Luvun 3.2 harjoitukset

Harjoitus 1 – Hakusanat ja asiasanastot

 1. Mitä hakusanoja käyttäisit aiheesta ”musiikillinen minäkäsitys”?
 2. Muodosta pohtimistasi hakusanoista hakulause.
 3. Tee haku Helkassa käyttämällä äsken muodostamaasi hakulausetta. Rajaa hakutuloksen vuosiväli julkaisuihin, joiden julkaisuvuosi on 1997 tai uudempi.
 4. Tarkista, että käytät mahdollisimman toimivia hakusanoja. Etsi hakusanoja esim. Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (YSA). Muokkaa hakulausetta, jos tarpeen.

Harjoitus 2 – Tiedonhaku avoimessa verkossa

 1. Etsi älykkyyttä (intelligence) käsitteleviä suomen- ja englanninkielisiä verkkosivuja Google-hakukoneella. Rajaa haku sivuihin, jotka on päivitetty edellisen kuukauden aikana ja joissa hakusanat esiintyvät sivun otsikossa.

VASTAUKSET

Harjoitus 1 – Hakusanat ja asiasanastot

 1. Musiikki, minäkäsitys
 2. musiik* AND minäkäsity*
 3. Kirjoita hakulause: musiik* AND minäkäsity* -> Hae
  Rajaa hakua:
  – Vuosiväli: kirjoita ensimmäiseen ruutuun 1997
  – klikkaa ‘Päivitä’
 4. Tarkista hakusanat Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (YSA).
  Toimintaohje: avaa YSA ja hae musiik-alkuisia asiasanoja.
  Asiasanalistasta voit todeta, että vaikka musiik-alkuisia asiasanoja on runsaasti, niiden joukosta ei löydy musiikki-termille aiheeseen sopivia rinnakkaiskäsitteitä. Koska Musiik-alkuisia sanoja on runsaasti, sinun kannattaa käyttää tiedonhaussa täsmällistä musiikki-sanaa.
  Laajenna minäkäsitys-käsite asiasanoiksi hakemalla minä-alkuisia termejä. Asiasanalistasta huomaat, että kaikki minä-alkuiset asiasanat sopivat aiheen hakusanoiksi. Minäkuva-asiasanan kohdalta löydät aiheeseen sopivat rinnakkaistermit identiteetti ja persoonallisuus. Myös monet itse-alkuiset asiasanat sopivat aiheeseen. Haluat kuitenkin rajata hakutulosta tarkemmin, joten päätät käyttää sanaa itsetun*. Persoonallisuus-asiasanaa klikkaamalla löydät vielä lisää aihetta kuvaavia asiasanoja: persoona ja persoonallisuuden piirteet.Tiedonhakua varten YSA:sta valittavien asiasanojen lista voi siten olla esimerkiksi seuraava:

  • musiikki
  • minä-alkuiset asiasanat
  • identiteetti
  • itsetun-alkuiset asiasanat
  • persoona-alkuiset asiasanat.

  Katkaisemalla hakusanat *-merkillä ja yhdistämällä ne Boolen operaattoreilla saat uuden hakulauseen:
  musiikki AND (minä* OR identiteetti OR itsetun* OR persoona*)

  musiikki AND (minä* OR identiteetti OR itsetun* OR persoona*)

 Harjoitus 2 – Tiedonhaku avoimessa verkossa

 1. Klikkaa Googlen hakusivulla  Asetukset tai rataskuvake ja Tarkennettu haku. Tarkenna sitten hakua ja valitse kohtaan “Viimeisin päivitys”  pudotusvalikosta arvo “viimeisen kuukauden aikana”  sekä kohtaan ”termien sijainti” arvo ”sivun otsikossa” . Kirjoita yläosan “Etsi sivuja” osioon “millä tahansa näistä sanoista” -kenttään älykkyys intelligence. Klikkaa ” Tarkennettu haku”.