En österbottning i huvudstaden

Leila Arnautovic studerar i Helsingfors dit hon flyttade från Närpes. Hur är det att flytta från den svenskspråkiga delen av Österbotten till Helsingfors?

I snart fyra år har jag kunnat kalla mig för en österbottning i huvudstaden. Jag kom hit som 19-åring från den lilla staden Närpes för att studera journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Skrämmande? Jadå. Roligt? Absolut!

Att flytta från Österbotten till Helsingfors var som att komma till en ny värld: plötsligt behövde man inte vänta två timmar på bussen, utan två minuter. Ikea, paradiset, låg endast en halvtimme hemmifrån. Men så kom också finskan.

Som de flesta av er kanske vet pratar man två språk i Närpes: svenska och närpesdialekt (ja, det är ju ett språk i sig). De enda gångerna man faktiskt får höra finska ordentligt är på Tomatkarnevalen, då alla turister kommer på besök. Detta betyder helt enkelt att det finska språket inte var min starka sida.

Augusti kom och snart skulle jag flytta söderut. Tanken av att behöva beställa en ’hampurilaisateria’ i stället för en ’hamburgermåltid’ gav mig panik. Men jag hade varit på besök hos min syster många gånger i Helsingfors. Jag visste att staden gav mig ett speciellt pirr i magen. Jag visste också att studentorganisationen Vasa nation fanns och där skulle jag få breda på med min dialekt – och känna mig lite hemma i den stora staden.

I snart fyra år har jag kunnat kalla Helsingfors för mitt hem. Finskan har definitivt förbättrats i den här finska miljön, ganska naturligt. Pirret i magen är fortfarande kvar, det finns alltid någonting nytt att se (… också på Ikea). Ifall du känner för att prata svenska i huvudstaden går det också mer än bra: många försäljare är duktiga på svenska eller vill öva på den. För vem ska upprätthålla svenskan om inte vi svenskspråkiga?

Soc&kom blev ett självklart val för mig. Inte bara på grund av journalistiklinjen, utan för att man har möjlighet att studera på svenska. Funderar du på att börja studera vid ett av Helsingfors universitets program där mycket går på finska, istället för de program som är svenska? Frukta inte! Du får skriva dina tenter och uppgifter på svenska. Jag har många bekanta från Österbotten som klarar sig utmärkt. You will too!

Domkyrkan i Helsingfors
Soc&kom är en del av Helsingfors universitets centrumcampus mitt i centrum alldeles intill domkyrkan.

2,051 Replies to “En österbottning i huvudstaden”