Minä: Tiia Kuronen
Opintoni: Metsäekonomiaa ja markkinointia Helsingin yliopistossa

Haalarikulttuuria ja hauskanpitoa

Kuten viime viikon instastoryssa (nuhaisena!) kerroin, vierailimme idässä Joensuun metsäylioppilaiden vieraana Räkäposkella-hiihtokilpailussa. Kyseessä oli vuosittainen leikkimielinen hiihtokilpailu, jossa on tavoitteena 12 tunnin aikana hiihtää joukkueena mahdollisimman monta kierrosta. Olin mukana jo viime vuonna, ja pakko oli päästä uudestaan: sen verran tapahtuman tunnelma koukutti.

Kuva: Tiia Kuronen

Mehtimäen ladunvarsi täyttyi jo aamuseitsemältä kirjavasta haalariasuisesta kansasta, tosin ainejärjestön logoa ja haalarimerkkejä täynnä olevan opiskelijahaalarin sijaan pilkkihaalari olisi ollut säätilaan sopivampi valinta. Kaikki olivat yhtä lailla väsyneitä, mutta nauru lämmitti leirinuotion ohella! Emme olleet myöskään ainoat Helsingistä kisaamaan matkanneet: nuotiomme ääreen löytyi sekä itseään että eväitään lämmittämään kaveriporukka Aalto-yliopistosta ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Huhujen mukaan kilpailijoita oli tullut paikalle myös Savonlinnasta ja Kuopiosta.

Metsätieteitä pystyy Suomessa opiskelemaan ainoastaan kahdessa yliopistossa: Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella ja Helsingin yliopistossa. Ja voin vannoa, puhumme aivan samaa kieltä, vaikka välissä on yli 300 kilometriä! Mahtavaa päästä juttelemaan opinnoista, kesätöistä ja kenttäkursseista tuntemattomien ihmisten kanssa, jotka kuitenkin ymmärtävät täysin, mistä on kyse. Koska metsätieteet on niin oma alansa, pyrimme tekemään ainejärjestöjen välillä yhteistyötä – jos ei muuten, niin ainakin suunnittelemaan huikeita sitsejä tai yhteisjuhlia. Ja toivottavasti tapaisimme idän kollegoita taas pian!

Poikkitieteellisyyttä etsimässä

Yliopistoon lähtiessä sekä opintojen alussa mua pelotti todella paljon, saanko kavereita ja miten pienen kylän tyttö oikeastaan pärjää. Olen superujo, mitä ei saattaisi uskoa, mutta poikkitieteelliset tapahtumat ovat aivan parhaita! Poikkitieteellisyys tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tapahtumaan tai kurssille osallistuu eri aineiden opiskelijoita. Yleensä kaikilla osanottajilla on yhtälaiset intressit tutustua uusiin ihmisiin, ja kynnys puhua tuntemattomille on olematon. Tuttavapiirini on nykyisellään hurjan laaja, ja kahviseuraa varmasti löytyy aina.

Tuttuja oman piirin ulkopuolelta voi kerätä helposti myös ainejärjestötoiminnassa. Toimin maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kattojärjestö MMYL ry:ssä varapuheenjohtajana, ja jo hallituksemme toimihenkilöineen koostuu neljän eri pääaineen ja viiden eri ainejärjestön edustajista. Kokouksia on lähes viikoittain niin tiedekunta-, kampus- kuin yliopistotasollakin, joten kasvot käyvät tutuiksi väistämättä. Ja ah, vuosijuhlat!

Haalarit – opiskelijavaatekaapin kulmakivi

Vuosijuhlilla käytettävän ainejärjestönauhan lisäksi oiva opiskelijan tunnusmerkki on värikäs haalari. Metsäylioppilaiden haalari on metsäalan korkeakouluopiskelijoiden metsänvihreän sijaan punainen: kun Helsingin Metsäylioppilaat havahtuivat haalarien hankkimiseen, oli Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu jo varannut ”dollarinvihreän” värin. Punaiseen päädyttiin sen ollessa huomioväri, jota käytettiin vaatetuksessa myös metsätöissä. Haalarit on mahtava asuste! Fjällravenin metsähousujen lisäksi ainoa omistamani vaate, jonka taskuihin mahtuu koko elämä. Eikä tarvitse enää kuin valita sopiva paita!

Haalaripukuista kansaa bongaa suurina massoina vapun aikaan Esplanadilla tai Kaivopuistossa, mutta haalareita käytetään myös bileissä, sitseillä ja poikkitieteellisissä tapahtumissa. Haalarit kertovat värillään, logoillaan ja merkeillään mitä tämän kantaja opiskelee ja ehkä myös millainen hän on ihmisenä. Monella metsäylioppilaalla kuksa vyönlenkissä on vakio! Mulla roikkuu lisäksi messuilta saatuja avainnauhoja, taskulamppu, huomioväriset henkselit ja havaijibileistä saatu lei. Haalarin pukemistavoissa on eroja: teekkarit pitävät haalariaan usein ylös asti kiinni, kun taas ainakin Viikin kampuksella tapana on sitoa haalarin yläosa lanteille. Kuitenkin niin, että ainejärjestön selkälogo erottuu!

Vappua kohti!