Ympäristömuutos ja -politiikka käsittelee ihmisen aiheuttamia ympäristöongelmia ja etsii niihin ratkaisuja

jenni2c

Jenni Sademies
Pääaine: Ympäristömuutos ja politiikka
Sivuaineet: kehitysmaatutkimus, ympäristöekonomia, tulevaisuudentutkimus

“Se onkin yliopisto-opiskelussa hauskaa, että toiveammattia ei vielä tarvitse tietää kun hakee opiskelemaan, vaan tärkeintä on löytää sellainen oppiaine, josta on oikeasti tosi kiinnostunut.”

Mikä sai sinut kiinnostumaan alastasi?

Olen ollut pitkään kiinnostunut ympäristöasioista. Olin kuitenkin saanut amerikkalaisista tv-sarjoista käsityksen, että ympäristötieteilijät leikkelevät vain sammakoita. Pidän sammakoista enkä halunnut päätyä leikkelemään niitä! Lähdinkin ensin ihan muihin hommiin ja tein töitä valomiehenä. Valintakokeeseen valmistuin tekemällä massoittain harjoitustehtäviä. Myöhemmin valkeni, että ympäristöala on huomattavasti monipuolisempi kuin kuvittelin.
Mistä omassa oppiaineessasi on kysymys?

Ympäristömuutos ja -politiikka on tosi jännittävä oppiaine! Siinä käsitellään ihmisen aiheuttamia ympäristöongelmia ja etsitään ratkaisuja niihin. YMP on poikkitieteellinen oppiaine, jossa opiskellaan sekä luonnontieteitä että yhteiskuntatieteitä. Käytännössä poikkitieteellisyys voi tarkoittaa sitä, että aamulla menen biologian luennolle, sitten opiskelen vähän filosofiaa, ja iltapäivällä onkin taloustieteen kurssi. Ensin asiat tuntuvat irrallisilta ja pää on räjähtämispisteessä! Mutta kun niitä pohtii ja pyörittelee, alkaa löytää niiden välisiä yhteyksiä. Ja yhtäkkiä se, mitä opin evoluutiobiologian luennolla, onkin käyttökelpoista tietoa filosofian kurssilla.

Mikä sinua kiehtoo omassa alassasi?

Se, että pääsee etsimään ratkaisuja isoihin asioihin ja pohtimaan koko ihmiskunnan tulevaisuutta.

Tällä alalla tarvitaan ihmisiä, jotka tietävät monista asioista vähän ja pohtivat laajoja kokonaisuuksia. Ympäristöongelmien ymmärtämiseen ei riitä se, että tietää paljon luonnosta. Täytyy ymmärtää myös yhteiskuntaa, eli sitä, miten ja miksi ympäristöongelmat syntyvät.

Kerro esimerkki kiinnostavasta kurssista.

Ympäristömuutoksen ja -politiikan peruskurssilla loistava lehtorimme Willamo käsittelee maapallon historiaa ja alkuaineita tosi hauskasti. Huikeaa oli tietysti myös päästä osallistumaan metsäopiskelijoiden opintoretkelle Kuolan niemimaalle. Kaivosteollisuus oli tuhonnut laajoja alueita, ja kävelimme sellaisessa kuumaisemassa jossa ei kasva enää mitään. Myös kivien pinta oli syöpynyt happosateesta. Vaikka olin nähnyt tuon kaiken kuvissa monet kerrat, kylmät väreet siinä tuli. Tuntui hurjalta että ihminen voi saada sellaista aikaan.

Mitä sivuaineita luet ja miksi?

Olen lukenut kehitysmaatutkimusta, koska on hyvä ymmärtää myös mitä kehitysmaissa tapahtuu. Sitten olen lukenut ympäristöekonomiaa, jotta ymmärtäisin ympäristöongelmiin liittyviä taloudellisia mekanismeja. Nyt luen vielä Aalto-yliopistossa tulevaisuudentutkimusta, koska haluaisin tietää, miten ihmiskunta voisi tietoisesti vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja huomioida tulevaisuudenkuvassaan myös muut eliöt.

Oletko ollut työharjoittelussa tai tehnyt oman alasi töitä?

Olen tehnyt koko ajan opiskelujen ohella ympäristökasvatuksen keikkatöitä, ja olin myös pari vuotta yhdessä kehittämisprojektissa projektipäällikkönä. Pidän töiden tekoa opiskeluaikana hyvänä juttuna. En usko että kukaan ottaa töihin ihmistä, jolla on vain paperi yliopistosta eikä lainkaan työkokemusta.

Millaisiin tehtäviin haluaisit työllistyä?

Toiveammatit ovat sujuvasti vaihtuneet moneen kertaan opintojen edetessä. Se onkin yliopisto-opiskelussa hauskaa, että toiveammattia ei vielä tarvitse tietää kun hakee opiskelemaan, vaan tärkeintä on löytää sellainen oppiaine, josta on oikeasti tosi kiinnostunut. Saattaapi olla, että päädyn kasvatus- tai neuvontahommiin. Poterossaan yksin kököttävää tutkijaa musta ei ainakaan tule!

Mitä muuta opiskelijaelämääsi kuuluu kuin opiskelu?

Käytän aika paljon aikaa opiskeluun, koska olen niin hurjan kiinnostunut asioista joita opiskelen. Lisäksi soitan bändissä ja kuokin kasvimaata.

3,022 Replies to “Ympäristömuutos ja -politiikka käsittelee ihmisen aiheuttamia ympäristöongelmia ja etsii niihin ratkaisuja”