Meteorologi on jo opiskellessaan parhaiden tutkijoiden seurassa

jaakko_nuottokari

Jaakko Nuottokari
Kehittämispäällikkö / Asiakaspalvelut, Ilmatieteen laitos
Pääaine: Meteorologia
Sivuaineet: fysiikka ja tietojenkäsittelytiede

”Nykyään johdan pohjoiseurooppalaista lentosääpalveluiden konsortiota.”

Miksi kiinnostuit alun perin opiskelemastasi alasta?

En ollut aloittaessani varma omasta opiskelualastani, mutta fysiikka tuntui kiinnostavalta. Päädyin osana ensimmäisen vuoden opintojani meteorologian peruskurssille ja jäin koukkuun alaan sen käytännöllisyyden ja yhteiskunnallisen vaikutuksen ansiosta. Meteorologia tuntui pieneltä alalta, joka oli hieman valtavirralta piilossa ja se viehätti minua. Alaan liittyi myös suuria kysymyksiä erityisesti ilmastonmuutoksesta ja koin nämä erittäin kiinnostaviksi. 

Mikä opiskelussa oli parasta?

Synoptisen meteorologian kartanpiirtotunnit ja tietenkin eloisa opiskelijaelämä. Opitun yhdistäminen ilmakehän todellisiin ilmiöihin, sekä lopulta siihen miten se vaikuttaa ihmisten elämään, oli hyvin motivoivaa. Myös ilmastonmuutoksen kurssit olivat erittäin mielenkiintoisia, eikä aihe ole juurikaan kadottanut merkitystään. Opiskeluaikana oli ihanaa rauhassa syventyä peruskysymyksiin. Ja ihan parasta oli opiskelijaelämässä hankitut kokemukset ja elinikäiset ystävät.

Kuinka päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Alallamme työnantajia on hyvin rajallinen määrä, ja tiesin, ettei itseäni kiinnosta jatkaa tutkijan uralle. Ilmatieteen laitoksella pääsin jo hyvin varhaisessa vaiheessa käytännön töihin ja jo kolmantena opiskeluvuotena päivystäväksi meteorologiksi. Sen jälkeen olenkin ollut useissa eri tehtävissä reilun kymmenen vuoden pituisella työurallani, enimmäkseen kansainvälisissä tehtävissä.

Minkä asioiden parissa työskentelet?

Nykyään johdan pohjoiseurooppalaista lentosääpalveluiden konsortiota (www.namcon.aero). Työhöni kuuluu suunnitelmien tekoa, esitelmiä, rahoitushakemuksia, paljon kokouksia ja konferensseja ympäri Eurooppaa. Työskentelen seitsemän valtion asiantuntijoiden kanssa yhteisten päämäärien eteen ja työ vaatii koordinaatiota ja suunnitelmallisuutta. Olen myös vastuussa muutamista kehityshankkeista, joiden avulla kehitetään parempia lentosääennusteita ilmailun käyttöön ja pääsen työskentelemään Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden ja kehittäjien kanssa.

Mistä pidät työssäsi?

Pidän työn itsenäisyydestä ja sen tuomista uusista haasteista. Saan käyttää omia taitojani monipuolisesti ja saan oppia aina uutta. Olen myös päässyt matkustamaan hyvinkin eksoottisiin maihin kehitysyhteistyöhankkeissa, ja maailmani on avartunut työn kautta. Koen että työlläni on merkitystä useille eri tahoille ja se motivoi laittamaan parastaan.

Vapaaehtoiset terveiset nuorelle, joka harkitsee saman alan opintoja.

Meteorologia ei ole vain sitä mitä televisiosta näkee. Meteorologia on kiehtova, globaali ja ajankohtainen tieteenala, jonka rautaisille ammattilaisille on aina kysyntää. Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osasto on maailmanluokan huippuyksikkö omalla alallaan, joten jo opiskellessa olet parhaiden tutkijoiden seurassa.

2,821 Replies to “Meteorologi on jo opiskellessaan parhaiden tutkijoiden seurassa”