Finnilä Jennifer_Linda Tammisto
Jennifer Finnilä studerar på magisterprogrammet Kultur och kommunikation och är kandidat i filosofi. Jennifer vet inte ännu vad hon vill göra efter studierna men kunde tänka sig att jobba som kulturproducent eller på förlag.

Humanistiska fakultetens svenskspråkiga magisterprogram Kultur och kommunikation erbjuder en mångsidig utbildning i förståelse av kultur och kommunikation som ett historiskt, litterärt, filosofiskt och medialt fenomen.

Det finns tre huvudämnen att välja emellan: historia, nordisk litteratur och nordiska språk. Studierna leder till en filosofie magisterexamen i ett av dessa ämnen som utgör en utmärkt bas för en yrkeskarriär inom förlag, marknadsföring, medier och övrig offentlig informationsförmedling.

Medverkande är Institutionen för filosofi, historia, kultur- och konstforskning (läroämnet Historia), Finska, finskugriska och nordiska institutionen (läroämnet Nordiska språk och läroämnet Nordisk litteratur), Institutionen för världens kulturer (läroämnet Nordenstudier) samt Svenska social- och kommunalhögskolan (Institutionen för journalistik).

Vad fick dig att välja Kultur & kommunikation, Jennifer?

Jag kände några som studerade på programmet och de rekommenderade det varmt. Jag gick in på magisterprogrammets hemsida och tittade på kurserna som erbjöds och tyckte att utbudet verkade intressant. Jag valde nordisk litteratur som huvudämne eftersom jag läste det som biämne då jag studerade filosofi.

Vad har du tyckt om studierna?

En fördel är att lärarna på programmet har tänkt väldigt mycket på arbetslivet. Vi får inte enbart teoretisk kunskap utan också praktiska färdigheter. Jag har hittills faktiskt inget att kritisera, de lyssnar på studenterna och vill gärna ha feedback. En kurs som riktar sig till arbetslivet har till exempel tillkommit på studenternas initiativ.

Går det att studera helt och hållet på svenska?

Vi har faktiskt en student på min årskurs som kommer från Tjeckien som läst Norden-studier innan och knappt kan någon finska. Nästan allt går på svenska och om det är någon artikel på finska brukar lärarna hitta ersättande artiklar på andra språk, man behöver faktiskt inte finska alls.

Text: Jockum Hilden
Bild: Linda Tammisto