HY-verkon palveluiden etäkäyttö

Moniin Helsingin yliopiston opiskelijoiden käytössä oleviin sähköisiin aineistoihin ja palveluihin pääsee vain yliopiston verkosta. Pääsyä rajataan tietoturvan takia tai siksi, että palvelut ovat yliopistolle maksullisia, eikä niitä siksi voida antaa muiden kuin yliopistolaisten käyttöön. Yliopistoverkon sisälle on rajattu muun muassa useat kirjaston palvelut kuten sanakirjat sekä lukuisat hakutietokannat tekstiaineistoineen. Muista palveluista esimerkiksi kotihakemiston etäkäyttö edellyttää yhteyttä yliopiston verkkoon.

Kotona tai esimerkiksi vaihto-oppilasmaassa olet normaalisti yliopiston sisäverkon ulkopuolella. Tällöin et pääse yliopiston sisäverkkoon rajoitettuihin palveluihin ilman etäyhteyttä.

Helsingin yliopistolla on käytössä kaksi eri tapaa muodostaa yhteys yliopiston verkkoon:

• VPN-yhteysohjelma Pulse Secure
  • VPN-portaali verkkoselaimella

Palvelut eroavat toisistaan hieman. Nyrkkisääntönä voi pitää, että sellaisiin laitteisiin, joita käytät paljon, kannattaa asentaa VPN-yhteysohjelma. Satunnaiskäyttöön taas sopii paremmin selainpohjainen VPN-portaali. Tutustu palveluiden ominaisuuksiin, niin osaat valita sinulle sopivan etäyhteyden!

Pulse Secure

Pulse Secure on helppokäyttöinen ohjelma, joka muodostaa suojatun VPN-yhteyden yliopiston verkkoon. VPN-yhteydessä koneesi verkkoliikenne kulkee salattua “putkea” pitkin turvallisesti yliopiston palvelimille. Koneesi saa myös IP-osoitteen yliopiston verkkoavaruudessa, jolloin se on käytännössä osa yliopiston verkkoa niin kauan kuin yhteys on auki. Tämän ansiosta pääset VPN-yhteyden avulla kaikkiin yliopiston verkkoon rajattuihin palveluihin, kuten kirjaston tietokantoihin ja omaan kotihakemistoosi. Suositus on, että käytät VPN-yhteyttä myös turvaamaan tiedonsiirto avoimissa langattomissa verkoissa (esimerkiksi useat kirjastojen ja kahviloiden verkot ovat avoimia).

Pulse Secure on saatavilla kaikille yleisimmille käyttöjärjestelmille ja mobiililaitteille. Siksi yhteydenotto yliopiston kirjastotietokantoihin ja sanakirjoihin onnistuu Pulse Securella vaivatta myös puhelimella ja tabletilla.

Lataa Pulse Securen asennusohjelma HY:n ohjelmistojakelusta. Ohjeet ja linkit Pulse Securen asennukseen ja käyttöön löydät HY:n Helpdesk-sivustolta.

Alla vielä yhteenveto ohjelman hyvistä ja huonoista puolista:

+ Ensiasennuksen jälkeen helppokäyttöinen
+ Yhteys on salattu yliopistolle asti, joten pahantekijät esimerkiksi avoimissa langattomissa verkoissa eivät voi “salakuunnella” liikennettäsi
+ Mobiilikäyttö
Asennus vaatii ohjeiden lukemista, joskin niillä työ hoituu helposti

VPN-portaali

VPN-portaali on yksinkertainen selaimen kautta käytettävä palvelu, jonka kautta saat käyttöösi yhdellä kirjautumisella monia yliopiston verkon taakse rajoitettuja palveluita, kuten Z:-kotihakemistosi, kirjaston tietokantoja sekä MOT-sanakirjat. Se on eräänlainen kevytversio Pulse Securesta. Ohjeita ja lisää tietoa VPN-portaalista löydät tietotekniikkakeskuksen Helpdesk-sivustolta.

Alla VPN-portaalin ominaisuudet pähkinänkuoressa:

+
Helppo ottaa käyttöön: kirjaudu verkkosivulla osoitteessa www.vpn.helsinki.fi ja palvelu on käytössäsi
+ Pääset samalla kirjautumisella myös tärkeimpiin kirjastopalveluihin
+ VPN-portaali on helpoin tapa päästä käsiksi kotihakemistoon omalta koneelta…
…mutta tiedostojen hallinta sen kautta on hankalampaa kuin jos lisäisit kotihakemiston työpöydällesi.