Jaakko Tepon tarina farmaseuttisen kemian jatko-opinnoista

SAMSUNG

Viimeksi, kun kirjoitit HY:n blogiin, olit 24-vuotias neljännen vuosikurssin proviisoriopiskelija ja opiskelit syventäviä opintoja farmaseuttisen kemian osastolla. Mihin aikasi kuluu nyt?

Tavoitteeni valmistua vuoden 2014 aikana toteutui, kun sain proviisorin paperit marraskuun lopulla. Alma materia en vielä ollut valmis jättämään: nykyään työskentelen tohtorikoulutettavana samalla osastolla, jolla tein syventävät opintoni, joskin organisaatiouudistuksen myötä osaston koko on kasvanut ja nimi muuttunut farmaseuttisen kemian ja teknologian osastoksi.

Jatko-opintoihin sisältyy lähinnä tutkimusta, mutta myös 60 opintopisteen verran opintoja. Tämä on paitsi ilahduttavaa myös hyödyllistä, sillä itselleni perin uusi aihe vaatii paljon uuden opettelua ja aiemmin opitun tiedon syventämistä. Tutkimustyöni käsittelee erityyppisten solujen proteiinien analytiikkaa, joten valtaosa ajasta kuluu joko laboratoriossa työskentelyyn tai päätteen ääressä analyysien tulosten käsittelyyn. Opetusta on 20 prosenttia työajasta, mihin olen tyytyväinen: koulutuspoliittisesti painottuneen ainejärjestöuran jälkeen voin omalta osaltani jatkaa opetuksen kehittämistä tiedekunnassamme. Oman lisänsä työhön tuovat erilaiset tieteelliset seminaarit, joissa pääsee tutustumaan kollegojen työhön ja esittelemään omaa tutkimustaan.

Tutkimustyön lisäksi työskentelen edelleen apteekissa 2-3 iltana kuussa, mikä tilipussin lihottamisen lisäksi auttaa minua pysymään kärryillä farmasian alasta muutenkin kuin tutkimuksen kannalta. Koen tärkeänä välttää sulkeutumista oman tutkimusaiheen muodostamaan kuplaan; seuraan mielelläni ajankohtaisia asioita lääkealan muilta osa-alueilta. Järjestötouhuista olen melko pitkälti eläköitynyt, mitä nyt silloin tällöin (yleensä vain pyydettäessä) huutelen laadultaan vaihtelevia neuvoja emeritus-istuimeltani.

Olet yksi Helsinki Challenge -kilpailuun osallistuvan Generation Green* -joukkueen jäsenistä. Miten päädyit mukaan joukkueeseen? Mikä on roolisi joukkueessa?

Kuulin kilpailusta ja joukkueesta ensimmäistä kertaa, kun tiimin vetäjä Tiina Sikanen kysyi minua mukaan: Yliopiston farmasiakunnan suunnalta oli vinkattu, että minua saattaisi kiinnostaa. Aiheen tärkeyden ja mielenkiintoisuuden takia vastaus oli ehdoton kyllä. Emme ole erityisesti jakaneet rooleja joukkueen sisällä, mutta tästä huolimatta olen päätynyt keskittymään tiedotukseen, joka tapahtuu lähinnä netissä.

tiina_sikanen_02_linda_tammisto_850x300
Jaakko oli mukana Generation Green -joukkueessa, joka osallistui Helsinki Challenge -kilpailuun. Kuva Linda Tammisto

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, pääsen väittelemään vuoden 2019 loppuun mennessä. Sen jälkeiselle ajalle tehdyt suunnitelmat ovat pikemminkin ideoita tai haaveita. Tutkimus- tai muu työ lääketeollisuudessa tai jollain viranomaistaholla kiinnostaisi, mutta niin kiinnostaisi myös jatkaa tutkimus- ja opetustyötä post-docina. Oletan ja toivon, että suunnitelmat tarkentuvat seuraavien vuosien aikana. Järjestötoiminnasta tuskin maltan luopua, eli luultavasti innostun tekemään jotain myös sillä saralla. Farmasiassa on paljon kehitettävää, ja haluan olla mukana viemässä alaa eteenpäin.

Kiinnostaako sinua tietää, mitä Jaakko kertoi edellisellä kerralla opiskelustaan? Lue Jaakon aiempi teksti täältä.

*Helsinki Challengeen osallistuva Generation Green -joukkue pyrkii edistämään ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä farmasian koulutuksessa. Lue lisää Generation Greenistä täältä.