Kirkkoja, kirkkoja, kirkkoja…

Olen pari päivää väsäillyt kirkkoesseetä, josta pidän esitelmä huomenna torstaina. Valitsin kohteeksi Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman Vaasan Huutoniemen kirkon, tuttavallisemmin Hutskin kirkon, joka on ruma kuin (lainatakseni Kongon Seepraa) laardiämpärillinen täynnä kainaloita. Ja sitä mieltä on 99 prosenttia vaasalaisista. Ainoat kenen olen sitä kuullut ylistävän ovat – yllätys yllätys – nykytaiteilijat ja toiset arkkitehdit. Kukaan ei uskalla dissata tunnettua nimeä, että nyt herra olet kyllä suunnitellut väärällä silmällä. Mikään selitys ei todellakaan ole se, että se oli sen ajan tyyliä. Se ei ole mikään perustelu. Kyllä silmä ruman tuntee oli aika mikä tahansa.

Arkkitehtuurin opiskeleminen on kaksipiippuinen juttu. Rakastan vanhoja rakennuksia. Siksi valitsin kodikseni jugend-talon. Asuminen 1970-luvun jälkeen rakennetussa missä tahansa tekeleessä aiheuttaa minulle kylmiä väreitä ja lievää ahdistusta. Taidehistoriassa ei silti keskitytä tavallisiin rakennuksiin, siellä keskitytään kirkkoihin. Se tarkoittaa pohjapiirustuksia kirkoista, kymmenittäin dioja eri kaupunkien ja kuntien kirkoista ja kuten nyt, esseitä kirkoista.

Aivan kuin kirkot olisivat jonkin sortin kaiken kattava läpileikkaus arkkitehtuurista ylipäätään. Eikä Suomi ole edes uskovainen maa. Mielelläni tarkastelisin vaikka suurennuslasin kautta Bulevardilla sijaitsevaa WSOY:n rakennusta tai Sinebrychoffin taidemuseota. Tai vaikkapa Aleksanterin teatteria tai Hakaniemen kauppahallia. Tai miten olisi aivan tavallinen kerrostalo Kalliosta vuodelta 1950? Mielestäni tällaiset arkea lähempänä olevat rakennukset opettavat aikansa arkkitehtuurista huomattavasti enemmän kuin kirkot.

Mutta minä kirjoitan Hutskin kirkosta. Halusin tutkimalla löytää siitä kauneutta. Jos vaikka saisin mieleni muuttumaan ja oppisin näkemään siinä jotain, mitä Ruusuvuori on hakenut. Olen löytänytkin jotain uutta. Nimittäin sen, etten mitenkään voi arvostella kirkkoa tai toivoa enää, että se räjäytettäisiin. Se olisi surullista. Ulkonäkö ei ole kirkon vika, vaan Ruusuvuoren. Olen siis alkanut tuntea sympatiaa tuota sementtistä boksia kohtaan ja haluan antaa sen olla rauhassa sitä mitä se on. Eihän lasta voi syyttää vanhempiensa virheistä.

4 Replies to “Kirkkoja, kirkkoja, kirkkoja…”

  1. Vaikuttaa perin haasteelliselta tehtävältä löytää jotain esteettistä tuosta möhkäleestä. Lukemalla toisten tehtävistä tuntuvat omat tekeillä olevat paljon helpommilta. Toivotan onnea!

  2. Kiitokset onnen toivotuksista 🙂 Essee ja esitelmä lutviutuivat sutjakkaasti. Niihin ei onneksi tarvinnut kauneutta etsiä, riitti kun heitti mahdollisimman paljon yksityiskohtia kirkosta. Siinä kuitenkin oli puuhaa: mistä materiaalista on tehty lattiat, alttari, penkit, seinät…koska ja keiden joukosta Ruusuvuori valittiin, koska aloitettiin kirkon rakentaminen ja miksi ja koska se valmistui. Huh.

  3. Jos lukisin taidehistoriaa, niin haluaisin minäkin kyllä tutkia muutakin kuin kirkkoja…. Siis varsinkin kun itseäni se arkkitehtuuripuoli kiinnostaa muutenkin enemmän kuin taulut. Mutta kyllä niissä 70-luvun betonilähiöissä on oma hyvä fiiliksensä. Tai olin ainakin itse tyytyväinen kun pääsin muuttamaan sellaiseen takaisin melkein 20 vuoden tauon jälkeen…. Tosin jugend-talostakin ottaisin mielelläni asunnon jos olisi rahaa.

  4. Joissakin moderneissa rakennuksissa on kyllä sitä jotakin. Pidän paljon esimerkiksi Kallion linjoilla olevista kerrostaloista. Ehkä siksi, että niistä huokuu aikansa työläisromantiikka. Niillä on sielu. Samaten jostain kumman syystä ihannoin kerrostaloja, jotka ovat kiveä, mutta parvekkeet sen sijaan tehty vihreästä tai sinisestä muovista 🙂 Arkkitehtonisestihan tällainen ratkaisu on täysin katastrofaalinen. Ehkä niissä vetoaa yksinkertaisesti niiden sympaattinen tunnelma, entinen aika.

Comments are closed.