Minä: Taru Jäntti
Opintosuunta: teologia

Minua kiinnosti moni asia – lopulta päädyin lukemaan teologiaa

Minua ovat aina kiinnostaneet yhtä lailla niin filosofia, yhteiskunta, uskonto, psykologia, historia, taiteet ja erityisesti teatteri kuin kirjallisuuskin; elämän suurien kysymysten tutkiminen. Lisäksi tykkään esiintyä, organisoida asioita, vaihdella työskentelytapoja usein ja tehdä töitä sekä yksin että ryhmissä.

Pitkään minusta piti tulla näyttelijä. Useamman käänteen kautta löysin itseni kuitenkin neljä vuotta sitten tilanteesta, jossa tuo unelma oli kulutettu loppuun, enkä oikein tiennyt, mitä minusta pitäisi tulla isona. Ilmoittauduin muutamalle kurssille avoimessa yliopistossa, kiinnostuin erityisesti teologiasta ja päätin hakea opiskelemaan alaa seuraavana keväänä.

Jo hakiessani tiesin, etten haluaisi kirkon töihin – tunsin seurakuntatyötä tuttujen ja oman taustan kautta tarpeeksi hyvin, ettei se vain tuntunut omalta. Olin tehnyt teatteria käytännössä koko elämäni ja minulla oli joku hämärä aavistus, että voisin ehkä kokeilla jotain tuottamista ja projektinhallintaa yliopistossa opintojen ohella. Siitä, miten näitä asioita voisi yhdistää tai mihin voisin työllistyä, minulla ei ollut aavistustakaan. Päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan. Takana oli jo kaksi vuotta pelkkiä keikkatöitä, eikä oikeastaan mitään muuta, joten ajattelin yliopiston olevan kuitenkin tie eteenpäin.

Tuottamista ja projektinhallintaa opiskelijajärjestötoiminnan sekä Art Goes Kapakka-festivaalin parissa

Sain ilokseni havaita, että olin valinnut epämääräiseen urakokeilemiseen loistavan opintoalan. Teologinen tutkinto antaa paitsi korkeakoulutasoisen yleissivistyspohjan, myös valmiuksia juuri sellaisiin tehtäviin, joihin niitä haluaa itse hankkia. Olen itse jatkanut vanhan rakkauteni teatterin parissa mm. teatteritieteen sivuaineopinnoilla sekä toimimalla aktiivisesti opiskelijoiden teatterijärjestötoiminnassa. Tätä kautta olen myös saanut ensimmäisen kulttuurituottajan työni Art Goes Kapakka-festivaalin tuottajana. Olen saanut aktiivisesta osakunta- ja järjestötoiminnasta sellaisia taitoja, jotka ovat aivan suoraan siirrettävissä työelämään. Vaikka näistä aikaa vievistä aktiviteeteista ei opintopisteitä saakaan, olen laskenut ne osaksi samaa ilmaista koulutusta, jota yliopistolla tarjotaan. Oikeastaan parhaat sanat kuvaamaan yliopistokokemustani ovat olleet otsikon mukaiset mahdollisuudet ja vapaus.

Kiinnostavatko sinua kielet, historia, sosiologia, filosofia, uskontojen tutkimus – kokeile teologiaa?

Samat sanat pätevät teologian opintoihin. Teologisessa tiedekunnassa opiskellaan aineita, jotka edustavat käytännössä koko humanistisen tieteentutkimuksen kirjoa: kieliä, historiaa, sosiologiaa, filosofiaa, uskontojen tutkimusta, kirjallisuustiedettä… Oli uskonnosta itse mitä mieltä tahansa (mikä sekin on täällä ihan sallittua) niin teologia oppialana muodostaa valtavan osan länsimaiden kulttuurihistoriaa. Jos haluaa ymmärtää eurooppalaisuutta ja sen vaikutusta globaaliin kulttuurivaihtoon, kannattaa tietää edes jotain teologiasta. Teologian opinnoissa pääsee hahmottamaan iso kuvaa, tutkimaan ihmisyyttä.

Yllätä itsesi HY:n tarjoamilla mahdollisuuksilla

Teologia on selkeä valinta kirkon tehtävistä tai uskonnonopettajan urasta kiinnostuneille. Itse kannustaisin kuitenkin myös mainitsemistani asioista yleisesti kiinnostuneita harkitsemaan teologian opintoja, vaikkei vielä oikein tietäisi, mitä aikoo tehdä isona. Itse olen ainakin saanut koota yliopistokoulutuksestani juuri sellaisen omannäköisen paketin kuin olen halunnut ja suurin osa kiinnostavista asioista on löytynyt rohkeasti kokeilemalla.

Yliopisto on yhteisö, jossa mahdollisuuksien kirjo on lähes rajaton. Varsinkin Helsingin yliopisto tarjoaa opiskeltavia aineita ja järjestötoimintaa niin laajalla skaalalla, ettei paikalle ehkä kannatakaan tulla täysin valmiin suunnitelman kanssa. Kannattaa antaa tilaisuuksien yllättää – saatat löytää itsesi jostain, mitä et olisi itse koskaan osannut kuvitella, mutta joka sopii sinulle paremmin kuin mikään.