Sosiaalitieteilijän maisterisyksy

Sirkku Järvelä aloitti syksyllä 2019 opinnot sosiaalitieteen maisteriohjemassa.

Elokuussa pakkasin tavarani entisessä opiskelukaupungissani ja suuntasin kohti uutta ja jännittävää elämänvaihetta: maisteriopintoja Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Opintojen alku uudella kampuksella pääkaupungin ihmisvilinässä tuntui samalta kuin kandivaiheen fuksivuonna konsanaan, mutta pian arki rutinoitui opittuani millä bussilla yliopistolle pääsee, milloin Unicafet ovat auki, ja mistäpäin Kaisa-kirjastoa löytyy yleensä parhaiten tilaa opiskella. Näillä tiedoilla pääsikin jo arjessa aika pitkälle.

Opinnoissa alkuun olivat auttamassa myös niin opettaja- kuin opiskelijatutorit, joiden kanssa käytiin esimerkiksi kampuskierroksella ja pohdittiin omaa opintosuunnitelmaa. Niinpä lukukauden alkaessa uusi yliopistoympäristö ei enää tuntunut yhtä vieraalta ja opinnot lähtivät käyntiin innostuneissa merkeissä.

Kursseja köyhyystutkimuksesta tekoälyyn

Sosiaalitieteiden maisteriohjelma on tarjonnut yhteiskuntatieteiden kandille tuoreita näkökulmia ja paljon valinnanvaraa laajalla kurssitarjonnallaan. Syksyn aikana olen opiskellut opintosuuntani yhteiskuntapolitiikan syventäviä kursseja, muutamia vapaavalintaisia kursseja sekä kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Kaikki tähänastiset kurssini ovat olleet aiheiltaan todella mielenkiintoisia ja erityisesti olen pitänyt siitä, että kurssitöiden aiheet on voinut valita melko vapaasti itse. Tämä on mahdollistanut sen, että jokaisen kurssin kohdalla on päässyt paneutumaan juuri itseään kiinnostavaan teemaan. Esimerkiksi kurssilla ”Poverty Research” tein parini kanssa kurssityön opiskelijoiden toimeentulosta Suomessa ja Euroopassa. ”Palveluiden kulutus ja vähittäiskauppa”-kurssin ryhmätyössä paneuduin vaateteollisuuden sosiaalisen vastuun kysymyksiin, ja tekoälyä käsittelevällä kurssilla olen kirjoittamassa esseetä ennakoivasta analytiikasta.

Mukavaa, ja ehkä myös hieman yllättävää on se, että minulla ei ole ollut tänä syksynä yhtään ”perinteistä” tenttiä. Kurssisuoritukset ovat siis koostuneet luennoista sekä ryhmätöistä ja/tai esseestä. Itse pidän tästä todella paljon enemmän kuin (kirja)tenteistä, sillä koen oppivani paremmin kirjoittamalla kuin kurssikirjoja tenttiin pänttäämällä. Lisäksi esseitä tehdessä aiheeseen joutuu paneutumaan syvällisesti kasvattaakseen siitä riittävän laajan ymmärryksen, ja samalla tulee kerryttäneeksi niin opiskelun kuin työelämän kannalta arvokkaita tiedonhaun taitoja.

Ajankohtaista tutkimustietoa ja kontaktiopetusta

Yksi opintojeni parhaista puolista on se, että sosiaalitieteiden maisteriohjelmassa käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita ja pohditaan myös tulevaisuuden näkymiä. Koska opettajamme ovat myös tutkijoita, saamme opiskelijoina ajantasaista tietoa suoraan tutkimuskentältä. Itse olen erityisen iloinen siitä, että useimmat luennoitsijat todella panostavat opetukseen ja kurssien sisältöihin, ja kontaktiopetuksen määrä onkin yllättänyt minut positiivisesti. Toisaalta kursseja voi suorittaa myös etänä tai valita esimerkiksi verkkokursseja, jolloin opintoja pystyy sovittamaan vielä paremmin omiin aikatauluihin sopiviksi.

