Tiedonhaun toteutus

Hyödynnä tiedonhaun tekniikoita, kun etsit tietoa tieteellisistä tietokannoista. Yleensä tietokannoissa voit tehdä tiedonhakuja perushaun tai tarkennetun haun lomakkeilla. Tässä esimerkissä kuvat ovat tietokannasta Academic Search Complete (EBSCO).

Perushaku (Basic Search)

Perushaussa (komentohaku) voit itse kirjoittaa hakutekniikat esim. AND, OR, NOT tai fraasimerkit. Sanoja voit katkaista katkaisumerkein esim. * ja ?.

4.2 Ebsco-Basic

Tarkennettu haku (Advanced Search)

Voit valita tiedonhakuun myös tarkennetun haun lomakkeen. Tässä hakutavassa voit valita kentän johon hakusi kohdistuu esim. tekijä, otsikko, tiivistelmä (abstract), asiasanat (subject terms) tai lehden nimi. Hakutekniikat AND, OR ja NOT hakusanojen väliin voit valita alasvetovalikosta.

Kenttien sisältö on hyvä tarkistaa tietokantojen ohjeista, koska tietokantojen hakuominaisuudet voivat vaihdella esim. kirjoja sisältävissä tietokannoissa on hakukenttänä teoksen nimi. Hakukenttiin kohdistaminen tarkentaa ja pienentää hakutulosta.

4.2 Ebsco-Advanced

Hakuhistoria

Hakuhistorian avulla voit palata aikaisempiin tiedonhakuihin. Erilaisten hakujen vertailu ja muokkaaminen onnistuu hakuhistoriaa hyödyntämällä. Hakuhistoriassa säilyy saman istunnon aikana tehdyt haut.

4.2 Ebsco history

Ohjeita

Tarkempia ohjeita tiedonhakuihin löydät tietokantojen omista ohjeista esim. toiminnoista Help tai Opastus.