Minä: Samuli Korhonen, ympäristö- ja elintarviketalouden fuksi eli ensimmäisen vuoden opiskelija.
Opintosuunta: Ympäristö- ja luonnonvaraekonomia
Valinnaiset opinnot: elintarviketalous

Opiskelen Viikin kampuksella Maatalous- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa. Opiskelujen lisäksi arkeeni mahtuu paljon muutakin. Harrastan kiipeilyä, eräilyä, hyvää ruokaa ja juomaa. Arkeeni kuuluu myös työntekoa, ja minulla onkin oma yritys, joka myy mm. metsänhoitopalveluita. Mielestäni on tärkeää valmistaa itseänsä myös työyhteisössä toimimiseen samalla, kun opiskelee.

Olen myös aktiivinen ainejärjestötoimija, ja toimin Vuorovaikeutus – Ympäristöekonomistit ry:n fuksivastaavana. Ainejärjestö toimintaan mukaan lähtemistä voin suositella kaikille. Se on helppo tapa tavata uusia ihmisiä ja saada itselleen mielekästä tekemistä opintojen vastapainoksi. Helsingin Yliopistollakin toimii monenlaisia järjestöjä ja niistä löytyy kyllä kaikille varmasti sopiva.

Restonomista ympäristökysymysten tulevaksi asiantuntijaksi

Olen aikaisemmin opiskellut palveluiden tuottamisen ja johtamisen restonomintutkinnon Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Valmistuttuani vuonna 2016, olin jo työllistynyt ravintola-alan esimiestehtäviin. Minussa heräsi kuitenkin koko ajan suurempi mielenkiinto maailmaa uhkaaviin ympäristökysymyksiin.

Tulin siihen tulokseen, että minun täytyy oppia niistä lisää. Olen aina ollut kiinnostunut asioiden taloudellisesta näkökulmasta, kun löysin ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelman, tiesin sen olevan minua varten. Halusin päästä tekemään asioita paremman maailman puolesta. Haluan korostaa erityisesti sanaa ”tekeminen”, koska vain tekemällä voit vaikuttaa.

Uskon, että eletty elämä on valmistanut minua vaivihkaa tätä koulutusta varren. Ympäristöasiat ovat aina olleet minulle tärkeitä kasvatukseni ja harrastusten kautta. Lapsena asuimme maalla pellon ja metsän välissä. Luonnossa liikkuminen oli siis minulle arkipäivää. Olen aina harrastanut partiota, ja sen myötä ympäristö on myös ollut aina lähellä, vaikka olenkin teininä muuttanut kaupungin vilinään. Ennen arkipäiväisistä ympäristövalinnoista on tullut minulle opintojen myötä syvempiä ja olen alkanut ymmärtää niiden vaikutukset.

Miksi lukea ympäristö- ja elintarviketaloutta?

Voin suositella kandiohjelmaamme kaikille, jotka ovat kiinnostuneet ympäristöstä ja elintarvikkeista talouden näkökulmasta. Ympäristö missä elämme ja ruoka mitä syömme ovat asioita, jotka vaikuttavat kaikkiin ja kaikkialla. Tulevaisuuden suuret kysymykset liittyvät suuresti kandiohjelmamme aiheisiin ja moni meistä tulee työskentelemään näiden haasteiden parissa.

Jos kaipaat haasteita ja sinulle on halua hahmottaa kokonaisuuksia, antaa ympäristötalouden opinnot varmasti tarpeeksi pureksittavaa koko opintojen ajalle ja sen yli. Ympäristökysymyksiin liittyvät kokonaisuudet ovat niin laajoja ja verkottuneita, että koskevat liki kaikki elämän osa-alueita. On motivoivaa opiskella aihetta, joka koskee koko ihmiskuntaa niin vahvasti.