Luvun 1.4 harjoitukset

HARJOITUS 1 – Sähköpostiohjelmat

  1. Asenna tietokoneellesi tai laitteellesi jokin sähköpostiohjelma oppimateriaalin sekä Helpdesk-sivuston ohjeiden mukaisesti.
  2. Luo sähköpostiohjelmaan sähköpostitili ja aseta tiliin sen edellyttämät tiedot.
  3. Kirjaudu yliopiston sähköpostiisi. Kokeile toimiiko kaikki oikein kirjoittamalla testiviesti itsellesi!

HARJOITUS 2 – Viestien lähettäminen

  1. Luo sähköpostiohjelmaasi allekirjoitus.
  2. Kokeile näkyykö allekirjoitus oikein lähettämällä viesti itsellesi.

HARJOITUS 3 – Viestien luku ja arkistointi kansioihin

  1. Tarkista, onko sähköpostiohjelmasi roskakorissa viestejä. Jos roskakorissa on poistettavia viestejä, tyhjennä roskakori.
  2. Luo sähköpostiohjelmaasi kansioita opiskeluasi, harrastuksiasi ja ystäviäsi varten.

HARJOITUS 4 – Liitetiedostojen käsittely

  1. Mitä tiedostotyyppejä voit lähettää sähköpostiohjelmilla?
  2. Vastaanottaessasi liitetiedostoja, mihin Windows-tietokoneissa käytettyihin ohjelmatiedostotyyppeihin liittyy erityisesti käyttöriskejä? Miksi?
  3. Kokeile lähettää esimerkiksi itsellesi tai ystävällesi liitetiedosto (valitse lähetettävä tiedosto itse). Tarkista ennen viestin lähetystä liitetiedoston koko: jos koko on huomattavan suuri, pakkaa tiedosto ennen lähettämistä tai harkitse liitetiedoston koon pienentämistä muilla keinoin (jos liite on valokuva, voit mm. pienentää kuvaa).

HARJOITUS 5 – Viestien lajittelu ja etsintä

  1. Lajittele Inbox (Saapuneet) -kansion viestit siten, että vanhin niistä on ylimpänä.
  2. Lajittele em. kansion viestit lähettäjän mukaan nousevaan aakkosjärjestykseen.
  3. Etsi kaikki joltakin tietyltä henkilöltä sinulle saapuneet viestit.

HARJOITUS 6 – Roskaposti

  1. Tarkista sähköpostiohjelmastasi löytyvä roskapostikansio (Spam, Junk tai Junk Email) ja varmista, ettei sinne ole päässyt tärkeitä viestejä.

VASTAUKSET

HARJOITUS 2 – Viestien lähettäminen

  1. Tekstimuodossa lähetetty viesti ei sisällä html-viestille tyypillisiä muotoilumahdollisuuksia. Tekstimuotoinen sähköpostiviesti vie kuitenkin html-viestiä vähemmän tallennustilaa, ja tekstimuotoisten viestien toimivuus on usein html-viestejä parempi.

HARJOITUS 4 – Liitetiedostojen käsittely

  1. Voit lähettää periaatteessa mitä tahansa tiedostotyyppejä. Useat organisaatiot kuitenkin estävät tietyntyyppisten liitteiden lähettämisen tai vastaanottamisen (näitä tiedostotyyppejä ovat usein mm. ohjelmatiedostot).
  2. Exe, bat, com, scr, vbf ja pif ovat erityisen vaarallisia liitetiedostotyyppejä, sillä ne voivat sisältää tietokoneessa suoritettavia ohjelmia. Huomaa, että em. tiedostyyppien lisäksi myös monet muut tiedostotyypit ovat vaarallisia (lue lisää aiheesta osiossa 4.2 Suojautuminen uhkatekijöiltä).