Opintojen suunnittelu

WebOodi on Helsingin yliopiston opiskelija- ja opintorekisteri, jonne tallennetaan tiedot suorittamistasi opinnoista ja jonka kautta voit ilmoittautua kursseille ja tentteihin  suurimmassa osassa tiedekuntia. WebOodiin kannattaa tutustua tarkoin, sillä WebOodissa voit varmistaa, että suorittamasi kurssit on merkitty opintorekisteriin oikein ja että et jää sinua kiinnostavien kurssien ulkopuolelle. Käsittelemme tässä WebOodista seuraavat asiat:

  • Käytön aloittaminen
  • Opetuksen ja tenttien haku
  • Opetustapahtumiin ilmoittautuminen
  • Ilmoittautumisen peruminen
  • Kurssipalautteen antaminen

Käytön aloittaminen

Pääset käyttämään WebOodia osoitteessa www.helsinki.fi/weboodi. Kirjaudu yliopiston käyttöluvalla ja sen salasanalla. Painettuasi Kirjaudu sisään painiketta kirjaudut WebOodiin.

Etusivulla näet mm. Oodia koskevia uutisia ja ilmoituksia, viimeksi katsotut opinto-oppaat, Oodin kalenterisi sekä viimeisimmät rekisteröidyt opintomerkintäsi.

Opinto-oppaat WebOodissa

Opetustiedot ja tutkintovaatimukset löytyvät WebOodista. Pääset lukemaan opinto-oppaita klikkaamalla Opintotarjonta-valikon alta Opinto-oppaat -linkkiä. Yksiköt näkyvät listattuna, ja klikkaamalla kunkin vieressä olevaa plussakuvaketta saat auki niiden alla olevat tarkemmat koulutusohjelmakohtaiset tiedot.

Kurssien ja tenttien haku hakutermillä

Voit etsiä opetusta WebOodista sekä hakutermeillä että organisaatioittain.

Kirjoita haluamasi hakutermit hakuikkunaan. Yksi parhaista hakuehdoista on opintojakson koodi eli tunniste, joka löytyy opinto-oppaastasi. Tunniste on usean numeron tai kirjaimen sarja, esimerkiksi AY2240102. Tunnistetta käyttämällä löydät aina juuri sen opetustapahtuman, jota olet etsimässä. Mikäli et tiedä opintojakson tunnistetta, voit tehdä haun myös sen nimellä tai nimen osalla. Annettuasi haluamasi termin paina Hae-painiketta.

Näytölle ilmestyy hakusi tulos. Näet haluamasi opintojakson tarkat tiedot painamalla ko. rivin Ilmoittautumiseen-painiketta. Alla olevassa kuvassa kysymyksessä on tentti.

Ilmoittautuminen

Kun olet löytänyt sen opetustapahtuman, johon haluat ilmoittautua, laita rasti ruutuun sen kohdalle (ks. kuva) ja paina Tallenna. Huomaa kuitenkin, että ilmoittautumisia voidaan yleensä ottaa vastaan rajallinen määrä: ilmoittautumisten määrä suhteessa maksimimäärään näkyy rastitusruudun ja opetustapahtuman välissä Lkm. -kohdassa.

Ilmoittautumisen jälkeen näet vielä opetuksen tai tentin tiedot, jotka kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Se, voidaanko opetustapahtumiin ottaa vastaan ylimääräisiä ilmoittautumisia tai henkilöitä varasijoille, vaihtelee. Varmista asia kurssin vastuuhenkilöltä. Löydät nimitiedot kurssin tiedoista.

Huomaa, että omia ilmoittautumisia pitää myös seurata: jos et aiokaan osallistua kurssille, peru ilmoittautumisesi hyvissä ajoin. Järjestelmä antaa kurssipaikan automaattisesti seuraavalle jonottajalle! Jos et peruuta osallistumistasi, kurssille voi jäädä tyhjiä paikkoja, vaikka varasijalistalla olisi monta opiskelijaa. Joillakin suosituimmista kursseista saattaa olla jopa sanktioita turhista ilmoittautumisista, koska ne vievät muilta opiskelijoilta kurssipaikkoja.

