Käyttölupa

Kun aloitat opinnot, allekirjoitat sitoumuksen, jolla suostut käyttämään yliopiston tietoteknisiä laitteita annettujen sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Tämä on helpointa tehdä verkossa sähköisten käyttölupien aktivointipalvelussa. Tämän jälkeen näet käyttölupasi koosteena, josta käyvät ilmi sinulle myönnettyjen valtuuksien yksityiskohdat (esimerkiksi käyttäjätunnuksesi).

Huomaa, että voit käyttää sähköistä aktivointipalvelua, jos sinulla on a) suomalainen henkilötunnus sekä b) suomalaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai poliisin myöntämä sähköinen henkilökortti. Jos sinulla ei ole näitä, ota yhteyttä Helpdeskiin.

Käyttäjätunnus

Kun aktivoit käyttölupasi, saat etu- ja sukunimesi kirjaimista muodostetun käyttäjätunnuksen. Alla olevassa kuvassa näet esimerkkiopiskelija Raimo Keski-Väännön käyttäjätunnuksen tiedot:

kuvassa raimon nimi, sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus

Käyttäjätunnuksellasi voit kirjautua yliopiston eri palveluihin. Älä käytä sähköpostiosoitettasi kirjautumistunnuksena: sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus ovat eri asioita!

Eri järjestelmien käyttöluvat

Saat aluksi käyttöluvan todennäköisesti vain yhteen järjestelmään. Mikäli opintosi tätä edellyttävät, voit kuitenkin saada käyttölupia muihinkin järjestelmiin.

• Yliopiston käyttäjätunnus eli AD-tunnus: kaikkien opiskelijoiden ensisijainen käyttäjätunnus on ns. AD-tunnus, jolla kirjaudutaan yliopiston koneille sekä kaikkiin yleisimpiin verkkopalveluihin, kuten sähköpostiin sekä WebOodiin.
  • Muut tunnukset: Saatat joskus tarvita myös testitunnuksia, konferenssitunnuksia tai yhteiskäyttöisiä ryhmätunnuksia. Näitä voi hakea eLomakkeella. HY:n ulkopuolisille vierailijoille on tarjolla vierailijatunnus, jolla on pääsy yliopiston avoimeen langattomaan verkkoon sekä kirjastotietokantoihin.
  • Lisäksi joillain kampuksilla ja koulutusohjelmilla on omia, suljettuja järjestelmiä, kuten tietokoneluokkia, joihin kirjautuaksesi saatat tarvita erillisen käyttöluvan. Näistä saat lisää tietoa kyseisten koulutusohjelmien ja tilojen ylläpitäjiltä.