Opiskeluntäyteinen lukukausi

Syksyn muutokset niin kotikaupungin kuin yliopiston suhteen ovat tuoneet elämään uusia tuulia ja paljon opiskeltavaa. Vaikka Helsinki ei kaupunkina tunnu minusta vielä täysin kotoisalta, opinnot täällä ovat vastanneet odotuksiani todella hyvin. Ajoittain kurssien työmäärä sekä lähestyvät deadlinet ovat tuottaneet stressiä, mutta pääosin uuden oppiminen on ollut varsin antoisaa ja kertyneet opintopisteet ovat motivoineet jatkamaan opiskelua kohti valmista maisterintutkintoa. Joululomalle lähdenkin tyytyväisin mielin tietäen, että ansaitun loman jälkeen opiskeluintoa löytyy taas lisää ensi vuonna.

22 Replies to “Sosiaalitieteilijän maisterisyksy”

 1. Thanks for the suggestions you discuss through this blog. In addition, lots of young women exactly who become pregnant do not even make an effort to get health care insurance because they have anxiety they couldn’t qualify. Although a lot of states now require that insurers offer coverage regardless of pre-existing conditions. Charges on these guaranteed options are usually greater, but when taking into consideration the high cost of medical treatment it may be the safer approach to take to protect a person’s financial future.

 2. Thanks for expressing your ideas. Another thing is that individuals have a selection between federal student loan plus a private education loan where it can be easier to choose student loan consolidating debts than in the federal education loan.

 3. Can I simply just say what a comfort to uncover a person that actually understands what they are talking about on the net. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular because you certainly have the gift.

 4. Can I simply just say what a relief to uncover a person that really understands what they’re discussing over the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to read this and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you surely possess the gift.

 5. Thanks for the strategies presented. One thing I also believe is the fact that credit cards providing a 0 monthly interest often lure consumers along with zero rate of interest, instant authorization and easy on the web balance transfers, but beware of the main factor that will probably void that 0 easy neighborhood annual percentage rate and as well as throw one out into the bad house rapid.

 6. I believe that avoiding ready-made foods will be the first step to lose weight. They will taste very good, but highly processed foods have very little vitamins and minerals, making you consume more to have enough energy to get over the day. If you are constantly feeding on these foods, transitioning to grain and other complex carbohydrates will help you have more energy while consuming less. Great blog post.

 7. I have realized some significant things through your website post. One other subject I would like to state is that there are numerous games available on the market designed specially for preschool age small children. They contain pattern acknowledgement, colors, creatures, and designs. These commonly focus on familiarization as an alternative to memorization. This keeps little children occupied without feeling like they are learning. Thanks

 8. Thanks for the article. I have always seen that almost all people are needing to lose weight simply because wish to show up slim in addition to looking attractive. Nonetheless, they do not often realize that there are other benefits for losing weight additionally. Doctors declare that obese people experience a variety of disorders that can be perfectely attributed to their excess weight. Fortunately that people who sadly are overweight plus suffering from various diseases can reduce the severity of their own illnesses by way of losing weight. It’s possible to see a steady but identifiable improvement with health while even a slight amount of fat loss is attained.

 9. I have learned several important things by means of your post. I’d also like to state that there can be situation where you will apply for a loan and do not need a co-signer such as a Fed Student Support Loan. However, if you are getting that loan through a conventional financial institution then you need to be ready to have a cosigner ready to assist you to. The lenders will base that decision using a few issues but the most important will be your credit ratings. There are some loan merchants that will also look at your work history and choose based on this but in almost all cases it will hinge on your ranking.

 10. I would love to add when you do not now have an insurance policy or perhaps you do not take part in any group insurance, you will well take advantage of seeking aid from a health agent. Self-employed or individuals with medical conditions commonly seek the help of any health insurance brokerage. Thanks for your post.

 11. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you may remove me from that service? Thanks!

 12. I’m usually to blogging and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and preserve checking for brand new information.

 13. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 14. This is the perfect web site for everyone who would like to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that’s been written about for decades. Wonderful stuff, just great.

 15. Thanks for your post made here. One thing I’d like to say is the fact that most professional job areas consider the Bachelor Degree as the entry level requirement for an online certification. While Associate Certifications are a great way to begin with, completing your own Bachelors opens many good opportunities to various employment goodies, there are numerous online Bachelor Diploma Programs available via institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another concern is that many brick and mortar institutions give Online variations of their certifications but often for a extensively higher cost than the firms that specialize in online degree programs.

 16. What?s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other customers like its helped me. Great job.

 17. I seriously love your blog.. Great colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal blog and would love to know where you got this from or exactly what the theme is named. Thanks!

 18. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *