jukka_helin

Jukka Helin
Ryhmäpäällikkö, markkinointi ja digitaaliset palvelut, Helen Oy
Pääaine: suomen kieli
Sivuaineet: mm. viestintä, mediakasvatus, kulttuurienvälinen viestintä, tietojenkäsittelytiede
Lisäksi opiskelin parin vuoden ajan Aalto-yliopiston Teknillisessä korkeakoulussa energiatekniikan laitoksella, ennen siirtymistäni Helsingin yliopistoon.

Miksi kiinnostuit alun perin opiskelemastasi aloista?

Olin aina ollut kova lukemaan, äidin perintönä. Yläasteella ja lukion kahtena ensimmäisenä vuotena en kuitenkaan häikäissyt äikän tunneilla. Ehkä ongelmanani oli kova tarve olla erityinen; ilman tarpeellisia ilmaisun taitoja lopputulos oli lähinnä vaivaannuttava. Muistan mm. yläasteelta ainekirjoituksen aiheesta “Piikki, tie turmioon”. Minä kirjoitin, tietysti, haaveilemastani kevytmoottoripyörästä. Kiitos erinomaisten äidinkielen opettajieni kuitenkin aloin hiljalleen ymmärtää kielellisen ilmaisun voiman ja merkityksen. Lukion toisen vuoden lopulla opettajani jopa kysyi onko palauttamani aine todella itse kirjoittamani. Kommentti kertoo paljon kehityksestäni tuossa vaiheessa. Ylioppilaskirjoitukset menivät oikein hyvin, mutta en silti missään vaiheessa ajatellut, että kielten tai humanististen aineiden opiskelu olisi edes vaihtoehto. 

Lukiossani oli vahva painotus luonnontieteissä ja pidin erityisesti fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Tuntui siksi luontevalta siirtyä opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun energiatekniikkaa, vaikka harkitsin muitakin vaihtoehtoja. Nautin suuresti TKK:lla opiskelusta, erityisesti opiskelijaelämä teki minuun vaikutuksen.

Istuttuani aikani matematiikan luennoilla, laskareissa ja perehdyttyäni tarkemmin tulevaan elämääni insinöörinä, aloin kuitenkin ymmärtää, että se maailma ei ollutkaan minua varten. Siitä alkoi itsetutkiskelu, jonka päätteeksi päädyin puolivahingossa yläasteen äidinkielenopettajani juttusille. Kerroin tilanteestani ja hän ohjeisti, että voisin nauttia opiskelusta Suomen kielen laitoksella.

Se oli niitä elämäämuokkaavia hetkiä. Yhtäkkiä kaikessa oli järkeä. Taisin laittaa hakupaperit sisään saman päivän iltana ja hankkia pääsykoekirjat seuraavana päivänä. Sydämellinen kiitos minun humanistin urani alusta kuuluu siis yhä maailman parhaalle opettajalle, Kilterin koulun Maija Leppäselle.

Mikä opiskelussa oli parasta?

Suomen kielen opiskelu oli parikymppiselle todella avartavaa. Kielen rakenteiden ja merkitysten opiskelu oli portti toiseen todellisuuteen. Minulle opiskelu opetti paljon ajattelusta, merkitysten luomisesta ja siitä kuinka kielellä rakennetaan ja ylläpidetään maailmaa. Oli todella järisyttävää tajuta syvällisesti, miten paljon valtaa sanoilla on. Ja rakkaat opiskelukaverit, tietysti.

Kuinka päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Uteliaisuus lienee ollut keskeisin ohjaajani työurallani. Aloitin oikeat työt perinteisemmissä fennistin ammateissa, ensin avustajana lehden toimituksessa, sitten työharjoittelussa kustantamossa. Siitä siirryin tekemään kustannustoimittajan töitä. Suosittelen muuten lämpimästi kirjojen toimittamista ihan kenelle vaan. Oikeastaan kaikki taidot, joita olen myöhemmin työelämässäni tarvinnut, opin toimittamalla tietokirjoja. Toimittaessa joutui hahmottamaan hyvin laajoja kokonaisuuksia ja tekemään niistä ymmärrettäviä, mutta samaan aikaan työskentelemään hyvin pikkutarkasti kovassa aikapaineessa. Lisäksi mausteena olivat värikkäät persoonat, joiden kanssa töitä sai tehdä.

Printin kuolemaa ei vielä otettu aivan itsestäänselvyytenä, kun vaihdoin 2008 viestintätehtäviin digitoimistoon. Sain heti alusta asti paljon vastuuta ja mahdollisuuden olla luomassa uudenlaisia digitaalisia palveluita. Se tie vei täysin mennessään. Syvällinen tutustuminen nettibisnekseen oli toinen kohta, joka määritteli elämäni kulkua. Minusta tuli ennen kaikkea digitaalisten palveluiden suunnittelija ja kehittäjä ja näen myös markkinoinnin pitkälti digikehittäjän näkökulmasta.

Minkä asioiden parissa työskentelet? Millaista se on käytännössä?

Nykyään vastaan Helenin digitaalisista palveluista sekä yrityksen markkinoinnista. Vastaan esimiehenä kuusihenkisestä tiimistä, jossa digiä ja markkinointia tehdään.

Työpäiväni koostuvat pitkälti asioiden ja ihmisten koordinoinnista. Seuraan, missä eri projektit tai toteutustyöt etenevät, kommentoin erilaisia esityksiä ja suunnittelen tulevia hankkeita. Teen nykyään vähemmän konkreettista toteutustyötä, kuten verkkosisältöjä. Yksi tärkeimmistä tehtävistäni onkin huolehtia, että tiimini jäsenillä on parhaat mahdolliset edellytykset tehdä oma työnsä. Esimiestehtävät ovat avanneet minulle aivan uudenlaisen näkökulman työelämään. Enää oma työsuoritukseni ei olekaan tärkein asia, vaan eniten minusta on hyötyä, jos pystyn auttamaan muita tekemään parhaat mahdolliset suorituksensa. Tosin koen, että olen sillä polulla vasta alussa.

Mistä pidät työssäsi?

Saan tehdä markkinointia ja digitaalisia palveluita energia-alalla. Yrityksemme tai vähintään kilpailijamme ovat uutisissa lähes joka ikinen päivä. Innovaation ja kehityksen vauhti on valtavaa niin nettibisneksessä kuin energia-alalla. Työlläni on konkreettista, mitattavaa vaikutusta. Olin muun muassa mukana tuoteprojektissa, joka toi 13 prosentin lisäyksen koko Suomen aurinkoenergiatuotantoon. Mikä voisi olla jännittävämpää tai palkitsevampaa?

Terveiset nuorelle, joka harkitsee saman alan opintoja.

Ole utelias ja avoin. Kokeile vähän kaikkea. Yhtä tärkeää kuin tietää, mitä haluaa, on tietää, mitä ei halua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *