisäosia, joilla voit tehdä selaimestasi entistä toimivamman. Valitettavasti kaikkeen ei ole aina yleistä standardia. Jotkut sivustot edellyttävät esimerkiksi videoiden näyttämiseen Microsoftin Silverlight-lisäosaa.

Lisäosien ohella selaimet hyödyntävät myös muita tietokoneelle asennettuja ohjelmia, esimerkiksi ääni- ja videotiedostojen toisto-ohjelmia. Näistä ohjelmista kerrotaan materiaalin seuraavassa aliluvussa.

Muistathan tietoturvan ladatessasi laajennusohjelmia: tunnettujen laajennusten tallentaminen omalle tietokoneelle on yleensä melko turvallista, mutta mikäli et ole varma ohjelman valmistajasta, älä lataa lisäosaa!