Amanda Sandelin är första årets studerande på engelskspråkiga Bachelor’s programme in Science kandidatprogram.

Många studieinriktningar inom det nya kandidatprogrammet

Jag är första årets studerande på Bachelor of Science-linjen som är helt ny för i höst. Det är ett engelskspråkigt kandidatprogram vid Gumtäkts kampus där man kan studera matematik, fysik, kemi och datateknik. Första halvåret som vi nu haft har man gemensamma baskurser främst i matematik och programmering. När tredje perioden kör igång i januari så ska alla välja en egen studielinje. Möjligheterna efter kandidatprogrammet är många och det finns åtminstone hela nio stycken magisterprogram man kan välja mellan.

Hur hamnade jag här?

Jag blev student nu på våren 2019 och sökte genast in på denna linje (man söker med studentexamens resultaten). Jag valde det främst för att jag inte ännu visste exakt vad jag ville studera och tänkte att det kan vara en fördel att studera redan på kandidatnivå på engelska, eftersom största delen av magisterprogrammen är på engelska. Då på våren tänkte jag att jag väljer kemi som min studieinriktning men nu på hösten när studierna körde igång har tankarna nog gått fram och tillbaka flera gånger.

Valet blir svårare

Jag hade aldrig i mitt liv programmerat och visste inte mycket om datateknik före jag började studierna. Det har dock varit superintressant med programmering och har nu tänkt att jag gärna också skulle fortsätta med datateknik. Mitt intresse för att läsa fysik har också ökat då vi gjorde ett grupprojekt inom partikelfysik. Då fick jag en känsla av att jag gärna också skulle läsa fysik. Det enda som klarnade ordentligt för mig var att jag inte vill studera matematik. Jag gillar Absolut matematik, men jag märkte under kurserna att jag räknar gärna och använder matematiken som ett verktyg, men att jag inte vill forska eller läsa mycket teoretisk matematik. Matematiken på universitetet är mycket annourlunda än matematiken på gymnasiet och blir snabbt mycket teoretisk och abstrakt (bli inte avskrämd, man klarar det nog ändå!).

Framtiden

Trots mycket tänkande och övervägande så hade jag mycket svårt att bestämma mig för vad jag vill och man kan väl säga att jag inte gjort det ännu heller. Jag kommer på våren att främst välja kurserna i kemi men på sidan försöker jag också få in fysik- och datateknikkurser. Som tur så är detta program också planerat så att det är lätt att kombinera ämnen (iallafall till en början). Jag får se hur det känns på våren och om det inte känns rätt så är det inte svårt att byta heller. Det är verkligen super att det finns så mycket att välja mellan men det skapar också huvudvärk åt sådana som jag, som tycker om allt och inte kan bestämma sig. Det som är bra är att när jag gillar alla ämnen så kan jag väl inte göra fel val heller och det finns ju såklart alltid hjälp och stöd man kan få då man planerar sina studier. Så ifall du är intresserad av naturveteskaper så rekommenderar jag dig detta kandidatprogram, eftersom det är så brett och finns många alternativ, och hoppas vi ses under kommande år!