Helsingin yliopiston kirjaston palvelut

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee tieteenalaryhmittäin neljällä kampuksella keskustakampuksella, Kumpulassa, Meilahdessa ja Viikissä. Kaikkien kampuskirjastojen kirjat ja muut julkaisut löytyvät Helka-tietokannasta.

Katso lyhyt esittelyvideo kirjaston toimipisteistä ja palveluista.

Helsingin yliopistoon kuuluu myös Kansalliskirjasto.

Muita kirjastoja

Myös eräät Helsingin yliopiston ulkopuolisten kirjastojen kirjat löytyvät Helka-tietokannasta. Näitä ovat esimerkiksi Museoviraston kirjasto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto.

Tietoa palveluista

Helsingin yliopiston kirjaston kaikissa toimipaikoissa on asiakkaille sekä työskentely- että oleskelutilaa. Kirjaston tarjoamiin työskentelytiloihin lukeutuu mm. rauhallisia, hiljaisia lukutiloja ja erikokoisia ryhmätyötiloja.

Muita palveluita

Lainaus, palautus ja varaaminen

Kampuskirjastoissa lainaus tapahtuu itsepalveluna lainausautomaatilla. Voit käyttää lainaamiseen Helka-kirjastokorttia. Helsingin yliopiston kirjastosta lainattuja aineistoja voit palauttaa kaikkiin Helsingin yliopiston kampuskirjastoihin.

Voit varata painetun teoksen, jos valitsemasi kirjaston kaikki lainattavat kappaleet ovat lainassa. Hyllyssä olevaan kirjaan tai kurssikirjojen lyhytlainakappaleisiin (2 vrk) et voi tehdä varausta. Kurssikirjan varaaminen maksaa euron, mutta muiden teosten varaaminen on maksutonta.

Kirjautumalla Helkassa omiin asiakastietoihisi voit tarkistaa:

• henkilö- ja yhteystietosi (voit myös päivittää yhteystietojasi verkkolomakkeella)
  • mahdolliset lainakiellot
  • lainat (voit myös uusia lainojasi. Uusiminen ei onnistu mikäli lainaan on varaus, uusintakertojen sallittu lukumäärä on ylittynyt tai olet lainakiellossa.)
  • varaukset (voit myös perua varauksiasi)
  • tiedot maksamattomista maksuista (voit myös maksaa maksut)
  • vaihtaa PIN-koodisi

Kirjaudu antamalla kirjastokorttisi numero, PIN-koodi ja sukunimesi. PIN-koodi on 1234, ellet ole käynyt vaihtamassa PIN-koodia asiakastiedoissasi.

Kaukopalvelu

Jos etsimäsi julkaisu ei löydy Helsingin yliopiston kirjastosta tai muusta pääkaupunkiseudun kirjastosta, voit kääntyä kirjaston kaukopalvelun puoleen. Kaukopalvelun kautta voit tilata lainaksi tai jäljenteinä kirjoja tai artikkeleita muista kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista, luukuun ottamatta Varastokirjastosta tilattuja julkaisuja.

Kirjoja kannattaa etsiä myös:
– Yleisistä kirjastoista (esimerkiksi Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen tietokanta HelMet)
– Muista Suomen yliopistokirjastoista (yhteistietokanta Melinda)
– Muiden kirjastojen kokoelmista (Kirjastot.fi-palvelun sivut)
– Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmista samalla haulla (Finna)