Minä: Samuli Korhonen, ympäristö- ja elintarviketalouden fuksi eli ensimmäisen vuoden opiskelija.
Opintosuunta: Ympäristö- ja luonnonvaraekonomia
Valinnaiset opinnot: elintarviketalous

Monia opiskelijoita varmasti mietityttää oma taloudellinen tilanne opiskelujen aikana. Tämä on mielessä niin nuorella, joka muuttaa ensimmäistä kertaa omaan kotiin, kuin vanhemmalla opiskelijalla, joka tulee opiskelemaan työelämäjakson jälkeen. Itse lukeudun jälkimmäiseen ryhmään. Opiskelijan elämä mielletään usein pelkäksi puuron ja nuudelien syömiseksi, mutta hyvällä suunnittelulla tämä voidaan helposti välttää.

Välillä pitää venyttää penniä

Kun hyppäsin jälleen opiskelijaksi viime syksynä, olin päässyt tottumaan työelämän vakaaseen tuloon. Olin ollut opiskelija aikaisemminkin, mutta tehnyt paljon töitä opiskelujen ohessa. Opintotukikuukaudet eivät olleet juurikaan päässeet minulla kulumaan. Yliopisto-opintojeni alussa päätin, että tällä kertaa hyödynnän tuet niin täysimittaisesti, kuin se on suinkin järkevää.

Mistä opiskelijan tulot koostuvat? Tulon kolme tukijalkaa ovat (ainakin minulle): opintotuki, opintolaina ja palkka. Näiden kolmen avulla opiskelija voi saavuttaa kelvollisen tulon. Opintotukea saa 225€/kk, opintolainaa 650€/kk tai ansiotuloa saa olla enintään 667€ tuellista kuukautta kohden. Tästä muodostuu kokonaisuudessaan ihan kelvollinen summa.

Opiskelijan menojen koostumus varmasti vaihtelee paljonkin. Itselläni eniten rahaa menee asumiseen ja ruokaan. Asumismenot ovat minulla n. 40% ja ruokakulut n. 17% kaikista menoista.

Yritän olla menojeni kanssa tarkkana ja tarkastella niitä kriittisesti. Olen huomannut, että omasta taloudellisesta tilanteesta kannattaa aina olla itselleen ehdottoman rehellinen. Varsinkin silloin, kun on tiukkaa.

Säästän, että voin välillä herkutella.

Minulla ei ole mitään sentin tarkkaa budjettia menoilleni. Yleensä rytmitän rahankäyttöäni hiukan tarkemmin parin viikon jaksoissa. Opintuen tullessa tilille kuun alussa, arvioin mihin kaikkeen tarvitsen rahaa tulevilla viikoilla. Toistan saman saadessani palkan kuun puolivälissä. Kun tuntuu, että rahaa kuluu ihan huomaamatta, on hyvä käydä läpi omat menot tarkemmin läpi.

Opiskelijankin kannattaa säästää. Toisinaan opiskelujen ohella on hyvin aikaa käydä töissä ja toisinaan ei. Silloin kun lukujärjestys on väljä, yritän tehdä töitä niin paljon, että saan säästettyä kiireisempien aikojen varalle. Näin pystyn keskittymään tarvittaessa täysillä opintoihin ja olemaan ajoittain kokonaan poissa työelämästä. Parhaiten aikaa työnteolle on kesällä ja joulunaikaan. Säästämällä saat ostettua itsellesi vapaa-aikaa. Kun rahoja ei polta heti, voi niistä nauttia vapaa-ajan muodossa sopivana ajankohtana.

Opiskelijan taloudenhoitoa tulee mielestäni katsoa tarpeeksi pitkällä aikajänteellä ja varautua tuleviin kuukausiin. Opintoja suunnitellessa kannattaa huomioida, milloin voi tehdä töitä niin, että se ei häiritse opiskelua. Itse teen töitä opintojen ehdolla ja uskon, että se on pitkällä aikavälillä kaikkein kannattavin ratkaisu.