Ympäristö- ja luonnonvaraekonomia – kohti kestävää talousjärjestelmää

Minä: Lotta Närhi, toisen vuoden ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opiskelija
Pääaine: Ympäristö- ja luonnonvaraekonomia
Sivuaineet: Monitieteinen ympäristöopintokokonaisuus; viestintä

Kun vähän kaikki kiinnostaa

Opiskelupaikkaa valitessa minua vaivasi ”vähän kaikki kiinnostaa” -syndrooma. Niin monet tutkinnot kuulostivat kiehtovilta, mutta toisaalta monestakaan niistä en löytänyt kaipaamaani konkreettista (ja niin ihanan kliseistä) maailmanparannusmeininkiä; halusin opiskella jotain, millä olisi sitä kuuluisaa merkitystä.

Kävin musiikkilukiossa musiikkiopintojen ohessa valtavan määrän humanistisia kursseja, ja vaikka urahaaveeni vielä välivuodenkin aikana olivat suhteellisen epämääräiset, näin itseni kuitenkin jatkavan yliopisto-opinnoissani samalla lukiosta alkaneella polulla. Siksi en ihmettele, miksi lähipiirini kohotteli yllättyneenä kulmakarvojaan ilmoitettuani lopulta tähtääväni Helsingin Yliopiston maa- ja metsätaloustieteelliseen tiedekuntaan.

Yhtä lailla olen itse vielä opintojenikin aikana joutunut perustelemaan sisäiselle humanistilleni, miksi ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opintoihin sukeltaminen oli minulle oikea ratkaisu: ei pelkästään siksi, että luonto, sen maisemat ja hiljaisuus ovat minulle rakkaita, vaan siksi, että toimiva ympäristö on myös kaiken ihmistoiminnan perusta.

Mikä ympäristö- ja luonnonvaraekonomia?

Ympäristökysymykset ovat valtavan monitieteisiä ja ajankohtaisia. Elämme ympäristön tilan kannalta poikkeuksellisen kriittistä aikaa, ja nyt tapahtuvilla asioilla voi olla tulevaisuudessa todella kauaskantoisia vaikutuksia. Ympäristöongelmien tutkimista vaikeuttaa se, että niissä yhdistyvät niin luonnontieteiden, historian, politiikan, talouden, etiikan kuin monien muidenkin tieteenalojen kysymykset.

Ympäristö- ja luonnonvaraekonomian lähestymistapa ympäristöongelmiin ja luonnonvarojen käyttöön on ratkaisukeskeinen: taloustiedettä soveltamalla pyritään löytämään erilaisia tapoja ohjailla ihmistoimintaa kestävämpään suuntaan. Juuri tämä konkreettinen tekemisen meininki viehättää alalla monia. Käytännössä opinnot koostuvat kansantaloustieteen opinnoista ja soveltavista ympäristöalan kursseista – mukaan mahtuu niin politiikkaa, matikkaa kuin luonnontiedettäkin.

Opinnot ja arki näyttävät opiskelijalta itseltään

Helsingin yliopiston tarjoamien mahdollisuuksien määrä on kerrassaan ilahduttava. Opiskeltavia aineita on lukemattomia, ja monia niistä voi opiskella vain Helsingissä – itsekin päädyin Helsingin yliopistoon alun perin juuri tästä syystä. Opintotarjonnan lisäksi erilaisia järjestöjä ja muuta toimintaa on todella paljon, ja eri juttuja kokeilemalla omaa polkuaan ja lopullista tutkintopakettiaan voi korjata opintojen aikana useaan kertaan. Omalla kohdallani viestinnän ja monitieteisen ympäristöopintokokonaisuuden sivuaineopinnot ovat tuoneet väriä ja uutta motivaatiota opiskeluarkeen.

Itselleni tärkeäksi seikaksi yliopisto-opintojeni aikana on muodostunut myös niiden joustavuus. Elämäntilanteeni takia olen viettänyt paljon aikaa muualla kuin Helsingissä, ja opinnot ovat kulkeneet mukana läppärillä. Joko opintomenestykseni tai ihmissuhteeni olisivat varmasti kärsineet ilman verkkoluentojen ja -materiaalien antamaa vapautta. Aikataulujen suunnitteleminen, omatoiminen työnteko toisaalla ja jatkuva ”kärryillä pysyminen” on koulinut minusta järjestelmällisen ihmisen, mistä uskon olevan minulle hyötyä tulevaisuudessakin.