Ilmoittautumisen peruminen

Jos et pääsekään tenttiin tai kurssille johon ilmoittauduit, tai jos epähuomiossa ilmoittauduit väärälle kurssille, voit perua ilmoittautumisesi jos kurssin ilmoittautumisaika on vielä käynnissä. WebOodin sivuvalikon Ilmoittautumiset-linkin kautta pääset selaamaan kursseja ja tenttejä, joihin olet ilmoittautunut.

Jos haluat poistaa ilmoittautumisen, valitse Toiminnot-kohdassa oikealla oleva Poista -painike.

Järjestelmä kysyy sinulta vielä varmistusta poistamiselle. Mikäli poisto onnistuu, saat siitä vielä vahvistuksen.

Oheisesta demovideosta näet, miten voit ilmoittautua WebOodissa opetustapahtumaan ja miten voit perua ilmoittautumisesi.

Kurssipalautteen antaminen

WebOodin avulla voit antaa palautetta suorittamastasi kurssista. Palautteenanto tapahtuu Työkalut-välilehden Omat palautteet -linkistä.

Linkkiä painettuasi näet listalla opetuksen, joihin sinut on ilmoitettu tai joihin olet itse ilmoittautunut. Valitse kurssi, josta haluat antaa palautetta, ja siirry palautelomakkeelle painamalla Anna palaute pp.kk.vvvv mennessä-linkkiä (linkki on tarjolla, jos kurssin pitäjä on tehnyt kurssia varten palautelomakkeen ja jos palauteaika on voimassa).

Palaute annetaan klikkaamalla hiirellä halutut valinnat tai valitsemalla pudotusvalikoista sopivat palautevaihtoehdot. Avoimiin kysymyksiin voit kirjoittaa haluamasi kommentit. Pakolliset kysymykset on merkitty tähdillä (*): palautejärjestelmä hyväksyy palautteen vasta, kun kaikkiin pakollisiin kysymyksiin on vastattu. Vastaamatta jääneet kysymykset näkyvät näytöllä punaisella. Tarkista antamasi palaute huolellisesti ja paina Lähetä-painiketta lähettääksesi palautteen.

Huomaa, että voit antaa palautetta vain kerran, etkä voi muuttaa jo antamaasi palautetta! Vastaukset tallentuvat järjestelmään, josta vain tilastoja katseleva virkailija tai opettaja pääsee katselemaan niitä tilastojen muodossa – saamatta selville palautteenantajan henkilöllisyyttä (avoimet vastauksesi näkyvät opettajalle anonyymeinä). Pääset kuitenkin katsomaan antamaasi palautetta valitsemalla Antamasi palaute-linkin.

Ilmoita teknisistä ongelmista osoitteeseen weboodi-palaute@helsinki.fi.

Henkilökohtainen opintosuunnitelma: digitaaliset välineet

Kaikkien yliopisto-opiskelijoiden kuuluu laatia henkilökohtainen opintosuunnitelma (hops), jonka tarkoitus on tukea opintojen suorittamista ja etenemistä. Sinun on hyvä tietää, että yliopiston palveluvalikoimassa on tarjolla digitaalisia työvälineitä hopsin laatimiseen.

Hopsin laatimisen käytännöt vaihtelevat, joten sinun tulee tarkistaa yksityiskohtaiset ohjeet koulutusohjelmastasi.

Suunnitelman laadinta uudella työkalulla

Lukuvuonna 2018-19 ja sen jälkeen aloittaneilla opiskelijoilla on käytössään uusi opintojen suunnitteluväline Sisu. Pääset uuteen välineeseen Opintoni-sivun kautta tai suoraan linkistä: https://sis-helsinki.funidata.fi/.

Sisun avulla voit paitsi suunnitella ja aikatauluttaa opintojasi, myös ottaa tulosteen hopsistasi. Ohjeita opintosuunnitelman tekoon Sisulla löydät tämän materiaalin lisälukemistosta.

Suunnitelman laadinta vanhalla työkalulla

Joissain koulutusohjelmissa on käytössä myös WebOodista löytyvä työkalu, Oodin hops. Voit tutustua Oodin hopsiin ja sen käyttöön oppimateriaalin lisälukemistossa.