Aineistohaku

Helsingin yliopiston kirjaston aineistot koostuvat elektronisista ja painetuista kokoelmista. Kokoelmiin kuuluu esimerkiksi

• kurssikirjoja
  • tutkimuskirjallisuutta
  • lehtiä ja sarjajulkaisuja
  • väitöskirjoja ja muita opinnäytteitä
  • tietokantoja

Helka-haku

Kirjaston Helka-tietokannasta voit hakea kirjoja, lehtiä, opinnäytteitä ja tietokantoja.

Helka-haussa voit käyttää hakusanoina esim. kirjan, tekijän, lehden tai tietokannan nimeä sekä avainsanoja. Helka-haku ehdottaa hakusanojasi vastaavia aineistoja hakulaatikon alla, joista voit halutessasi valita parhaiten hakuasi vastaavan vaihtoehdon.

Helka aineistohaku

Helka-haun ohjeita löydät Hakuohje-kohdasta.

Helkan artikkelihaulla voit hakea pikahakuna artikkeleita, mutta kattavat tiedonhaut kannattaa tehdä tieteenalakohtaisten tietokantojen (esim. Scopus, Eric, Medline) käyttöliittymissä.

Tiedonlähteet

Kirjasto on hankkinut käyttöoikeuksia lukuisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin tieteellisiin tietokantoihin, joita voit käyttää yliopiston verkossa.

Esimerkkejä tietokannoista:

• Helka – Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmatietokanta. Helkaa voit käyttää myös kirjaston verkkosivun aineistohaun kautta.
  • Helda – Helsingin yliopiston digitaalinen arkisto sisältää mm. tutkijoiden artikkeleja, yliopiston opinnäytteitä ja oppimateriaaleja.
  • Melinda – yliopistokirjastojen yhteistietokanta, josta löytyy kaikkien suomalaisten yliopistojen kirjastojen kokoelmat.
  • ARTO – kotimainen artikkeliviitetietokanta, joka sisältää tietoja kotimaisista artikkeleista.
  • MOT Sanakirjasto – sisältää eri alojen ja kielten sanakirjoja.
  • Scopus – ulkomainen monialainen tietokanta
  • Medic – terveystieteiden viitetietokanta

Tieteenalakohtaisia tietokantoja kannattaa etsiä ResearchGuides-oppaista. Pääset etenemään linkkejä pitkin eri tieteenalojen tietokantoihin, joissa voit tehdä tiedonhakuja.

4.3 ResearchGuides

SFX-linkityspalvelu

SFX-linkityspalvelu toimii eri tietokantojen välillä. Sitä käytetään aineiston paikantamiseen. Jos teet hakuja esim. kansainvälisessä artikkelitietokannassa ja löydät kiinnostavan artikkeliviitteen, voit SFX:n avulla siirtyä artikkelin kokotekstiin.

SFXSFX-kuvakkeesta pääset linkityspalvelun valikkoon, josta saat artikkeliin, lehteen tai kirjaan liittyviä tietoja.
Kokoteksti saatavissa -kentän linkistä pääset lukemaan artikkelia. Voit tehdä linkin valikon sivulle laatikon alaosasta löytyvän toiminnon avulla.

sfx