Tähtäimessä työelämä

Vaikka yliopisto-opiskelu on pitkälti teoreettista, tarjoutuu opintojen aikana jatkuvasti tilaisuuksia kehittää myös käytännön työelämätaitoja eri tapahtumien, työpajojen ja työtehtävien kautta. Itse olen tähän mennessä ollut mukana ainejärjestötoiminnassa viestintätehtävissä, työelämätapahtuman järjestelytiimissä ja osa-aikatöissä. Monilta kuitenkin unohtuu, että itse yliopisto-opinnot opettavat kriittisen ajattelun sekä tiedonhankinnan taitoja ja valmistavat omaksumaan suuria asiakokonaisuuksia nopeasti. Tällaisia taitoja ei opita yhden illan workshopeissa.

Käytännössä ympäristö- ja luonnonvaraekonomia antaa valmiuksia työllistyä monenlaisiin tehtäviin. Ympäristöekonomeja työskentelee ainakin asiantuntija- ja valmistelutehtävissä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla, ympäristöjohtamisen tehtävissä, yrittäjinä, järjestöissä, konsulttiyrityksissä ja tutkimuksen saralla. Itse en vieläkään tiedä, mikä minusta tarkalleen ottaen tulee isona. Töitä näyttää kuitenkin riittävän; halusimme sitä tai emme, ympäristöala on tulevaisuuden ala.

Hyvästi valittelu, tervetuloa toiminta

Ympäristö- ja luonnonvaraekonomiaa voi nykyisin opiskella osana ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelmaa. Elintarvike-ekonomian näkökulma tuo tutkintoon kulutuksen ja ruokajärjestelmän kestävyyden kysymykset, jotka liittyvät erottamattomasti muihin ympäristöasioihin. Kandivaiheen jälkeen opintoja voi jatkaa ympäristö- ja luonnonvaraekonomian maisteriohjelmassa.

Minulta on usein kysytty, eikö ole masentavaa itkeskellä opintojen parissa päivät pitkät kaikkia niitä katastrofaalisia skenaarioita, joihin ihmistoiminta voi ympäristössämme johtaa. Ei ole. Koen olevani etuoikeutettu, kun pääsen päivittäin kohtaamaan ja keskustelemaan sellaisten ihmisten kanssa, joilla riittää intoa ja ideoita ympäristöongelmien korjaamiseksi ja ympäristön kannalta kestävän elämäntavan löytämiseksi. Arkipäivän elämän eri osa-alueisiin liittyvien valintojen lisäksi on avartavaa hahmottaa tekemiemme pienien ja suurien valintojen välisiä yhteyksiä ja oivaltaa asioiden mittasuhteiden kautta, mitkä ovat lopulta parhaita tapoja vaikuttaa. Positiivisuus kunniaan!

635 Replies to “Ympäristö- ja luonnonvaraekonomia – kohti kestävää talousjärjestelmää”

  1. We are the worlds fastest temp mail delivery service. Our system will randomly and temporarily assign you a unique email for a period of 365 days (burner after). The last 100 messages received on this email address will be displayed directly on our mailonline web page in chronological order from most recent to oldest. We are a high-quality disposable email service also known as fake email. Our service works on all existing resolutions as well as the following types of mobile devices: Iphone 7 8 X 11 12, Android samsung xiami nokia oppo oneplus, tablets and computers. Our HTML5 programming makes our email service the lightest on the market. A low-speed connection is sufficient to use our temporary email services. We support all available web browsers: Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome, Safari, Brave, DuckDuckGo as well as Opera. Easy to use, open your browser and you are ready to go. temp mail

  2. Muunna YouTube -suosikkivideosi ilmaiseksi mp3 -musiikkiin Youtubesta mp3 Helppokäyttöinen, muunna kaikki youtube-, dailymotion-, vimeo-, twitch-, vevo- ja metacafe -videot mp3 -musiikkitiedostoiksi. Lataa tulos automaattisesti.

  3. Muunna YouTube -suosikkivideosi ilmaiseksi mp3 -musiikkiin Youtubesta mp3 Helppokäyttöinen, muunna kaikki youtube-, dailymotion-, vimeo-, twitch-, vevo- ja metacafe -videot mp3 -musiikkitiedostoiksi. Lataa tulos automaattisesti.

  4. Hi there, I found your web site via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  5. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is really a wonderful site.

  6. Thanks for the ideas you have provided here. Moreover, I believe there are a few factors that really keep your car insurance policy premium down. One is, to take into account buying cars and trucks that are inside good report on car insurance firms. Cars which can be expensive are more at risk of being robbed. Aside from that insurance coverage is also in accordance with the value of your car or truck, so the more pricey it is, then the higher your premium you pay.