Kurssien oppimisympäristöt

Verkko-oppimisympäristöllä tarkoitetaan verkkoselaimella käytettävää palvelua, joka tarjoaa opiskelijoille ja opettajille yhteisen toimintatilan. Verkko-oppimisympäristössä voi olla esimerkiksi luentomateriaaleja, tarkempia kurssiaikatauluja, harjoituksia, testejä sekä mahdollisuus keskustella ja palauttaa erilaisia kurssiin liittyviä tehtäviä.

Opiskelu onnistuu verkkoympäristössä parhaiten, kun olet selvittänyt itsellesi ainakin seuraavat opintojaksoasi koskevat asiat:

• Mihin kyseisellä opintojaksolla on tarkoitus käyttää ympäristöä (esim. luentomuistiinpanojen jako, kurssitiedotus, tehtävien palautus jne.)?
  • Onko verkko-oppimisympäristön käytölle jotakin aikataulua?
  • Mikäli aikataulu on olemassa, millainen se on?
  • Mitä sinulta edellytetään oppimisympäristön käytössä?

Opintojakson suoritusta ei aina arvioida tentillä, vaan suoritusvaatimuksena voi olla vaikkapa oppimisympäristössä käytävään keskusteluun osallistuminen tai muiden opiskelijoiden töiden vertaisarviointi opettajan antamien arvostelukriteerien mukaan. Useimmiten työmuodot edellyttävät yhteistyötä. Opettajalla on oikeus määrittää, mitä sinulta edellytetään ja hyväksyä opintosuorituksesi sen mukaisesti. On tärkeää, että huomioit verkkokeskusteluissa internetin etiketin.

Kurssisivu

Joskus kaikki opintojaksoon liittyvä tieto ja materiaali on voitu jakaa pelkästään opintojakson kurssisivun kautta, eikä opetukseen ole omaa Moodle-aluetta tai vastaavaa. Jos olet ilmoittautunut WebOodissa opintojaksolle, löydät sen kurssisivun jatkossa helpoiten Opintoni-sivun kautta.

Opintojakson kurssisivulla on perustietojen lisäksi mahdollisesti jaossa myös vain ilmoittautuneille opiskelijoille lisättyä lisämateriaalia, kuten ladattavia tiedostoja ja videoita.

Moodle – http://moodle.helsinki.fi

Helsingin yliopistossa käytetään pääasiassa Moodle-oppimisympäristöä. Vaihtoehtoisia palveluja ovat esimerkiksi wikialue tai kurssiblogi.

Moodle tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia verkossa oppimiseen. Moodlessa voit esimerkiksi osallistua verkkokeskusteluihin, vastata kyselyihin, palauttaa sähköisesti opintotehtäviä ja osallistua tentteihin. Moodle-kurssi voi olla vaikkapa ajallisesti jaksotettu, aihepiirien mukaan järjestetty tai sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuva. Alla näet osakuvan Moodlen käyttöliittymästä:

moodle2016_fi

Kirjaudu Moodleen osoitteessa https://moodle.helsinki.fi yliopiston (AD-) käyttäjätunnuksella ja sen salasanalla.

Seuraavassa esitellään lyhyesti Moodlen perustoimintoja opiskelijan näkökulmasta. Lisää tietoa näistä ja monista muista Moodlen ominaisuuksista löydät Helsingin yliopiston opetusteknologiapalveluiden laatimasta opiskelijan Moodle-oppaasta.

Kursseille rekisteröityminen Moodlessa

Kun olet kirjautunut Moodleen, voit rekisteröityä kurssialueille. Ne kurssit, joille olet rekisteröitynyt, näkyvät listana Katsaus kursseistani -sivulla. Joillakin kursseilla kurssin opettaja rekisteröi sinut kurssille, kun taas toisilla kursseilla käytetään itserekisteröitymistä.

Jos itserekisteröityminen on mahdollista, pääset Moodlen kurssialueelle heti ilman opettajan toimia. Parhaassa tapauksessa sinut rekisteröidään opintojakson Moodle-kurssille automaattisesti WebOodi-ilmoittautumisen yhteydessä. Usein tarvitset rekisteröitymiseen kurssiavaimen eli salasanan, jota Moodle kysyy sinulta ensimmäisen kerran, kun yrität mennä kurssialueelle. Löydät kurssiavaimen opintojakson kurssisivulta (esim. Opintoni-sivun kautta) – tai saat sen opintojakson vastuuopettajalta.

Huomaa, että pelkkä Moodle-rekisteröityminen ei yleensä riitä kurssi-ilmoittautumiseksi. Esimerkiksi WebOodia käytetään laajalti niin kurssi- kuin tentti-ilmoittautumiseen. Katso siis aina tarkemmat ilmoittautumisohjeet opinto-oppaista ennen kursseille rekisteröitymistä!

Moodlessa kurssit on järjestetty tiedekunnittain kurssikategorioihin. Pääset selaamaan  kurssikategorioita napsauttamalla Moodlen etusivun vasemmassa reunassa valintaa Etusivu ja kurssikategoriat. Siirryttyäsi haluamaasi kurssikategoriaan näet kuvaukset eri kursseista. Voit myös etsiä haluamasi kurssin syöttämällä sen nimen hakukenttään ja napsauttamalla Hae-painiketta. Alla oleva kuva esittää erään tiedekunnan kurssikuvauksia sekä hakutoimintoa.

moodle2016_kurssit

Huomaa, että kirjautumalla sisälle Moodleen näet kursseista huomattavasti enemmän tietoa kuin mitä on esitetty yllä olevassa kuvassa. Kirjaudu siis aina ensin Moodleen ja etsi vasta sitten haluamasi kurssit!

Profiilitiedot

Pääset tarkastelemaan profiiliasi Moodlessa klikkaamalla kirjautumisen jälkeen omaa nimeäsi selainikkunan oikeassa ylälaidassa. Aukeavasta valikosta pääset katsomaan ja muokkaamaan tietojasi, lukemaan saapuneita viestejä sekä seuraamaan arviointeja. Oheinen kuva esittää Raimo-opiskelijan Moodle-profiilia.

moodle2016_profiili_fi

Voit muokata tietojasi napsauttamalla ylläolevassa kuvassa näkyvää Muokkaa tietoja -linkkiä. Muokkaussivulla voit mm. vaihtaa Moodlessa käytettävää kieltä, lisätä profiilikuvan tai muokata yhteystietojasi. Ohjeet tähän löydät opiskelijan Moodle-oppaasta.

Eri kursseilla saatetaan viestiä Moodlen itsensä lisäksi monella muullakin välineellä, joten profiilitietojen päivittämisestä voi olla suurta hyötyä!

MOOC – http://mooc.helsinki.fi

MOOC on kirjainlyhenne, joka tulee sanoista Massive Open Online Course. Tällä tarkoitetaan kaikille avointa, ilmaista verkkokurssia. MOOC-kurssin materiaalit voivat olla mm. tekstimateriaaleja, verkkoluentoja, etätyöpajoja, foorumikeskusteluja, erilaisia tehtäviä tai lähes mitä vain verkko-oppimisen muotoja. MOOC-kursseilla ei ole tyypillistä kestoa, rakennetta, alustaa tai osallistujamäärää, vaan kurssin järjestäjä päättää, minkälaiseksi kukin kurssi muotoutuu. Helsingin yliopiston MOOC-ympäristö löytyy osoitteesta http://mooc.helsinki.fi.